“Wij hebben voortdurend aandacht voor hoe de reis van mensen met dementie verloopt en hoe we die kunnen verbeteren”

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen met dementie zal de komende 25 jaar verdubbelen tot een half miljoen. Geen wonder dat zorgorganisatie ActiVite alle zeilen bij zet om de zorg voor mensen met deze aandoening zo goed mogelijk te laten zijn.

_BT Clear

Marijke van Haeften is Programmamanager Dementie bij ActiVite: “De kracht van ActiVite op dit thema zit hem zowel in de kwantiteit als de kwaliteit. Kwaliteit, omdat wij altijd voor beter gaan, dat zit nou eenmaal in ons DNA. En kwantiteit, omdat we veel cliënten met dementie en een breed aanbod voor hen hebben, vanaf de diagnose tot en met de opname in een verpleeghuis. Zo heb je alle zorg en ondersteuning “onder één dak” en dat maakt ons uniek.”

Ontmoetingscentrum Dementie

ActiVite biedt in Leiden casemanagement dementie, Hulp bij het Huishouden en (gespecialiseerde) thuiszorg. “Daarnaast hebben we in de Apollotoren het Ontmoetingscentrum Dementie de Lepelaar. Hier nemen mensen met dementie samen deel aan een activerend dagprogramma. Ook hun mantelzorgers krijgen steun en begeleiding in het Ontmoetingscentrum. Dankzij een Ontmoetingscentrum kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, ondanks hun dementie. We ontwikkelen ook een nieuw product, ZON, waarbij we thuis extra een-op-een begeleiding bieden voor deze doelgroep. Daar blijkt veel vraag naar te zijn.”

Beter thuis met dementie

Ook onder de paraplu van het Expertisecentrum Dementie, dat ActiVite samen met Topaz heeft opgericht, ontwikkelt de zorg nieuwe producten voor deze cliënten. Marijke: “Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met ‘Beter Thuis met Dementie’, een vakantieweek voor mensen die net de diagnose dementie hebben gekregen en hun partners. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deelnemers door wat ze in deze cursus leren meer kwaliteit van leven ervaren, en dat de deelnemers met dementie daardoor langer thuis kunnen wonen. Een prachtig project, dat de gemeente Leiden mede financiert.”

Hart voor de doelgroep

Mooie diensten of niet, goede zorg hangt voor het grootste deel af van de medewerker die de zorg verleent, weet ook Marijke. “Bij ActiVite hebben we veel toegewijde professionals in dienst, die een hart hebben voor deze doelgroep en die er bewust voor kiezen met deze cliënten te werken. Zij begrijpen dat het aanpassingsproces enorm is voor mensen met dementie en hun naasten en kunnen hen daar goed in begeleiden. Van deze collega’s heeft een substantieel deel de GVP-opleiding gedaan, specifiek gericht op de zorg voor mensen met dementie. Zo gaan een hart voor -en kennis over- mensen met dementie hand in hand.”

Kijk voor meer informatie op www.ActiVite.nl.

_BT Clear

Even een steuntje in de rug kan enorm helpen

Een deskundige vrijwilliger die een tijdje met je optrekt kan het verschil maken. Iemand die er speciaal voor jou is, naar je luistert en met je meedenkt. Zo ervaren veel deelnemers de ondersteuning van Humanitas, merken de drie coördinatoren van de vrijwilligersorganisatie in Leiden. Ze zijn blij dat er zoveel vrijwilligers klaarstaan voor hun stadgenoten.

_BT Clear

Martine Scholtes, coördinator van Home-Start, koppelt vrijwilligers aan gezinnen die behoefte hebben aan een steun in de rug. “In elk gezin met opgroeiende kinderen komen wel eens spanningen voor. Vaak kunnen mensen dat zelf oplossen, maar soms wordt het te veel. Een helpende hand van een ervaren vrijwilliger kan dan heel fijn zijn.”

Ook bij hun geldzaken lopen mensen soms vast. “Er kan zomaar wat gebeuren in je leven, waardoor je het overzicht kwijt bent over je financiën”, zegt Hanneke Kuipers, coördinator Thuisadministratie. “Dan kan het helpen als iemand met je meedenkt, zodat je er weer grip op krijgt.”

De geschoolde vrijwilligers bij Steun bij Verlies bieden een luisterend oor. Want een verlies kan behoorlijk ingrijpen in je leven. Coördinator Nelleke van der Oord weet wat kan helpen: “Praten met elkaar over je pijn en verlies, in je eigen vertrouwde omgeving. Totdat je het gevoel hebt dat je zelf weer verder kunt.”

Voor meer informatie, kijk op www.humanitas.nl/rijnland.

Een vrijwilliger van Humanitas trekt een tijdje op met een deelnemer, als steun in de rug

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear