In de gemeente Smallingerland

_BT Clear

School zijn in deze tijd…

Ga d’r maar aan staan, school zijn in deze tijd. Tijden na corona, met het lerarentekort, de eisen die er aan een school gesteld worden en dan ook nog kwalitatief onderwijs moeten bieden. Dagelijks gaan wij de uitdaging aan. Niet alleen met ons team, onze ouders en kinderen, maar zeker ook met de omgeving om ons heen. En specifieker gezegd met de bewoners van het verzorgingstehuis Rispinge waar we soms wekelijks langsgaan. Want hoe mooi is het om jong en oud bij elkaar te brengen. De bewoners door, vanuit ons oogpunt, simpele activiteiten een fijne dag bezorgen.

Vanuit ons Katholieke Jenaplan hart gaan wij jaarlijks een aantal keren op bezoek bij Rispinge. We doen met kleine groepjes activiteiten, we showen onze lampionnen, we brengen een lichtje en zingen een liedje, onze Pietjes brengen cadeautjes, de Palmpasenstokken brengen we in de huiskamers en wanneer de musical is geweest laten we de liedjes daar nogmaals horen. Voor onze kinderen een uitje, voor de bewoners een feestje.

Als Jenaplan school voelen wij ons geroepen om vanuit de Wereld Oriëntatie eropuit te trekken of de wereld om ons heen naar binnen te halen. Juist dat eropuit trekken doen we graag naar Rispinge. We willen de kinderen meegeven dat een school niet op zichzelf staat, maar onderdeel is van de samenleving. En dat het samenzijn met ouderen iets toevoegt aan onze dag. Respect, gezelligheid en belangstelling over en weer. Hoe moeilijk kan school zijn in deze tijd… Niet zo moeilijk dus.

Kijk voor meer informatie op www.stlukas.nl.


Samen werken voor een mooiere samenleving

Samenwerkplaats Pyriet is een werk- en leerplek voor mensen die een waardevolle plek in de samenleving willen innemen, maar voor wie dat minder vanzelfsprekend is. We helpen graag om het beste uit jezelf te halen op het gebied van werk, scholing en meedoen. Dit doen we vanuit een kleinschalige en persoonlijke sfeer. En we sluiten aan bij jouw wensen, tempo en mogelijkheden.

Elke werkdag wordt er in een gezellige ongedwongen sfeer door de medewerkers een grote bijdrage geleverd aan het werk van stichting D0k16. Stichting D0k16 zet zich in voor minimagezinnen in Drachten en omgeving. Hier worden honderden kinderen jaarlijks voorzien in speelgoed, kamerinrichting, baby-uitzet, Sinterklaascadeaus, kerstpakketten en activiteiten voor de zomervakantie. Kinderen die zonder deze steun vaak weinig krijgen en minder goed aansluiting vinden bij hun leeftijdsgenoten.

Naast het dagelijkse werk krijgen medewerkers ook de kans om zichzelf door te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door middel van cursussen, mbo-praktijkverklaringen te behalen of extern werk te doen. Wie dat wil en daar klaar voor is, kan ook ondersteunt worden bij een nieuwe stap de samenleving in. Bijvoorbeeld richting vrijwilligerswerk, een opleiding of betaald werk. Zo wordt er volop gewerkt voor de samenleving, én tegelijk geïnvesteerd in meer ruimte innemen in de samenleving.

Kijk voor meer informatie op www.dagbestedingpyriet.nl.

Fysieke hulp bij online uitdagingen

Een afspraak bij de kapper maken, het patiëntenportaal van je arts bekijken, een verhuizing doorgeven: (bijna) alles regel je tegenwoordig zelf online. Zelfs het contact met de overheid verloopt via de computer, mét een DigiD.

Maar wat nu als je niet zo handig bent om dit allemaal zelf te regelen? Waar kun je terecht voor hulp? Soms is het veel fijner om echt fysiek op een plek terecht te kunnen. Dat kan in de bibliotheek. In Drachten bijvoorbeeld.

Informatiepunt Digitale Overheid

Voor mensen die vragen hebben over de digitale overheid of het lastig vinden om zelf online contact te zoeken, is er een Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek. Daar geven medewerkers antwoord op vragen over bijvoorbeeld belastingen en toeslagen, regelen van zorg, verkeersboetes betalen of AOW aanvragen. Ze helpen je verder, denken met je mee, geven je informatie en kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Je hoeft geen lid te zijn.

(Digi) fit met het Digi-Taalhuis

Wie zichzelf goed kan redden, voelt zich over het algemeen fitter en gelukkiger. In het Digi-Taalhuis van de bibliotheek kun je meedoen aan allerlei cursussen en spreekuren. Om beter te leren computeren bijvoorbeeld, of om een DigiD aan te vragen. Ook kun je meedoen aan DigiVitaler, een cursus waarmee je leert om je gezondheidszaken zelf te regelen. En met de cursus Voel je Goed! werk je in een groep aan je fitheid. Gezond én gezellig!

Kom langs in de bibliotheek

Meer weten? Kom eens vrijblijvend langs of kijk op bibliotheekdrachten.nl voor onze agenda.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear