In de gemeente oosterhout

_BT Clear

Kom eens
langs we
helpen graag!

Bij bibliotheek Theek 5 ben je van harte welkom om te ontdekken en geïnspireerd te worden, maar we helpen je ook graag verder!

INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID

De overheid vraagt steeds vaker aan je om zaken te regelen via het internet, bijvoorbeeld het regelen van zorg, verlengen van je rijbewijs, DigiD aanvragen of een afspraak voor je coronavaccinatie maken. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs bij ons Informatiepunt Digitale Overheid. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Wij kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Deze hulp is gratis en voor iedereen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

BOEKENDIENST AAN HUIS

Ben je door langdurige ziekte, handicap of leeftijd niet meer in staat om zelf naar de bibliotheek te komen? Dan komen wij graag bij je thuis. In een kennismakingsgesprek geef jij aan wat je graag leest (ook grootletterboeken, tijdschriften of luisterboeken) en hoe vaak je nieuwe boeken wilt. Onze vrijwilligers regelen het voor je.

DIGI-TAALHUIS

In ons Digi-Taalhuis helpen we mensen (beter) Nederlands te lezen, schrijven en spreken of om te gaan met een computer en het internet. Kom naar het inloopspreekuur iedere maandag van 13.00-15.00 uur (Theek 5 centrum). Samen bekijken we wat jij wilt leren, hoe jij graag leert en brengen we je in contact met mensen die jou verder kunnen helpen. Deze hulp is gratis. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Meer informatie vind je op www.theek5.nl/digi-taalhuis.

Theek 5 heeft 3 vestigingen in Oosterhout:

  • Oosterhout Centrum, Torenstraat 8
  • Dommelbergen, Arkendonk 90
  • Oosterheide (in Activiteitencentrum De Bunthoef), Bloemenhof 2.

Meer informatie?

Bibliotheek Theek 5 is de Bibliotheek, van, voor en met elkaar. Wat kunnen wij voor jou betekenen? Kijk op onze website www.theek5.nl, neem contact op via 085-744 10 52 of stuur een mail naar [email protected].

‘Een professionele en onafhankelijke financiële zorgverlener kan juist het verschil maken’

Door de hoge energieprijzen en duurdere boodschappen dreigen veel mensen met een krappe beurs van de regen in de drup te raken. Een bewindvoerder helpt om geldzaken weer op orde te krijgen en rust te brengen in veel financiële situaties.

Leven op de rit

Veel mensen belanden onder bewind wanneer er schulden zijn ontstaan of omdat ze niet bekwaam zijn om hun eigen geldzaken te regelen. Denk aan dementerende ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Door eerst het leven weer stabiel te krijgen en daarna uit eventuele schulden te komen, krijgt iemand zijn leven weer op de rit en uitzicht op een leven zonder de stress van geldproblemen. Wanneer hij weer zelf in staat is om zijn eigen geld te beheren, kan stap voor stap gewerkt worden aan het beëindigen van het bewind.

Mentorschap & bewind

In sommige gevallen is een combinatie van bewind met mentorschap nodig. Bij mentorschap neemt een door de rechter aangestelde mentor beslissingen op gebied van zorg voor en namens de cliënt. Directeur Nico de Visser geeft als voorbeeld een situatie van een cliënt op leeftijd: ‘Een oudere heer was tegen zijn wil opgenomen in een verpleeghuis. Een van de kinderen deed de financiën, maar broers en zussen vertrouwden dit niet helemaal. Na een gesprek met een mentor werd duidelijk dat de heer graag de laatste maanden van zijn leven thuis wilde doorbrengen. Hier maakte de mentor werk van. Ondertussen bracht de bewindvoerder de financiële situatie in beeld om zo verder financieel misbruik te voorkomen.’

Wacht niet te lang

De Visser ziet de sociaal-maatschappelijke rol van de bewindvoerder de komende jaren alleen maar groter worden. ‘Dat zie je terug in het mentorschap, in het beschermingsbewind en de curatele. Als professional kijken wij naar het belang van onze cliënt, wat hij/zij wil en wat de cliënt nodig heeft.’ De Visser adviseert mensen niet te lang te wachten met hulp zoeken: ‘Het zit in onze aard om alles zelf te willen regelen, maar dat kan lastig zijn in een maatschappij die steeds complexer wordt. Een professionele en onafhankelijke financiële zorgverlener, bewindvoerder, mentor, curator kan juist voor u, voor jou het verschil maken.’

Meer informatie?

Kijk op www.fidindagroep.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear