In de gemeente weert

_BT Clear

Ruim baan voor baby’s

_BT Clear

Je baby is het hart van je leven. Wat heeft jouw kind nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen? Vanuit een basis van veiligheid en voorspelbaarheid en een gevoel van bescherming en vertrouwen, wil je kind het allerliefst op ontdekkingstocht. Ruim baan voor jouw baby!

Kinderen zijn ontdekkingsreizigers. Baby’s ook! Er valt weinig te beleven als je ingesnoerd in een wipstoel ligt of op je rug kijkt naar een bewegende mobiel. Door je baby vrijuit te laten bewegen, stimuleer je de ontwikkeling van motorische vaardigheden. het geeft je kind een gevoel van trots, als iets lukt wat gisteren nog niet helemaal goed ging.

Behalve het creëren van een veilige ruimte, hoef je als volwassene niets te doen om je kind te leren zélf te ontdekken. Of te leren omrollen en kruipen. Zorg voor een stevige ondergrond, want die biedt de meeste bewegingsvrijheid. Je baby kan daarop volop draaien, het hoofd optillen en de benen bewegen.

Goed voor rug, houding en spierontwikkeling. Dit is niet alleen een stimulans voor harmonieuze beweging, ook komt het, het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen ten goede: je baby doet het zélf.

De eigen handen en voeten zijn het eerste spelmateriaal van je kind. Voelen, knijpen, vastpakken en weer loslaten. Wat een oefening! Vanaf ongeveer drie maanden zijn vooral voorwerpen geschikt, die je baby gemakkelijk met één hand kan omvatten. Licht en gemaakt van een natuurlijk materiaal, zoals een zachte doek, houten rammelaar of een knuffel. Leg deze om het hoofd van je kind heen. Zo kan hij of zij zelf zoeken en kiezen.

Vanaf de zesde maand kan je baby iets zwaarder en groter speelgoed hanteren. Speelgoed? Je vindt er genoeg van in iedere keuken. Denk aan bekers en bakjes in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Iets erin doen, er weer uit halen en opnieuw beginnen. ‘Passief’ speelgoed beweegt niet uit zichzelf. Of maakt geen muziek. Je baby moet zélf iets doen. Dit soort speelgoed zorgt voor een actief, onderzoekend kind. Als jij je baby ruim baan geeft, gaat hij of zij zelf op onderzoek uit!

Meer weten?

Check www.humankind.nl.

_BT Clear

Keent Moesel Centraal

_BT Clear

Vanaf mei 2022 werken mensen van gemeente Weert, Wonen Limburg, Punt Welzijn, Land van Horne, de Zorggroep, MetGGZ, Vincent van Gogh en PSW vanuit één centrale locatie voor de wijken Keent en Moesel.

Hiervoor zijn de panden op Dries 66 en Dries 80 (tot voor kort dierenwinkel) onderling met elkaar verbonden, waardoor zo’n 25 werk- en overlegplekken zijn ontstaan. De locatie heeft de naam ‘Keent Moesel Centraal’ gekregen, omdat het een centraal punt tussen de twee wijken is waar alles rond zorg, welzijn en wonen samenkomt.

Samenwerking

De verschillende organisaties werken al veel samen als ze elkaars hulp nodig hebben voor een inwoner of cliënt. “Maar door echt bij elkaar te gaan zitten op dezelfde locatie zullen we de samenwerking veel eerder opzoeken en ook voorkomen dat we dubbel werk doen”, vertelt Aniek Burger die namens Wonen Limburg in de wijken werkt.

Eén loket

De verschillende nieuwe ‘wijkcollega’s’ hebben in maart samen geschilderd in het pand en vanuit de verschillende organisaties is overtollig meubilair meegebracht. “Het is een hele fijne plek geworden, met niet te veel kantoor gevoel. En het allerbelangrijkste is dat we zelf nu veel in de wijk zitten en door de grote ramen direct aan de stoep kan iedereen ook makkelijk zien wie er is”, vervolgt Aniek. Keent Moesel Centraal zorgt ervoor dat de grote organisaties dichterbij inwoners komen en samen eigenlijk één loket zijn voor alles wat inwoners nodig hebben.

Openingsborrel

De wijkcollega’s zijn nu net begonnen en tot nu toe bevalt het heel goed, vooral als je van dynamiek houdt. Aniek: “Sommigen van ons zitten hier hele dagen te werken of ontvangen hier wijkbewoners. Een complexbeheerder komt even in- en uitlopen en de wijkverpleegkundigen doen een of twee uurtjes hun administratie en gaan weer op pad.” Tegen de zomer willen de wijkcollega’s een openingsborrel organiseren voor iedereen uit de wijk.

KOM GERUST EENS LANGS

Woont u in Keent of Moesel?
U bent van harte welkom bij ons op
Dries 66 en Dries 80.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear