Waddinxveen, een sterk merk!

_BT Clear

Waddinxveen is een superfijne gemeente, waar je heerlijk kunt wonen, werken en recreëren. En dat blijft niet onopgemerkt. Steeds vaker hoor je van anderen, hoe leuk ze Waddinxveen vinden: prachtige wijken, veel groen en een gevarieerd aanbod van sport en cultuur. En de ligging is natuurlijk fantastisch. De grote steden van de Randstad zijn met de auto of openbaar vervoer makkelijk en snel bereikbaar. Het gaat goed met onze gemeente en dat komt onder andere doordat het college van burgemeester en wethouders een solide financieel beleid voeren. En dat doen ze ook voor 2017 met een sluitende meerjarenbegroting. In 2017 wordt ongeveer voor 66 miljoen Euro aan kosten gemaakt en datzelfde bedrag komt ook binnen. Op de lange termijn zal er zelfs sprake zijn van een beperkt begrotingsoverschot van zo’n € 0,25 miljoen in 2020. De positieve ontwikkeling zal ook in de portemonnee merkbaar worden: de gemeente verlaagt de tarieven voor rioolheffing (15%), begraafrecht (10%) en afvalstoffenheffing (5%) in 2017 en houdt de Onroerend Zaakbelasting op het peil van 2016.

Waar komen de inkomsten vandaan?

Het merendeel van de inkomsten komt uit het gemeentefonds (ruim 31 miljoen Euro), dat door het Rijk beschikbaar wordt gesteld. Dit fonds wordt gevuld vanuit landelijke belastingen en elke gemeente krijgt hieruit een bijdrage. Hoe hoog die bijdrage is hangt af van het aantal inwoners, de oppervlakte, het aantal jongeren, hoeveel watergebied er is en nog veel meer. De gemeente Waddinxveen heeft ook andere inkomsten: bijvoorbeeld uit de verkoop van gronden. Dat speelt met name op de nieuwbouwlocaties en levert ruim 9 miljoen Euro op. De inkomsten uit de Onroerend Zaakbelasting (OZB) bedragen zo’n 6,5 miljoen en er komt zo’n 5 miljoen uit de afvalstoffen en rioolheffingen.

_BT Clear

_BT Clear

Vijf programma’s

_BT Clear

De begroting van Waddinxveen bestaat uit vijf programma’s. De eerste is ‘participatie in samenhang’. Hieronder vallen de investeringen om mensen zonder baan weer aan de slag te krijgen, het bestrijden van minima- en armoedebeleid, jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente wil in dit programma ervoor zorgen dat iedereen in Waddinxveen tot zijn recht komt. Ongeacht welke culturele achtergrond, levensovertuiging, geslacht, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft. Dit programma kost ongeveer 19 miljoen Euro.

Het tweede programma betreft onderwijs, sport, cultuur en volksgezondheid (‘mens in ontwikkeling’). Er ligt een aantal plannen voor nieuwbouw of aanpassingen voor scholen op verschillende locaties. En het Vitaal Sportbeleid komt de komende jaren in samenwerking met de sportclubs in uitvoering.

Het derde programma (‘dorp in ontwikkeling’) gaat over de ruimtelijke en economische ontwikkelingen in Waddinxveen. Naast de bouw van Park Triangel en ’t Suyt zijn er nog meer vernieuwingen, zoals voor het gebied ‘van Station tot Brug’, het nieuwe gemeentehuis, rondom het Coenecoop College en een nieuw station in Waddinxveen Triangel. De kosten bedragen 11 miljoen Euro. Voor het groenbeheer, de omgang van afval, waaronder zwerfaval, en het beheren en verbeteren van de rioleringen is het programma ‘leefbaar dorp’ opgenomen. Hiervoor staat in 2017 ruim 9 miljoen Euro in de begroting.

Ruim 4,5 miljoen Euro besteedt Waddinxveen tenslotte aan ‘besturen in samenhang’. Hierin draait het om veiligheid en om de betrokkenheid van de inwoners bij het bestuur verder te vergroten.

_BT Clear

_BT Clear