Wat doet de Oldenzaalse Gemeenteraad

_BT Clear

Er zijn binnenkort dus gemeenteraadsverkiezingen, maar wat doet de Oldenzaalse gemeenteraad eigenlijk? Ben jij ook benieuwd waarvoor je gaat stemmen én wat de taken van de 23 raadsleden zijn? Dat lees je hier!

De gemeenteraad is het hoogste orgaan van een gemeente. De voorzitter van de raad is de burgemeester van Oldenzaal, Patrick Welman. De griffie ondersteunt de raad en staat de burgermeester bij in zijn rol als voorzitter van de raad. Het aantal raadsleden dat in de gemeenteraad zit, hangt af van het aantal inwoners van de desbetreffende gemeente. Oldenzaal telt zo’n 32.000 inwoners en heeft daarmee 23 raadsleden. Wie er in de raad komen wordt aan de hand van de huidige gemeenteraadsverkiezingen bepaald. De drieëntwintig nieuw gekozen raadsleden, stellen op hoofdlijnen het beleid van de gemeente Oldenzaal vast. Daarnaast controleren zij of het college van burgemeester en wethouders (B&W) dit opgestelde beleid ook goed uitvoert.

Taken

De gemeenteraad heeft dus drie hoofdtaken: het stellen van kaders, volksvertegenwoordiging en het controleren van het college van B&W. Deze drie hoofdtaken zullen hieronder nog verder worden uitgelegd:

1. Kaders stellen. De gemeenteraad stelt vooraf de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente vast. Deze ‘kaders’ kunnen raadsleden zelf inbrengen, maar kunnen ook worden ingebracht door het college van B&W. De raad kan bepaald beleid controleren, omdat ze er vooraf zelf doelstellingen aan heeft gekoppeld.

2. Volksvertegenwoordiging. De drieëntwintig gemeenteraadsleden, zijn volksvertegenwoordigers. Ze worden tijdens gemeenteraadsverkiezingen gekozen door de inwoners van Oldenzaal. Zoals al eerder verteld stellen deze raadsleden de hoofdlijnen van het beleid vast, maar zijn zij niet verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van de gemeente. Mede daarom hebben zij vaak ook nog andere functies naast hun raadswerk. Ook hebben ze hierdoor tijd om het contact aan te gaan met inwoners én maatschappelijke organisaties in Oldenzaal. Dit is nodig, om hun rol als volksvertegenwoordigers zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

3. Controleren. Naast het stellen van kaders en het uitvoeren van volksvertegenwoordiging, controleert de raad ook of de burgemeester en wethouders het opgestelde beleid uitvoeren zoals door de raad is vastgesteld. Verloopt alles volgens afspraak? En worden dagelijkse bestuurszaken goed vervuld? De gemeenteraad kan het college ook corrigeren, als deze zich bijvoorbeeld niet aan bepaalde regels houdt.

Ben je benieuwd naar het werk en de besluiten van de gemeenteraad? Neem dan ook eens een kijkje op onze Facebook-pagina: Gemeenteraad Oldenzaal. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar [email protected]

_BT Clear

StadsID

Naast het feit dat de gemeenteraadsleden dus zelf met ideeën komen voor Oldenzaal, staan zij ook open voor alle meningen en suggesties die inwoners hebben voor onze stad. Daarom kun je iedere maand aanschuiven (o.b.v. coronamaatregelen on- of offline) bij de politieke forums en de raadsleden vertellen over jouw ideeën voor de stad, jouw StadsID!

_BT Clear

Het delen van jouw ideeën gaat op een heel informele manier: je schuift aan bij de vergadering en vertelt eenvoudigweg wat meer informatie over jouw StadsID. De raadsleden zullen je daarna een aantal vragen stellen over jouw idee. Ter afsluiting geven de verschillende partijen daarna aan hoe ze met het onderwerp om willen gaan. Zo weet je nog dezelfde avond waar je aan toe bent én of er met je StadsID verder zal worden gegaan!

√ Wanneer de meerderheid positief is over het idee, komt jouw StadsID rechtstreeks op de agenda te staan van een raadsvergadering.

√ Als een aantal partijen eerst meer wil weten over jouw StadsID, zal er door een van deze partijen een afspraak met je gemaakt worden om het idee verder te onderzoeken voordat het als voorstel in de gemeenteraad gebracht kan worden.

X Als de partijen niet voldoende aanleiding zien om jouw StadsID verder uit te voeren, zullen zij aan je uitleggen waarom je idee niet tot een officieel voorstel zal komen.

Benieuwd naar welk StadsID al is uitgevoerd? Hieronder zie je een aantal voorbeelden: 

  • De beschilderingen op de elektriciteitskasten.
  • Het groenstrookje bij de busbaan op de Molkenboer.
  • De historische tijdlijn van Oldenzaal bij de busbaan op de Molkenboer.

Wil jij ook een StadsID aandragen? Neem dan contact op met de griffie via [email protected] Of kijk voor meer informatie en voorbeelden op onze Facebook-pagina: Gemeenteraad Oldenzaal of website www.oldenzaal.nl

_BT Clear