BEGROTINGSKRANT 2015 WWW.ZEEWOLDE.NL

 

“We hebben een prachtige zomer achter de rug, vol ‘Puur Zeewolde’ met tientallen verrassende activiteiten voor jong en oud. Dat vind ik heel belangrijk voor onze gemeente. Het is fantastisch dat hier altijd wat te doen is. Én de vrijetijdssector is met zo’n 1000 arbeidsplaatsen en 1 miljoen overnachtingen een belangrijke motor voor onze economie.”

Wethouder Gerben Dijksterhuis

Werken aan een sterk profiel van Zeewolde

Recreatie We weten allemaal dat Zeewolde enorm veel te bieden heeft op het terrein van wonen én recreëren. Er wordt binnen ‘Puur Zeewolde’ en ‘Zeewolde Zakelijk’ hard gewerkt om dit ook buiten onze gemeentegrenzen bekend te maken.

Puur Zeewolde, Puur Plezier. Dat is de kern van het profiel voor recreatie en toerisme, waar recreatieondernemers, centrumondernemers, evenementenorganisaties, het bedrijfsleven, verenigingen en de gemeente de afgelopen periode aan gewerkt hebben door vele nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Met als doel om de kwaliteiten van Zeewolde effectief te promoten, intensiever te beleven en nog meer toeristen aan te trekken.

Eindeloos genieten van Puur Zeewolde, op een persoonlijke, verrassende en toegankelijke manier, dat is de belofte van recreëren in Zeewolde. In de meest duurzame gemeente van Nederland vind je een wereld aan belevenissen, of je nu de sfeer wilt proeven, je actief wilt uitleven, je heerlijk wilt ontspannen of spannende nieuwe dingen wilt ontdekken: Zeewolde heeft het.

Onder de paraplu van ‘Puur Zeewolde’ beleefden de inwoners van Zeewolde, samen met aanwezige toeristen en dagrecreanten dit jaar een zomer met een ongekend aantal bestaande én nieuwe verrassende activiteiten. Bijna te veel om op te noemen.

Een zomer vol Puur Zeewolde

Het actieteam dat Puur Zeewolde, Puur Plezier mogelijk maakt

Stein Doctor, Hans Dielissen, Martin Bongers, Hans Erik Kuypers, Hellen van de Groep, Marko van der Schoot, John de Vries, Hester Visser, Anja Hospes, Hennie Tolhuys, Marieke Moens, Ruth Meerman, Sonja Schipper, Gerwin Nijeboer, Jeannette van der Linde, Wim van Essen, Bas Pieterse, Emile Ziegerink, Ton Boerma, Johan Scheen, Erik Boom, Lothar Hoekstra, Martine Kruider, Ewout Suithoff, Linda Schulte, Carolien Kuipers.

Acquaballen lopen - Blote Voetenpad Zeewolde Walking Dinner Zomeravond zeiltocht of vogelexcursie met Skütsje Harderbroek, Marina De Eemhof Forellenvijver Woldstrand - Stille Kern Optreden Blote Boer Muzikale Maandag in de Oude Bieb

Flyboard shows in de Aanloophaven De Biezenburcht Winkelhaven - De Oude Bieb Nacht van Zeewolde - Kunstroute De Verbeelding Zeewolde bij de Pinken - MMM-boerderij Hans en Grietje Aardzee Ecosafari Vogelen bij de Biezenburcht

Fiets & Picknickroute Kanoën 3 meter onder de zeespiegel Oertijdweekend Cultuurmarkt Horsterveer Beversafari ’t Achie bootexcursie Fietsknooppuntenroute Kennismakingsdagen Watersport Schatzoeken bij KaapFlevo ZeewolderExpress

Zomeratelier 2014 Permanent hondenstrand Mountainbikeroute 24Uboswachter Sportvissen Paardrijden Klauterwoud Parasailing - Speelbos de Zevensprong Aqua Mundo De Eemhof Sylve zeiltochten

 
 

Vrijetijdssector als motor van de economie

Recreatie en toerisme zijn heel belangrijk voor onze economie. De cijfers:

  • De Vrijetijdssector levert Zeewolde zo’n 1000 banen op, dat is
    9% van het totaal aantal banen.
  • Er zijn ieder jaar meer dan een 1 miljoen overnachtingen in Zeewolde.
  • Ongeveer 650.000 gasten komen voor een dagtrip naar onze gemeente. (Bron: Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2013 – 2014).

Tulpeiland

Toekomst De werkzaamheden voor het Tulpeiland zijn gestart. Het Tulpeiland wordt ongeveer zo groot als een voetbalveld en de steel wordt gevormd door natuureilandjes.

Het eiland wordt door middel van een verbindingsdam van 200 meter lengte verbonden met het nog aan te leggen Havenkwartier. Rond en op het Tulpeiland komen voorzieningen voor toeristen en watersport. Het hart van het Tulpeiland wordt gevormd door een haven met ruim 80 passanten ligplaatsen. Tevens is er ruimte voor een horecagelegenheid. Door zijn unieke vorm is het eiland straks vanuit de lucht en op de kaart goed te vinden. De vorm is gekozen omdat de tulp voor Nederland staat en er op Flevoland veel tulpenvelden te vinden zijn. De kosten voor dit prachtige project worden voor een groot deel gedragen door Europese subsidie en de rest wordt aangevuld door een bijdrage van Rijkswaterstaat en een subsidie van IIVR, waar de gemeente Zeewolde deel van uit maakt.

Zeewolde in top 20 economische ‘toplocaties’

Economie Zeewolde doet het economisch gezien relatief goed. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Zeewolde op de 18e plaats staat in een onderzoek naar de economische toplocaties van Nederland met een gemiddeld rapportcijfer van 7,47. Het onderzoek gaat over het jaar 2013 en is uitgevoerd door het onderzoeksbureau Louter, dat de ranglijst ieder jaar in samenwerking maakt met Elsevier. De einduitslag is berekend door de prestaties van gemeenten af te zetten tegen het inwonertal. Zo kan bijvoorbeeld Zwolle boven Rotterdam eindigen, dat in absolute zin groter en ‘sterker’ is.

 

Schoon Zeewolde

Alle leerlingen van de basisscholen van Zeewolde beginnen dit nieuwe schooljaar aan het project ‘Schoon Zeewolde’. Eerst gaan de leerlingen zwerfafval opruimen. De groepen 1, 2 en 3 gaan aan de slag in de omgeving van de school, groepen 4, 5 en 6 ruimen de wijk op, en de leerlingen van de hoogste groepen maken het centrum, het strand en andere centrale voorzieningen vrij van zwerfvuil. Ook krijgen de kinderen les over afval(verwerking) en maken ze zelf via het recyclingproces van oud plastic iets leuks voor zichzelf.

 

In de “Kwetterwei” werken de bewoners en de gemeente in een voor Zeewolde uniek participatieproject samen aan de ontwikkeling van de groenstrook tussen de Vlaamse Gaai en De Blauwe Diamant. De gemeente zorgt voor het grondwerk, de bewoners werven fondsen voor onder andere speeltoestellen en een pluktuin. Heeft ook u met met uw buren ideeën voor uw buurt? Deze zijn van harte welkom.