In de gemeente weert

_BT Clear

“Alleen kun je veel, sámen kunnen we nog veel meer!”

De ontwikkeling van het individu -in dit geval de leerling- staat centraal in de intensieve samenwerking tussen de Widdonckschool (voortgezet speciaal onderwijs) en sociaal ontwikkelbedrijf Risse Groep in Weert. Een verrassende combinatie? “Voor ons niet’’, vertelt directeur Maikel Voss van de Widdonckschool. “Er zit veel overlap in onze activiteiten, vandaar dat we de krachten bundelen’’. “We zijn allemaal bezig met mensen ontwikkelen, ieder vanuit zijn eigen specialiteit”, zegt Claudia Moonen, Manager van Werk.Kom (onderdeel van Risse Groep). “We vullen elkaar dus mooi aan.”

Succeservaringen

Leerlingen van de Widdonckschool met leerroute arbeid worden bij Risse Groep voorbereid op een plek op de arbeidsmarkt. In het eerste en tweede leerjaar lopen ze een dagdeel in de week stage en draaien ze als groep volledig mee op de werkvloer. “De samenwerking blijkt enorm succesvol”, vertelt Nikkie Verdonschot, leerkracht van de Widdonckschool. “De leerlingen leren bij Risse Groep werknemersvaardigheden en maken kennis met het bedrijfsleven en de cultuur die daarbij hoort. De structuur en de aard van de werkzaamheden binnen Risse Groep zorgen voor rust en succeservaringen bij onze leerlingen. We zien ze groeien.” “Andersom zien we dat het contact tussen onze medewerkers en de leerlingen op de werkvloer heel waardevol is”, vult Claudia Moonen aan. “Ze trekken zich aan elkaar op en dat is ook waar we als ontwikkelbedrijf naar streven. We willen zoveel mogelijk mensen van en met elkaar laten leren.”

Bagage voor de toekomst

Vanaf 15 jaar mogen de leerlingen van de Widdonckschool ook extern stagelopen. Ook daarvoor blijkt de samenwerking ideaal. Claudia Moonen: “Als we intern bij Risse Groep het maximale uit iemand hebben gehaald, proberen we de leerling via Werk.Kom zo regulier mogelijk aan een stage of werk te helpen bij werkgevers in de regio. In een aantal gevallen heeft dit onze verwachtingen overtroffen”. Nikkie Verdonschot: “Zo hebben we recent een leerling gehad vanuit het vso die via Risse Groep in aanraking kwam met het project Kansrijk in de Wijk en van daaruit is doorgestroomd naar een reguliere baan. En afgelopen maand nog hebben leerlingen via de samenwerking bij Risse Groep hun heftruckcertificaat gehaald of een praktijkverklaring. Dit is hele mooie bagage voor de toekomst. Het is fijn dat we dit samen voor elkaar krijgen.” Directeur Maikel Voss van de Widdonckschool is het daar helemaal mee eens: “Alleen kun je veel maar sámen kunnen we nog veel meer!”

Kijk voor meer informatie op:

www.widdonckschoolweert.nl
www.risse.nl

De regie zelf in handen houden

Wellicht heeft u weleens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een ongeluk krijgt, ziek wordt of gaat dementeren. Dit roept een aantal vragen op. Wie kan dan uw wensen op medisch gebied kenbaar maken? Wie regelt voor u de beste zorg? Hoe en door wie wordt uw vermogen beheerd?

Succeservaringen

U kunt bij uw notaris een ‘levenstestament’ opmaken. In uw levenstestament wijst u één of meerdere personen aan die u onvoorwaardelijk vertrouwt. U geeft aan hen een volmacht om uw medische keuzes kenbaar te maken en daarnaast om uw vermogen te beheren.

Waarom is een levenstestament nodig?

U komt wellicht gedurende uw leven in een situatie terecht dat u niet meer uw eigen belangen kunt behartigen. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de situatie dat u door dementie of door een ongeluk niet meer in staat bent om zaken te regelen. Men spreekt dan van wilsonbekwaamheid. Een levenstestament is een document waarin uw keuzes zijn vastgelegd. Mocht er dan iets gebeuren waardoor u niet meer uw belangen kunt behartigen, dan kunnen uw wensen op die manier alsnog uitgevoerd worden. Het is een geruststellende gedachte dat een door u gekozen persoon, waarin u vertrouwen heeft, namens u mag optreden in die situatie.

Wat als u niets regelt? Naar de rechter!

Bent u wilsonbekwaam en is er geen levenstestament gemaakt, dan krijgt u te maken met de wettelijke beschermingsmaatregelen. De kantonrechter gaat dan iemand aanwijzen die uw belangen gaat behartigen. Dit kan ook iemand worden die niet tot uw naasten behoort. Dit geldt ook als u gehuwd bent. Uw echtgenoot mag niet automatisch financiële beslissingen nemen als u dat niet meer kunt.

U moet dus naar de rechter. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. De volgende strikte regels gelden dan: jaarlijks dient men rekening en verantwoording af te leggen aan de rechter; voor bepaalde handelingen moet toestemming worden gevraagd aan de rechter, bijvoorbeeld voor verkoop van de woning; voor het doen van schenkingen is toestemming nodig van de rechter. Deze regels gelden ook als uw echtgenoot of uw kinderen de bewindvoerder zijn.

Wilt u liever zelf de regie in handen houden, dan dient u een levenstestament op te stellen. U voorkomt dan een hoop rompslomp en hierdoor blijft het mogelijk om belastingen na uw overlijden te verminderen dan wel te anticiperen op een verschuldigde eigen bijdrage bij opname in een zorginstelling.

Meer informatie

Wilt u uw oude testament laten nakijken? Heeft u vragen over een Levenstestament of heeft u een complexe kwestie over vastgoed of over uw onderneming? Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvende kennismaking met ons kantoor.
Biest 2, Weert
T +31(0)495 – 53 75 55
[email protected]
I www.mhknotarissen.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear