In de gemeente Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

_BT Clear

Energie en duurzaamheid

_BT Clear

De energietoeslag

De energiekosten zijn flink gestegen. Heb jij moeite met het betalen van de energierekening? Dan kom je misschien in aanmerking voor een energietoeslag. Dit is een bedrag van maximaal €1.300,- dat je in sommige gevallen kunt krijgen omdat de energieprijzen zo omhoog zijn gegaan.

Voor wie?

Heb je een inkomen tot 120% van het minimumloon, dan kun je de energietoeslag aanvragen. De toeslag voor 2022 kun je nog tot 31 december 2022 aanvragen.
Meer informatie lees je op www.noardeast-fryslan.nl/energielasten. Wil je hulp om het formulier in te vullen? Dan kun je terecht bij Het Bolwerk of bij Humanitas.

Toeslag in 2023

Ook in 2023 komt er geld voor een energietoeslag voor inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Als hier meer duidelijkheid over is, lees je dit op de website van de gemeente.

Meer informatie of hulp bij aanvragen

Bolwerk:
het-bolwerk.eu of per telefoon: maandag t/m vrijdag van 9:00 – 12:00 uur,
telefoon: 0519-292223
Humanitas:
humanitas.nl/afdeling/noordoost-friesland, telefoon: 06 - 57645319

Energiecoach geeft gratis advies

Door minder gas en stroom te gebruiken, kun je flink wat geld besparen. Onze energiecoaches, Renze en Fernanda, helpen je graag met handige en praktische bespaartips.

Zij komen bij je thuis en kijken dan samen met jou hoe het verbruik is in je huis en waar je nog kunt besparen. Ook kunnen zij je helpen met het aanbrengen van radiatorfolie, ledverlichting, tochtstrips en het inregelen van je cv-installatie. Hierdoor kun je je huis zuiniger verwarmen. Het energieadvies is gratis voor inwoners van Noardeast-Fryslân en Dantumadiel.

Noardeast-Fryslân

Dantumadiel

Gratis advies?

Wil je een gratis en vrijblijvende afspraak met de energiecoach maken? Meld je dan aan op: www.energiecoach.frl en klik op de gemeente, of bel: 0519- 209 001.

Renze Holwerda, energiecoach

“Ik weet alles van energiebesparende maatregelen en help inwoners daar graag mee! Een simpele maatregel is een gloeilamp door een LED-lamp te vervangen. Een 4,5 Watt ledlamp geeft net zoveel licht als een 40 Watt gloeilamp. Op jaarbasis bij normaal gebruik scheelt dat maar liefst 10 euro per lamp. Radiatorfolie aanbrengen scheelt ongeveer 30 euro per jaar.

Met de stijgende energieprijzen wordt het voordeel van besparing alleen maar groter. Als het je lukt om van deze besparingen een bespaarpotje te maken, kun je hiervoor extra ledverlichting of zelfs energiezuinige apparatuur aanschaffen, zodat je nog meer kunt besparen. Ik ken voorbeelden van mensen, die zo al honderden euro’s bespaard hebben.”

- Renze Holwerda, Energiecoach

_BT Clear

_BT Clear

De Ljochtbus

Samen met Thús Wonen helpt de gemeente jou met energie besparen met de Ljochtbus. Deze bus komt op afspraak langs voor hulp bij het plaatsen van energiebesparende maatregelen.

Werkers Leo Hansma en Edwin Schuiling gaan bij inwoners langs om gratis tochtstrips, radiatorfolie, brievenbusborstels en waterbesparende douchekoppen te plaatsen en oude lampen te vervangen voor energiezuinige ledlampen. De gemeenten en Thús Wonen dragen samen de kosten en zorgen voor de planning, de materialen en voor de Ljochtbus.

Voor wie is de Ljochtbus?

Huurders van Thús Wonen of van andere woningcorporaties in de gemeenten kunnen gebruik maken van de Ljochtbus.

Eigenaren van een woning tot een maximale WOZ-waarde van € 220.000 komen ook in aanmerking om gratis gebruik te maken van de Ljochtbus.

Afspraak maken voor de Ljochtbus

Huurders van Thús Wonen kunnen telefonisch een afspraak maken op: 0800 - 55 11 511 (menukeuze 1, daarna keuze 5).

Huur je bij een andere woningcorporatie in Noardeast-Fryslan of Dantumadiel? Of heb je een eigen huis met een maximale WOZ-waarde van € 220.000? Maak dan heel eenvoudig een afspraak met de Ljochtbus op: www.duurzaambouwloket.nl of www.ljochtbus.nl.

Ljochtbus

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear