_BT Clear

Als je ouders besluiten een gezinshuis te starten

In een gezinshuis wonen kinderen of jongeren die niet meer thuis kunnen wonen. Ze kunnen ook niet naar een pleeggezin; daarvoor is de zorgvraag te complex. Deze kinderen zijn vaak het meest gebaat bij een gezinshuis. Hier groeien ze op in een normaal gezin en in een normale buurt.

De ouders van Fons runnen sinds 5 jaar een gezinshuis. Hij heeft zelf kunnen ervaren hoe het is als je ouders een gezinshuis hebben. Inmiddels studeert Fons Social Work en werkt hij mee in het gezinshuis van zijn ouders.

Om een goede start te maken als gezinshuis is het belangrijk dat eigen kinderen van gezinshuisouders vanaf het begin worden betrokken in het proces om een gezinshuis te starten.

“Mijn ouders, en specifiek mijn vader, hadden al veel ervaring in de zorg. De wereld van jeugdzorg was mij dus niet onbekend. Toen ik een jaar of 17 was vertelden mijn ouders dat ze een gezinshuis wilden starten. En natuurlijk is toen ook de mening van mij en van mijn broertje gevraagd. Het betekende namelijk dat we moesten verhuizen naar een ander, groter huis. En dat het huis waarin we opgroeiden plaats maakte voor een mooie boerderij. Maar het betekende ook dat er andere kinderen bij ons zouden gaan wonen. En dat was natuurlijk de grootste verandering, maar gelukkig zijn wij altijd overal bij betrokken en bleven we altijd in gesprek met elkaar.

De komst van een of meer gezinshuisbroers of –zussen, veroorzaakt een grote verandering in het gezin. Maar wat betekent dat concreet voor de eigen kinderen van gezinshuisouders? Moeten eigen kinderen van gezinshuisouders veel inleveren op het gebied van aandacht en de positie in het gezin?

En toen waren mijn ouders ineens altijd thuis. Ik zag ze veel meer dan ik gewend was. En dat was wel even schakelen, want zeker als 17-jarige is het best fijn om soms even alleen thuis te zijn. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets moest inleveren omdat mijn ouders een gezinshuis opstartten. Natuurlijk is het schakelen en wennen, want op momenten waar mijn broertje en ik eerder altijd alle aandacht kregen, moest dit nu verdeeld worden. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten, want iedereen wil vertellen hoe zijn of haar dag is geweest. Maar daar kwamen altijd andere momenten voor in de plaats, waar we juist wel weer even 1-op-1 momenten hadden. Het gezinshuis is voor mij juist een positieve ervaring geweest en het heeft ervoor gezorgd dat ik de studie Social Work ben gaan doen. Inmiddels heb ik de studie bijna afgerond en werk ik ook in het gezinshuis van mijn ouders. En ik vind het mooi dat ik op mijn manier ook een bijdrage kan leveren aan een stabiele omgeving en een veilig thuis voor deze kinderen. Dit is iets wat ik altijd centraal wil stellen in mijn werk.”

Helpen op jouw manier? Word ook gezinshuisouder.

Meer informatie: sheerenloo.nl/gezinshuis

Mediation helpt!

Is de koek op en gaan jullie scheiden? Een mediator kan uitstekend helpen hier samen uit te komen. Een mediator begeleidt jullie als neutrale bemiddelaar door het gehele scheidingsproces heen en kan helpen met alle (juridische) aspecten van jullie scheiding! Een mediator oordeelt niet en is er voor jullie beiden.

Het voordeel van mediation

Tijdens het mediationtraject gaan jullie zelf aan het werk om een goede basis voor de toekomst te creëren. De mediator bemoeit zich niet inhoudelijk met de situatie en de uitkomst ervan. Jullie bepalen zelf welke afspraken voor jullie acceptabel zijn. Heel anders dan in een rechtszaak, waarbij de uiteindelijke beslissing uit handen wordt gegeven aan de rechter. Een groot voordeel van mediation is dan ook dat de oplossing beter past bij jullie situatie en langer stand zal houden dan in een rechtszaak. Dat is belangrijk, zeker als je na de scheiding nog samen voor de kinderen blijft zorgen.

Kinderen en scheiden

Er verandert veel in het gezin wanneer jullie gaan scheiden. Voor kinderen is de impact meestal groot. Zij hebben een stabiel thuis nodig en juist dat verandert bij een scheiding. Willen jullie de scheiding goed regelen voor de kinderen? Laat een mediator jullie dan helpen een werkbare relatie met elkaar te creëren na de scheiding, want dat is het grootste cadeau wat je kinderen in deze situatie kunt geven.

Het ouderschapsplan

Hoe jullie in de praktijk verder gaan als gezin na de scheiding ben je verplicht vast te leggen in een ouderschapsplan. Hierin staan afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en hoe je elkaar als ouders informatie verschaft over belangrijke zaken met betrekking tot de kinderen. De verdeling van de kosten van de verzorging en de opvoeding van kinderen (kinderalimentatie) is eveneens een verplicht onderdeel van het ouderschapsplan.

Zoekt u een mediator?

LINK Juristen en Mediators is gevestigd in Oss. Mediation, juridische ondersteuning en coaching in één laagdrempelige en klantvriendelijke dienstverlening. Voor meer info kijk je op www.linkjuristenenmediators.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear