In de geldgids lees je over geldzaken en regelingen die je kunnen helpen als je niet genoeg geld hebt om rond te komen. Het boekje staat vol nuttige tips en informatie. Bijvoorbeeld hoe je kunt zorgen dat je administratie op orde blijft. Of hoe je kunt regelen dat je geen gemeentelijke belastingen hoeft te betalen.
Je kunt de papieren geldgids ophalen bij het gemeentehuis, de bibliotheek, buurtkamers, kringloopwinkels en welzijnswerk. Wil je de gids digitaal bekijken, ga dan naar noardeast-fryslan.nl/geldgids. Lukt het niet om de gids zelf op te halen? Dan kun je ons bellen op (0519) 29 88 88 (keuzemenu kies 1, sociaal domein). Dat kan van maandag t/m donderdag tussen 8.30 en 16.30 uur. En op vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur. We helpen je graag!
In Nederland heeft 1 op de 5 mensen moeite om elke maand de rekeningen te betalen. De kans is groot dat je mensen kent die zich zorgen maken over geld. Of misschien ben je zelf op zoek naar advies. Ontslag, relatieproblemen en ziekte zijn bijvoorbeeld situaties waardoor iemand te maken krijgt met zorgen om geld. Deze zorgen kunnen snel overgaan in schulden. Geldfit kan je daarbij helpen. lpen.
Deze vind je op geldfit.nl. Door korte vragen krijg je inzicht in jouw financiële situatie. Als je de test hebt gemaakt, krijg je persoonlijk advies en tips. En je krijgt een overzicht van hulp die beschikbaar is in de gemeente Noardeast-Fryslân. Bel je liever? Dat kan ook, op het gratis telefoonnummer: 0800-8115. De medewerker die je aan de lijn krijgt, denkt met je mee en helpt je zoeken naar passende hulp in de buurt.
Ook als ondernemer kun je soms flink last hebben van geldzorgen. Voor hulp en advies kun je terecht bij geldfitzakelijk.nl. Als ondernemer loop je andere financiële risico’s dan als particulier. Daarom is specifieke hulp hard nodig. Op de website vind je ondernemersgerichte tips, tools en hulpverlening.
Veel studenten en scholieren hebben een bijbaan om naast de studie wat bij te verdienen. Dit is vaak ook nodig om alle kosten te kunnen betalen.
Heb je te maken met langdurige ziekte of een beperking (fysiek en/of psychisch)? Dan is het vaak lastig om een opleiding te combineren met werk. Je hebt dan misschien recht op studietoeslag. Je moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:
Je hebt geen recht op studietoeslag als het volgende voor jou geldt:
Kijk voor meer informatie op:
www.noardeast-fryslan.nl/studietoeslag of www.dantumadiel.frl/studietoeslag. Hier vind je ook het aanvraagformulier om de studietoeslag aan te vragen.
Wil je ook kijken of je kunt besparen? Dan kun je contact opnemen met de budgetconsulenten van de gemeente. Zij gebruiken de VoorzieningenWijzer. Hierin staan alle regelingen en voorzieningen die er in jouw gemeente zijn, ook worden de landelijke toeslagen meegenomen. Samen met de budgetconsulent zoek je uit waar je mogelijk recht op hebt. Gemiddeld bespaart iemand na het gebruik van de VoorzieningenWijzer netto zo’n € 500,- per jaar.
De budgetconsulenten hebben ervaring met uitzoeken en het aanvragen van de regelingen. Zelf hebben zij in verschillende situaties gezeten, daardoor kunnen zij zich goed verplaatsen in jouw situatie. Soms is het mogelijk om meteen de aanvragen in orde te maken, dat geeft rust. De gesprekken met de budgetconsulenten zijn vertrouwelijk.
Wil je meer informatie? Bel dan met het Klanten Contact Centrum, telefoon: 0519-29 88 88, optie 1. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30-16.30 uur en op vrijdag van 8.30-12.00 uur. Je kunt ons ook een e-mail sturen: [email protected].
Wil je een afspraak maken met een budgetconsulent? Doe dan een aanvraag op www.noardeast-fryslan.nl/voorzieningenwijzer.
Op www.datgeldtvoormij.nl/noardeast-fryslan of www.datgeldtvoormij.nl/dantumadiel is het ook mogelijk een gratis adviesgesprek aan te vragen.