In de gemeente Sittard-Geleen

_BT Clear

Sam& voor alle kinderen helpt!

Schoolspullen, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal voor alle kinderen in Nederland, maar niet elke ouder kan het betalen.

Bij ‘Sam& voor alle kinderen’ kunt u als ouder met geldzorgen een vergoeding voor uw kinderen aanvragen. Bijvoorbeeld voor de contributie van een sportclub, muziekles of schoolreisjes. Maar ook voor leuke uitjes in de vakantie! In de gemeente Sittard-Geleen kunt u denken aan een abonnement voor Kasteelpark Born, zwembad De Nieuwe Hateboer of Kindervakantiewerk Sittard-Geleen.

Hoe werkt de aanvraag?

Een aanvraag doen is heel makkelijk. Ga naar de website www.samenvoorallekinderen.nl, klik op het blokje ‘Ouders’ en vul het formulier in. De voorzieningen zijn ingedeeld op thema. Bijvoorbeeld school, sport of cultuur. U kunt meerdere voorzieningen per kind kiezen. Natuurlijk kunt u ook een aanvraag voor meerdere kinderen indienen. Bent u al bekend bij de gemeentelijke sociale dienst? Geef dan ook uw klantnummer door.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u nog vragen? Kijk op www.samenvoorallekinderen.nl of neem contact op met de gemeente, via telefoonnummer 14 046 en vraag naar ons team ‘Sam& voor alle Kinderen’.

Eenzaamheid is van ons allemaal

Gevoelens van eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. In Sittard-Geleen vinden we het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. We kijken vooral naar wat we samen hierin kunnen doen.

Eenzaamheid kan íedereen overkomen

Iedereen ervaart wel eens gevoelens van eenzaamheid. Dat is niet vreemd en hoort bij het leven. Als u deze gevoelens blijvend heeft en dit als last ervaart, dan is het belangrijk om er iets aan te doen. Helaas is eenzaamheid nog steeds een hip onderwerp om over te praten. Het is niet makkelijk om toe te geven dat u eenzame gevoelens ervaart. Op sociale media lijkt het immers of niemand deze gevoelens heeft en iedereen veel vrienden heeft. Maar het kan íedereen overkomen. Niet alleen ouderen of mensen die minder sociale contacten hebben. Door allerlei oorzaken kunt u een gevoel van eenzaamheid ervaren. Bijvoorbeeld omdat u die sociale contacten mist, een dierbare is overleden of doordat u door uw financiële situatie niet overal aan kan meedoen. Maar ook als u juist wel sociale contacten heeft, kunt u zich eenzaam voelen. Het is goed om te weten dat u hier iets aan kunt doen. De eerste stap is misschien niet gemakkelijk, maar daarna ervaart u hoe fijn het is om er niet alleen voor te staan.

Wat kunt u zelf doen?

Zonder dat u het weet, kunt u heel betekenisvol zijn voor iemand die eenzame gevoelens heeft. Simpelweg door er voor iemand te zijn. Oprecht vragen hoe het met iemand gaat én luisteren. U hoeft het probleem niet op te lossen, maar u kan wel omkijken naar de ander. Als u zelf eenzame gevoelens heeft, kunt u terecht bij het Contactpunt Eenzaamheid. Neem tijdens kantoortijden contact op via telefoonnummer
(046) 750 84 10 of stuur een e-mail naar [email protected].

Contactpunt Eenzaamheid

Bij het Contactpunt Eenzaamheid kunnen inwoners van Sittard-Geleen, beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers terecht met alle vragen over eenzaamheid. Het contactpunt is ondergebracht bij het Knooppunt Informele Zorg. Monique van de Ven (teamleider Knooppunt Informele Zorg): “Uw vraag staat centraal. Wij bieden een luisterend oor, denken mee en kijken samen met u naar de wensen en behoeften. We bieden dat wat u nodig heeft. Dat is altijd een maatwerkoplossing. Voor de een is dat een luisterend oor, voor de ander is dat in contact komen met andere mensen. Bijvoorbeeld door middel van een maatje of bij de wijksteunpunten.’’ Uit de praktijk blijkt dat het contactpunt ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde is. ‘’Een tijdje geleden meldde een mevrouw met depressieve klachten zich bij haar huisarts. De klachten waren het gevolg van eenzaamheid. Via haar huisarts is mevrouw terechtgekomen bij het Contactpunt Eenzaamheid. Samen hebben we gekeken wat nodig was.

Deze mevrouw is inmiddels actief als vrijwilliger. Het geeft mij enorm veel voldoening dat we dit samen bereiken. Mevrouw voelt dat ze ertoe doet, de organisatie waar ze vrijwilligerswerk doet, is geholpen en wij hebben op een goede manier de verbinding gelegd. Dat is precies waarom ons werk zo mooi is”, aldus Monique van de Ven.

“Iedereen kan iets doen, een klein gebaar kan voor een ander van grote betekenis zijn!”

Coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen

Het Contactpunt Eenzaamheid is opgezet door de coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’. De coalitie is een samenwerking van Burgerkracht Limburg, gemeente Sittard-Geleen, KBO Limburg, Knooppunt Informele Zorg, MEE Zuid Limburg, Partners in Welzijn en Zuyd Hogeschool. Zij bundelen hun krachten en zetten zich samen in tegen eenzaamheid in Sittard-Geleen.

Samen voor een Sittard-Geleen zonder eenzaamheid!

Monique van de Ven, teamleider Knooppunt Informele Zorg

“Schaam u niet, het kan iedereen overkomen”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear