Je SCHAAMTE overwinnen is de eerste stap, maar ook de allermoeilijkste!

_BT Clear

Oss tegen
Armoede

Vrijwilligersorganisatie Stichting “Met elkaar, Oss tegen armoede”, signaleert inmiddels al 25 jaar armoede- en schuldenproblematiek en is een belangrijk adviesorgaan van de gemeente Oss. Wat we momenteel signaleren is dat mensen veel te lang met hun problemen rondlopen alvorens hulp in te roepen. De schaamte om toe te geven dat je het financieel niet trekt is enorm: Het voelt als persoonlijk falen en niet meer meetellen in onze sterk geïndividualiseerde maatschappij. Zo lang mogelijk wordt de schijn opgehouden. Totdat het echt niet meer gaat, bijvoorbeeld als een huisuitzetting dreigt.


_BT Clear

Gemiddeld duurt het 5 jaar
Voordat men aan de bel trekt. Een schuld van €1.000 is dan gemiddeld opgelopen tot €43.000 (!!!). Dit houdt vaak in dat er dan nog een zware weg van 3 tot 5 jaar gevolgd moet worden.

Echt, er zijn oplossingen genoeg, maar hoe langer men wacht, hoe zwaarder het wordt. Daarom streeft stichting “Met elkaar” naar meer aandacht naar vroegsignalering en preventie.

Het vertrouwen in de overheid is laag
Bij de kwetsbare doelgroep. Vaak is men al financieel afhankelijk van de (lokale) overheid middels een bijstandsuitkering. De toeslagenaffaire heeft het vertrouwen verder doen dalen. Vaak zijn mensen bang, dat ze er bij een hulpvraag slechter uitkomen. En dat is bijzonder jammer, want de hulp die de gemeente Oss biedt is sterk verbeterd de afgelopen jaren. Maar het beeld blijft hardnekkig hangen.

Een vrijwilliger kan soms uitkomst bieden
Te beginnen met een luisterend oor, zonder oordeel. Een vrijwilliger kan ook een ervaringsdeskundige zijn, die in hetzelfde schuitje heeft gezeten.

Er over praten in een veilige omgeving is de eerste stap naar een oplossing. De vrijwilligers van “Met elkaar” weten goed hoe de sociale kaart van Oss er uit ziet en kunnen je vaak de richting wijzen en je zelfs begeleiden naar de officiële instanties.

Een ervaringsdeskundige vertelt u er graag meer over:

_BT Clear

_BT Clear

Inloopspreekuur SchuldHulpMaatje
Zit je in de schulden of denk je binnenkort in de schulden te komen en zoek je begeleiding om jouw financiële problemen te helpen oplossen?

Neem dan contact op met 06 225 827 68
of ga naar www.uitdeschulden.nu/oss

Bekijk ook eens het filmpje van een ervaringsdeskundige aan het woord:

Quiet Community Oss
Heb je te maken met chronisch gebrek aan financiële middelen en wil je graag lotgenoten ontmoeten om samen iets te ondernemen en af en toe een extraatje te krijgen?

Kijk dan naar de mogelijkheden op www.quiet.nl/Oss

Bekijk ook eens het filmpje van een ervaringsdeskundige aan het woord:

Elke dinsdag inloopmiddag in Wij(k)Huis De Haard van 13.00 tot 15.00 uur


Inloopspreekuur SchuldHulpMaatje
Elke week is er een Inloopspreekuur SchuldHulpMaatje waarbij je je zorgen om geld kunt uiten en waar vrijwilligers beschikbaar zijn die je verder kunnen helpen. Voor meer informatie:
06 22582768

Ons inloopspreekuur is elke maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur in het buurthuis de Kortfoort, Floraliastraat 95 te Oss.


Solidariteitsfonds Oss
Ben je door omstandigheden niet in staat om je Financiële verplichtingen na te komen en dreigt daardoor huisuitzetting of afsluiting van gas/licht/
water? Neem dan contact op met het Solidariteitsfonds voor informatie zie www.metelkaaross.com/solidariteitsfonds of mail naar [email protected]

Moneyfit
Ben je tussen de 16 en 26 jaar en heb je vragen over geld? Dan vind je op www.moneyfit.nl een hoop nuttige informatie. Ook zijn er mensen beschikbaar die via een chat of WhatsApp je eventuele vragen kunnen oplossen.

Jongeren en geld


JobHulpMaatje

Zit je zonder werk of dreig je zonder werk te komen? Dan kan JobHulpMaatje je begeleiden naar nieuw werk. Voor meer informatie: www.jobhulpmaatje.nl/locaties/oss


_BT Clear