In de gemeente Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

_BT Clear

omgaan met geld

_BT Clear

Geldgids

In de geldgids lees je over geldzaken en regelingen die je kunnen helpen als je niet genoeg geld hebt om rond te komen. Het boekje staat vol nuttige tips en informatie. Bijvoorbeeld hoe je kunt zorgen dat je administratie op orde blijft. Of hoe je kunt regelen dat je geen gemeentelijke belastingen hoeft te betalen.

Op papier en digitaal

Je kunt de papieren geldgids ophalen bij het gemeentehuis, de bibliotheek, buurtkamers, kringloopwinkels en welzijnswerk. Wil je de gids digitaal bekijken, ga dan naar noardeast-fryslan.nl/geldgids. Lukt het niet om de gids zelf op te halen? Dan kun je ons bellen op (0519) 29 88 88 (keuzemenu kies 1, sociaal domein). Dat kan van maandag t/m donderdag tussen 8.30 en 16.30 uur. En op vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur. We helpen je graag!


Zorgen over geld?
Ga naar Geldfit.nl

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen moeite om elke maand de rekeningen te betalen. De kans is groot dat je mensen kent die zich zorgen maken over geld. Of misschien ben je zelf op zoek naar advies. Ontslag, relatieproblemen en ziekte zijn bijvoorbeeld situaties waardoor iemand te maken krijgt met zorgen om geld. Deze zorgen kunnen snel overgaan in schulden. Geldfit kan je daarbij helpen. lpen.

Doe de test

Deze vind je op geldfit.nl. Door korte vragen krijg je inzicht in jouw financiële situatie. Als je de test hebt gemaakt, krijg je persoonlijk advies en tips. En je krijgt een overzicht van hulp die beschikbaar is in de gemeente Noardeast-Fryslân. Bel je liever? Dat kan ook, op het gratis telefoonnummer: 0800-8115. De medewerker die je aan de lijn krijgt, denkt met je mee en helpt je zoeken naar passende hulp in de buurt. 

Ondernemer en geldzorgen?

Ook als ondernemer kun je soms flink last hebben van geldzorgen. Voor hulp en advies kun je terecht bij geldfitzakelijk.nl. Als ondernemer loop je andere financiële risico’s dan als particulier. Daarom is specifieke hulp hard nodig. Op de website vind je ondernemersgerichte tips, tools en hulpverlening.

Studietoeslag bij ziekte of beperking

Veel studenten en scholieren hebben een bijbaan om naast de studie wat bij te verdienen. Dit is vaak ook nodig om alle kosten te kunnen betalen.

Heb je te maken met langdurige ziekte of een beperking (fysiek en/of psychisch)? Dan is het vaak lastig om een opleiding te combineren met werk. Je hebt dan misschien recht op studietoeslag. Je moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je krijgt studiefinanciering of een bijdrage op basis van de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten.
  • Een toekenning van DUO voor enkel een studentenreisproduct is ook voldoende (voor MBO studenten geldt dit vanaf 18 jaar).
  • Je kunt door een beperking en/of ziekte tenminste een half jaar niet bijverdienen naast school of studie (gemeente besluit op basis van medisch advies).

Je hebt geen recht op studietoeslag als het volgende voor jou geldt:   

  • je krijgt een Wajong-uitkering
  • je krijgt een Leven-lang-leren-krediet

Kijk voor meer informatie op:
www.noardeast-fryslan.nl/studietoeslag of www.dantumadiel.frl/studietoeslag. Hier vind je ook het aanvraagformulier om de studietoeslag aan te vragen.


De VoorzieningenWijzer, gemiddelde besparing van
€ 500,- per jaar

Wil je ook kijken of je kunt besparen? Dan kun je contact opnemen met de budgetconsulenten van de gemeente. Zij gebruiken de VoorzieningenWijzer. Hierin staan alle regelingen en voorzieningen die er in jouw gemeente zijn, ook worden de landelijke toeslagen meegenomen. Samen met de budgetconsulent zoek je uit waar je mogelijk recht op hebt. Gemiddeld bespaart iemand na het gebruik van de VoorzieningenWijzer netto zo’n € 500,- per jaar.

Hulp van een budgetconsulen

De budgetconsulenten hebben ervaring met uitzoeken en het aanvragen van de regelingen. Zelf hebben zij in verschillende situaties gezeten, daardoor kunnen zij zich goed verplaatsen in jouw situatie. Soms is het mogelijk om meteen de aanvragen in orde te maken, dat geeft rust. De gesprekken met de budgetconsulenten zijn vertrouwelijk.

Meer weten?

Wil je meer informatie? Bel dan met het Klanten Contact Centrum, telefoon: 0519-29 88 88, optie 1. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30-16.30 uur en op vrijdag van 8.30-12.00 uur. Je kunt ons ook een e-mail sturen: [email protected].

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken met een budgetconsulent? Doe dan een aanvraag op www.noardeast-fryslan.nl/voorzieningenwijzer.

Dat geldt voor mij

Op www.datgeldtvoormij.nl/noardeast-fryslan of www.datgeldtvoormij.nl/dantumadiel is het ook mogelijk een gratis adviesgesprek aan te vragen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear