In de gemeente Sittard-Geleen

 
_BT Clear

Vragen over (digi)taal, werk, zorg en welzijn?

De bibliotheek is er voor jou!

Bibliotheken en Leeswinkels zijn meer dan alleen ruimtes vol boekenrekken en afhaalpunten voor boeken en tijdschriften. Het is ook dé plek waar je met vragen, ook op het gebied van zorg en ondersteuning, terecht kunt en geholpen wordt bij je zoektocht naar antwoorden.

(Digi)Taalhuis

Het (Digi)Taalhuis is ontstaan uit de samenwerking in het taalakkoord tussen de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek, Het Vista college, Vidar, Stichting Lezen&Schrijven, Partners in Welzijn, Cubiss en De Domijnen. Het (Digi)Taalhuis bevindt zich op de 2e verdieping van Bibliotheek Ligne, Ligne 2 in Sittard en is volop in ontwikkeling. Heb je vragen over lezen, schrijven, rekenen of leren omgaan met de computer, dan ben je van harte welkom in het (Digi)Taalhuis. Je vindt er informatie over het aanbod van alle partners en er worden activiteiten op het gebied van taal georganiseerd voor ouders en kinderen. Tijdens het spreekuur Koffie met Taal, elke donderdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur, bekijken we je wensen en verwijzen we zo nodig door naar scholing en training bij onze partners. Ook kun je dan terecht bij het Taalcafé, een ontmoetingsplek om op een ontspannen manier te werken aan je ontwikkeling onder begeleiding van getrainde vrijwilligers en/of medewerkers. Ontdek de spellencollectie en speel mee.

Sociaal Plein

Het inloopmoment Sociaal Plein van Partners In Welzijn is elke dinsdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur in Bibliotheek Ligne op de 2e verdieping. Het Sociaal Plein is dé plek waar inwoners uit de wijk terecht kunnen met vragen over welzijn, zorg en inkomen.

IDO

Vanaf 1 januari 2021 is er een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) ingericht op de 2e verdieping van Bibliotheek Ligne. Je kunt er terecht met vragen over de digitale dienstverlening van overheidsorganisaties, bijvoorbeeld de Belastingdienst, SVB, UWV, CAK, DUO of de Raad voor rechtsbijstand. Bij het IDO helpen we je op weg tot aan DigID. Onze cursussen Klik & Tik en Digisterker helpen je verder om zelfstandig hiermee aan de slag te gaan. We organiseren ook belastingspreekuren en juridische spreekuren en bieden informatie over het donorregistratieformulier.

Voor werkzoekenden worden er maandelijks Wegwijs naar Werk bijeenkomsten georganiseerd waar je informatie kunt uitwisselen, sollicitatievaardigheden kunt trainen en workshops bij kunt wonen.

Kijk voor actuele informatie over activiteiten en openstelling op www.dedomijnen.nl/bibliotheek of stuur een e-mail naar [email protected].

Als sterven dichterbij komt

Je weet dat het einde nadert, lichamelijke klachten nemen toe waardoor je niet meer goed of steeds minder vooruit kunt. Je wordt afhankelijk van de hulp van anderen. Ook geestelijk heeft dat veel impact. Je neemt voortdurend afscheid: van je functie, de natuur, je hobby’s, kennissen en jaarlijkse feestdagen. In de laatste levensmaanden ben je enorm kwetsbaar.

Waarom zou je hier een vrijwilliger bij willen?

Een cliënt van Vrijwilligersorganisatie De Brug vertelt hierover:

“Ik ben ziek, lig veel in bed, heb niet de energie om goed voor mezelf te zorgen en val soms zomaar in slaap. Met dit alles wil ik een ander niet belasten en daarom was het een drempel om in te stemmen met de inzet van een vrijwilliger. Toch ben ik enorm blij dat ik ervoor gekozen heb om een vrijwilliger in mijn huis toe te laten in mijn laatste maanden. Ik spreek met de vrijwilliger over dingen die ik niet (steeds) met mijn kinderen wil bespreken. En ik wil de kinderen niet belasten met mijn zorgen en angsten ten aanzien van mijn naderende dood, maar met de vrijwilliger kan ik dat wel. De vrijwilliger luistert en als ik in slaap val blijft ze aanwezig. Mijn kinderen die het heel druk hebben hoeven door de komst van de vrijwilliger een dagdeel niet met mij bezig te zijn. Ze weten dat er iemand bij me is, die zal bellen als er iets gebeurt. Dit geeft mij en de kinderen rust. Het is goed.”

Contactgegevens

Vrijwilligersorganisatie De Brug
Gewandeweg 5
6161 DJ Geleen
[email protected]
046-4581066 / 06- 83437896
www.thcdebrug.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear