ONS welzijn start weer met huisbezoeken bij ouderen

De huisbezoeken van ONS welzijn aan 75-plussers gaan vanaf september weer beginnen. Alle bewoners van de gemeente Oss krijgen vanaf hun 75e jaar zo’n bezoek aangeboden. Dit gebeurt vanaf dat moment elke vijf jaar. Heeft u een vraag? U hoeft de brief niet af te wachten. U kunt altijd bellen naar ONS welzijn. Ook familie en mantelzorgers kunnen bellen met vragen.

_BT Clear

Bij een huisbezoek komt een vrijwillige ouderenadviseur bij u thuis. Als u liever ergens anders afspreekt, mag dat ook. De vrijwillige ouderenadviseur geeft informatie en advies. En hij of zij luistert goed naar wat u nodig heeft en waar u tegenaan loopt. “Soms is er een praktische vraag. Bijvoorbeeld dat het boodschappen doen lastiger wordt, of de administratie te ingewikkeld is. Ook kan er advies gevraagd worden over belastingzaken. We kijken wat mensen zelf kunnen, bij voorkeur met hulp van familie of bekenden. Als dat niet kan, vragen we een vrijwilliger om te helpen”, vertellen professionele ouderenadviseurs Ilse Garraud en Monique Meinster van ONS welzijn.

Veel vragen over wonen en vervoer

Veel vragen gaan over vervoer. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan niet goed meer lopen, hoe regel ik vervoer?’ Ook zijn er veel vragen over wonen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik hier kan blijven wonen als mijn gezondheid slechter wordt?’ Of: ‘Ik wil verhuizen, welke woning of welk wooncomplex past bij mij? En hoe moet ik dat regelen?’ De ouderenadviseur zoekt samen met u naar oplossingen.

Behoefte aan sociale contacten

Als u ouder wordt, vallen steeds meer mensen weg. Misschien wilt u meer mensen ontmoeten. ONS welzijn organiseert in de hele gemeente ‘Broodjes’. Dit zijn bijeenkomsten in de wijk. U kunt uw meegebrachte brood opeten, gezellig met anderen. Voor koffie, thee en fruit wordt gezorgd. Ook in coronatijd kan dit veilig plaatsvinden. “Via de Broodjes-bijeenkomsten ontmoet u makkelijk nieuwe mensen. Soms ontstaan er ook nieuwe activiteiten, zoals wandelgroepjes”.

Er is in Oss veel behoefte aan activiteiten om elkaar te ontmoeten. Dat kan gratis en vrijblijvend, zoals bij de wandelgroepen. Andere mensen willen zich juist graag aansluiten bij een club of vereniging.

Er is in Oss veel behoefte aan activiteiten om elkaar te ontmoeten. Dat kan gratis en vrijblijvend, zoals bij de wandelgroepen. Andere mensen willen zich juist graag aansluiten bij een club of vereniging. De ouderenadviseur kan ook hierover informatie geven. Vindt u het spannend om alleen te gaan, omdat u nog niemand kent? Een vrijwilliger van ONS welzijn kan de eerste keer met u meegaan.

Mantelzorg

Veel ouderen krijgen hulp van familie of vrienden. Dat is fijn. Toch kan het op de lange duur soms zwaar worden voor deze mantelzorgers. Daarom geeft ONS welzijn trainingen aan mantelzorgers en zijn er lotgenotengroepen. Bijvoorbeeld voor partners van mensen met dementie.

Als het thuis niet meer zo goed gaat met de oudere of de mantelzorger, kan ONS welzijn hulp bieden. Zo kan de ouderenadviseur in overleg gaan met de huisarts, thuiszorg, wijkverpleging, andere zorgaanbieders en de gemeente. Er wordt dan samen met de oudere en/of mantelzorger naar een passende oplossing gezocht.

Nog veel meer aanbod

Behalve de dingen die al aan de orde zijn geweest, doet ONS welzijn nog veel meer. Vaak met inzet van vrijwilligers die een handje toesteken. Net wat er nodig is.

Telefoonnummer

Heeft u een vraag? Of twijfelt u of u wel aan het juiste adres bent? Bel gerust met het telefoonnummer 140412, keuze 1. U krijgt dan iemand van de afdeling Toegang Zorg en Welzijn aan de lijn. Stel uw vraag en zij helpen u verder. Ook familieleden, mantelzorgers en andere betrokkenen kunnen bellen met dit telefoonnummer.

“Je haalt plezier uit het contact met anderen”

Rinus de Jong (75) uit de Ruwaard is alweer een jaar of vijf vrijwillige ouderenadviseur. Na een training bij ONS welzijn bezoekt hij ouderen in zijn eigen wijk. “De Ruwaard is mijn wijk”. Andere vrijwilligers geven soms juist de voorkeur aan een andere wijk, of zijn inzetbaar in heel Oss, net waar de voorkeur naar uitgaat. Ook kunnen de vrijwilligers zelf kiezen hoe vaak ze vrijwilli gerswerk doen voor ONS welzijn.

De oud-wijkagent is een actieve vrijwilliger in het team. Hij had voor de coronaperiode gemiddeld zo’n 15 gesprekken met ouderen per maand. “Bij zo’n eerste contact maak je kennis, en soms hoor je al een heel levensverhaal. Uiteindelijk komen we dan op de hulpvraag. Ik help mensen verder en maak zo nodig een verslagje voor ONS welzijn”. Ook kan hij terecht bij ONS welzijn voor ondersteuning, training en feedback.

Wat hij het mooist vindt aan het werk: “Wij helpen mensen op weg, maar we leren ook veel van ze. Ouderen hebben veel meegemaakt en vertellen daar over. Zo ontstaat er vaak een band”. Rinus wil graag nog heel wat jaren doorgaan met dit boeiende werk.

Heeft u ook belangstelling om vrijwillige ouderenadviseur te worden? Neem contact op met ONS welzijn op 088-374 25 25.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear