In de gemeente Smallingerland

_BT Clear

Hilda de Haan, directeur De Laatste Eer Drachten

‘Alle rust en ruimte om afscheid te nemen van een dierbare’

Een goed afscheid helpt om het verdriet een plaats te geven en de rouw te verwerken. Het verlies van een dierbare is een ingrijpende, emotionele ervaring. Daarbij zijn aandacht en betrokkenheid van de mensen om je heen van grote waarde. Tot die mensen om je heen rekent ook De Laatste Eer Drachten zich. Zij het op een professioneel betrokken wijze. “Wij ondersteunen de nabestaanden op de warmst mogelijke wijze, zodat het afscheid naast droevig ook waardevol en troostrijk is”, aldus Hilda de Haan, directeur De Laatste Eer Drachten.

Liefdevol loslaten

Sinds 2021 is Hilda de Haan directeur van De Laatste Eer (DLE) Drachten. “De menselijke sterfelijkheid heeft mij altijd beziggehouden. Het is de afronding van de levenscyclus, een heel natuurlijk iets waarop echter nog altijd een taboe rust. Ik praat en denk er niet licht over, afscheid nemen is zwaar. Maar wat mij altijd heeft geboeid, is de kracht die mensen met elkaar delen na een overlijden. Onze uitvaartverzorgers voelen het als een eer om die kring van steun en zorg compleet te maken. Om de juiste omstandigheden te scheppen, zodat de nabestaanden zich gedragen voelen bij het loslaten. Dat gaat verder dan het regelen van alles wat geregeld moet worden. Het afscheid tot een liefdevol loslaten maken: dat is waar onze uitvaartverzorgers voor staan.”

Nooit haast in uitvaartcentrum Slingehof

Hilda de Haan heeft haar kantoor in uitvaartcentrum Slingehof aan de rand van Drachten. Het centrum werd in 2019 ingrijpend gerenoveerd. Hilda: “In oppervlakte zijn we met ongeveer een derde gegroeid. Veel belangrijker nog is de sfeer die we hebben gecreëerd. Slingehof heeft een aula voor ongeveer 90 mensen, een koffiekamer, familiekamer en vier opbaarkamers die rust en warmte uitstralen.” Het grootste pluspunt van uitvaartcentrum Slingehof overstijgt de sfeervolle inrichting: dat is de tijd die nabestaanden er krijgen om afscheid te nemen. “In Slingehof is nooit haast. We kennen geen dwingende tijdschema’s. Zoiets past niet bij onze visie op liefdevol en respectvol afscheid nemen. Daarom zijn er nooit meer dan twee uitvaarten per dag in Slingehof. Bij ons mag je de tijd nemen, er zijn geen wachtende bezoekers voor de volgende uitvaart. Mensen vinden dat een verademing.”

Verzekeren uit liefde voor je nabestaanden

De Laatste Eer is sinds 1918 dé uitvaartvereniging van Drachten en omgeving. Uitvaartverzekeringen horen sinds jaar en dag bij de zorgplicht voor de leden. Hilda: “Mensen realiseren zich niet altijd dat een uitvaartverzekering veel financiële zorgen voorkomt voor je nabestaanden. Wanneer je te weinig of helemaal geen geld nalaat, dan draaien de nabestaanden op voor de uitvaartkosten. Een nare verrassing in een toch al verdrietige periode. Dat is te voorkomen met een goede uitvaartverzekering. DLE Drachten heeft uitvaartverzekeringen voor elke beurs en passend bij ieders uitvaartwensen. Welke je ook kiest, zo’n verzekering draait niet om jou, maar om degenen die je liefhebt."

Voor iedereen toegankelijk

DLE Drachten biedt uitvaartzorg voor leden en niet-leden. Ook uitvaartcentrum Slingehof staat open voor iedereen om liefdevol afscheid te nemen van een dierbare. Voor meer informatie kijkt u eens op
www.dle-drachten.nl of bel naar 0512 - 515 827.

Leer meer dan alleen een vak

Bij ROC Friese Poort leren studenten meer dan alleen een vak. Ze krijgen de ruimte om naast het ontwikkelen van vakkennis, ook hun eigen talenten en waarden te ontdekken. Als school vinden wij het belangrijk studenten hierin te ondersteunen en begeleiden. Zodat een student groeit, op een eigen unieke manier, in het vak en als mens. We gingen hierover in gesprek met drie studenten Zorg en Welzijn van de vestiging Drachten. Sterre (18) - Mbo-Verpleegkundige, Rixt (20) - Maatschappelijke Zorg en Femke (20) - Verzorgende IG.

Sterre (18) studeert Verpleegkundige. Een enthousiaste meid bij wie het helpen van mensen in het DNA zit. Als Sterre een lach op het gezicht van mensen kan toveren door ze te helpen, is zij zelf ook blij. Sterre volgde daarnaast ook het keuzedeel Zorg & Technologie. Samen met de studenten van Techniek kregen ze de opdracht om een spel te bedenken voor mensen die blind zijn. Dit om verbinding te creëren zodat ze zich minder eenzaam voelen. Door samen te werken met studenten van een andere opleiding leer je breder te kijken dan je eigen vak. Sterre: “Eerst denk je hè? Wat raar Zorg en Technologie. Maar later viel alles op z’n plek.”

Rixt (20) koos op haar zestiende voor haar opleiding. Ze kreeg Pfeiffer en nam een tussenjaar. “Op je zestiende is het best lastig te kiezen wat je nu echt wilt. Ik ging in dit tussenjaar werken en dacht school niks aan te vinden.” Niks bleek minder waar. Na een jaar begon Rixt dapper weer aan de opleiding. “Het is ook fijn dat je niet alleen naar school gaat, maar ook mensen om je heen hebt die met je meedenken.” Wegens gezondheidsredenen heeft ze met school een aangepast rooster gemaakt. “Ik ben heel goed begeleid door mijn mentor en docenten. Binnen de Zorgopleidingen weten ze heel goed hoe je met elkaar moet omgaan. Hierdoor kijk je zelf ook anders naar situaties. Dan realiseer je je nog meer dat is wat je cliënten ook wil bieden. Ze ondersteunen met een plan en structuur.” Rixt weet nu goed wat ze wil. “Een fijn plekje als baan is belangrijk. Daar wil ik ook hard voor werken.”

Femke (20) zit nu in haar laatste jaar van haar opleiding. “De verzorgende kant, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen vind ik echt het allerleukste”, vertelt Femke. Femke heeft een heftige rugoperatie achter de rug. “Deze rugoperatie heeft me ook veel gebracht. Ik durf nu mijn grenzen aan te geven en kijk goed naar wat wel en niet kan.” Femke ziet een groot verschil met toen ze aan de opleiding begon en waar ze nu staat. “Ze helpen je ontwikkelen, stellen je gerust en voorzien je dus van de juiste kennis en inhoud om als beginnend beroepsbeoefenaar zelfverzekerder op je stage te worden. Ook praten we op school over bijvoorbeeld situaties die je meemaakt op stage. Dan leer je veel van elkaars ervaringen.”

Kijk voor meer informatie op www.rocfriesepoort.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear