_BT Clear

Op weg naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk

Het is bijna zover: na een intensief proces vormen de vijf gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Een nieuwe gemeente vraagt ook om een nieuwe gemeenteraad. Hiervoor zijn tussentijdse verkiezingen nodig, zogenaamde ‘herindelingsverkiezingen’. De herindelingsverkiezingen voor gemeente Land van Cuijk worden gehouden op maandag 22, dinsdag 23 en woensdag 24 november 2021.

Eén grote gemeente: Land van Cuijk

Waarom deze herindeling? Een belangrijke reden hiervoor is dat de gemeenten de afgelopen jaren steeds meer taken kregen die eerder bij de Rijksoverheid of de provincie lagen. Bijvoorbeeld de Jeugdzorg. Het vraagt veel van de gemeenten om alle taken goed uit te voeren en de dienstverlening te bieden die u als inwoner verdient. Daarom werken we al op veel terreinen intensief samen. En als één grote gemeente lukt dat nog beter. 

We bundelen onze krachten om samen sterk te staan. Zodat onze inwoners, ondernemers en organisaties ook in de toekomst op de beste dienstverlening kunnen rekenen. En zodat we een krachtige stem hebben in de regio en de provincie. Onze invloed wordt straks veel groter. We kunnen landelijke vragen beter oppakken. Bijvoorbeeld de energietransitie. Daarbij kunnen we vertrouwen op een sterke ambtelijke organisatie, die nog meer kwaliteit kan leveren. Ook zijn we een aantrekkelijkere werkgever en beter in staat om goede medewerkers te vinden.

De route naar een nieuwe gemeente

Onderweg naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk hebben we al veel mijlpalen bereikt. Er wordt hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe gemeente.

Hoewel het gemeentehuis straks misschien voor u wat verder weg is, willen we benaderbaar blijven en dichtbij zijn voor onze inwoners en ondernemers. Dit gaat u merken in de dienstverlening. Ook willen we een luisterend oor zijn voor alle 33 unieke kernen. We willen het unieke eigen karakter van elk van onze 33 kernen behouden en versterken. Daarom vinden we kernendemocratie belangrijk.

Kernencv en Kernendemocratie

Het is belangrijk dat elke kern in de nieuwe situatie tot zijn recht komt. Voor elke kern wordt daarom een curriculum vitae gemaakt. We noemen dat het kernencv. Daarnaast beschrijven we hoe de inwoners (en vertegenwoordigers daarvan) vanaf 2022 op een goede manier met de gemeente kunnen samenwerken en hoe groot de inbreng van inwoners is. Dat noemen we de kernendemocratie. Inwoners zijn daarbij betrokken in de vorm van ‘Bouwteams’. In dit team zitten zes tot vijftien inwoners, winkeliers, voorzitters van verenigingen, dorpsraadleden en noem maar op. Het is een vertegenwoordiging van de kern. Zo bouwen we samen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

_BT Clear

Veelgestelde vragen

Waar gaat mijn gemeenteraad eigenlijk over?

De gemeenteraad gaat over enorm veel zaken die invloed hebben op jouw dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs, duurzaamheid en zelfs de hoogte van belastingen. Raadsleden bepalen op hoofdlijnen wat de gemeente allemaal doet en laat. En heel belangrijk: ze bepalen voor welke zaken ze geld willen uittrekken en hoe het geld verdeeld wordt.

Waarom zou ik gaan stemmen?

De raadsleden spreken vier jaar lang in jouw belang. Juist daarom is het belangrijk dat je op 22, 23 of 24 november jouw stem geeft aan een vertegenwoordiger die bij jou past. Aan wie geef jij jouw stem?

Wat gebeurt er als ik NIET ga stemmen?

Stemmen is geen verplichting. Het is een recht. Als je niet gaat stemmen, gaat je stem verloren. Je praat dan als het ware niet mee in de gemeenteraad, daar waar beslissingen over jouw woonomgeving worden genomen. De meeste stemmen gelden, dus laat de jouwe meewegen!

Hoe weet ik nou aan wie ik mijn stem moet geven?

Denk goed na over wie of welke partij jou de komende vier jaar mag vertegenwoordigen. Wat vind je belangrijk? Bij wie heb je een goed gevoel? Op www.gemeentelandvancuijk.nl/­verkiezingen vind je informatie van alle partijen en de mensen die zich verkiesbaar stellen. Ook kun je via landvancuijk2021.stemwijzer.nl kijken welke partij het beste bij jou past.

Wanneer kan ik stemmen?

Er zijn drie dagen waarop je je stem kunt uitbrengen. Op maandag 22 en dinsdag 23 november zijn al een beperkt aantal stembureaus open. Woensdag 24 november kun je van 7.30 tot 21.00 uur terecht in de stembureaus. Je mag zelf kiezen welke dag en welk tijdstip jou het beste uitkomt.

Meer informatie over stemmen en de stembureaus vind je op www.gemeentelandvancuijk.nl/­verkiezingen.

_BT Clear

Meer informatie over kernendemocratie:

ons.landvancuijk.nl

Meer informatie over de verkiezingen:

www.gemeentelandvancuijk.nl/­verkiezingen

Meer informatie over de stemwijzer:

landvancuijk2021.stemwijzer.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear