In de gemeente Sittard-Geleen

_BT Clear

Zorgaanbieders presenteren zichzelf tijdens de zorgmarkt aan een
Wmo-consulent van de gemeente.

Zó gaat Sittard-Geleen om met gemeenschapsgeld!

De gemeente Sittard-Geleen geeft veel geld – bijna de helft van de begroting 2022 – uit aan hulp en ondersteuning van inwoners. Zoals Wmo-hulp voor mensen met een ziekte of beperking, zodat zij langer zelfstandig kunnen wonen. Wij vinden het belangrijk dat iedere inwoner mee kan doen in de samenleving. En dat we hulp of ondersteuning geven aan personen die dat nodig hebben. Hoe we dat doen? We leggen het graag uit.

De beste hulp en ondersteuning voor onze inwoners

Stel u heeft zorg of ondersteuning nodig. U kunt zich dan melden bij de gemeente op basis van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). We gaan voor hulp en ondersteuning op maat. Daarom volgt er altijd een persoonlijk gesprek. We werken samen met zorgaanbieders die kwaliteit leveren. Of dat nu een (thuis)zorgorganisatie is die huishoudelijke ondersteuning levert, een leverancier van hulpmiddelen zoals een rolstoel of traplift of een aanbieder van persoonlijke begeleiding, dagbesteding of beschermd wonen.

Alleen betalen voor kwaliteit

De gemeente Sittard-Geleen heeft veel tijd besteed aan goede afspraken met organisaties over de inkoop van zorg. Kwaliteit: dáár willen we voor betalen. Zo moeten organisaties goed opgeleide medewerkers en een kwaliteitscertificaat hebben. Als een van de eerste gemeenten stellen we ook eisen aan hoe zorgaanbieders het geld van de gemeente besteden. Belangrijk is dat het vooral naar hulp en zorg voor u als inwoner gaat. Niet naar bijvoorbeeld hoge winsten. Voldoet een aanbieder aan onze eisen, dan gaan we samenwerken. Maar onze medewerkers, managers en de Wmo-toezichthouder blijven volgen hoe het gaat. Is de hulp of ondersteuning echt goed? Die vraag stellen we regelmatig aan de inwoners die de Wmo-hulp krijgen in een tevredenheidsonderzoek. Niet tevreden? Dan kijken we samen met de aanbieder of leverancier hoe het beter kan.

De zorgmarkt

Hoe leren wij als gemeente onze zorgaanbieders kennen? Daarvoor organiseren wij onder andere de zorgmarkt. Op de zorgmarkt hebben alle zorgaanbieders waar de gemeente een contract mee heeft (in het kader van de Wmo) een stand. Hier presenteren zij zichzelf. Ze vertellen wat ze doen en hoe ze de hoogst mogelijke kwaliteit bieden. De Wmo-consulenten van de gemeente bezoeken de zorgmarkt en maken kennis met de aanbieders. Op die manier weten medewerkers van de gemeente wie er achter de zorgaanbieder zit. Dat betekent dat ze inwoners met Wmo-indicatie ook naar de juiste zorgverlener kunnen doorsturen. Zo werken we aan de beste zorg voor u. Want dáár gaat het om!

Goede ideeën door, voor en met jongeren!

De afgelopen tijd gingen allerlei evenementen en activiteiten niet door. Daar wordt niemand vrolijk van. Zeker jij niet, als jongere of jongvolwassene in Sittard-Geleen. Hoog tijd voor wat actie! Een drive-in feestje, een leuke workshop, een online gametoernooi of ouderwetse zeskamp? Wat heb jij écht gemist? En met en voor wie wil jij wel weer eens iets leuks organiseren? Maak een goed plan en wie weet krijg jij een mooi bedrag om jouw idee te realiseren!

Tijd voor iets leuks!

Er is afgelopen jaren veel gevraagd van jongeren, terwijl het juist op jonge leeftijd belangrijk is leeftijdsgenoten te ontmoeten en samen leuke dingen te doen, de wereld te verkennen. Verliefd te worden! Daar is het nu de hoogste tijd voor. Wij maken dat graag mogelijk. We roepen iedereen tussen 12 en 28 jaar op met ideeën te komen om een activiteit of ontmoeting te organiseren op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Deze ideeën krijgen maximaal 1.000 euro subsidie.

Eenzaamheid en verveling

Uit gesprekken met jongerenadviesraad Westelijke Mijnstreek (JÒNGK), jongerenplatform Breakfast Club, Partners in Welzijn en de scholen voor voortgezet onderwijs blijkt dat jongeren kampen met eenzaamheid, verveling en bedreigd worden in hun sociale ontwikkeling. Contacten met leeftijdgenoten zijn beperkt en ze vinden dat er te weinig voor hen te doen is.

Spelregels

De subsidieregeling is in 2021 in het leven geroepen met steun van het Rijk. De gemeente Sittard-Geleen heeft onlangs besloten de regeling te verlengen tot 31 december 2022. Wil je een idee indienen? Kijk dan nog wel even naar de spelregels. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de activiteit dóór, vóór en met leeftijdsgenoten (12 t/m 27 jaar) wordt georganiseerd, waarbij iedereen meetelt en kan deelnemen. En dat deze activiteit in Sittard-Geleen plaatsvindt. De overige voorwaarden staan op www.sittard-geleen.nl/jeugd. Je idee indienen kan via [email protected]

Jury

Ideeën worden in volgorde van binnenkomst gebundeld en voorgelegd aan een jury. Deze bestaat uit leden van jongerengroep The Breakfast Club, jongerenadviesraad Veer zeen Jongk! en Sanne Janssen van Huts Spot, de creatieve jongerenontmoetingsplek in Geleen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear