_BT Clear

SWT als Schakel

Sociaal wijkteam Leiden is dé schakel tussen een sterke sociale basis en specialistische hulp. De SWT’s bieden ondersteuning die mogelijk is. Is de hulp op maat elders beter passend, dan helpen we u daar te komen.

Sterke Sociale Basis

De Sterke Sociale Basis (SSB) bestaat uit de drie welzijnsorganisaties SOL, Incluzio en BuZz Leiden, die het welzijns- en jongerenwerk in Leiden verzorgen. Zij hebben onder andere aandacht voor vrijwilligersondersteuning, mantelzorgondersteuning, vitaliteit en bewegen en initiatieven van inwoners voor de wijk. Aangevuld met alle organisaties en initiatieven van betrokken inwoners die zich vrijwillig inzetten voor anderen. Er zijn veel activiteiten mogelijk.

Specialistische hulp

Specialistische hulp, ook wel tweedelijnszorg genoemd, bestaat uit de hulp waarvoor een verwijzing nodig is, zoals ondersteuning van de GGZ of verslavingszorg

Daarnaast heeft de gemeente Leiden contracten met aanbieders die op basis van een indicatie ondersteuning bieden onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het sociaal wijkteam onderzoekt of deze ondersteuning nodig is en zorgt, indien nodig, voor de indicatie. 

Een Sterke Sociale Basis en specialistische hulp of huisartsen kunnen natuurlijk ook verwijzen naar het sociaal wijkteam. Een voorbeeld is Welzijn op Recept, met als nieuw onderdeel Kunst op Recept.

Welzijn op Recept/Kunst op recept

Huisartsen en andere zorgverleners in de eerste lijn zien veel mensen met psychosociale klachten op hun spreekuur. Vaak kan voor deze klachten geen medische oorzaak worden gevonden. Welzijn op Recept, met nu ook Kunst op Recept is een groot succes. Een doorverwijzing via het sociaal wijkteam werkt beter dan ‘het traditionele pilletje’.

Als u zich niet fijn voelt

Voelt u zich niet goed? En weet u niet precies waarom dat is? Misschien lukt het u niet goed om hele gewone dingen te doen. Of om goed om te gaan met andere mensen. Dit type problemen heten ‘psychische’ problemen. Psychische problemen zijn heel naar. Ze kunnen door veel dingen veroorzaakt worden. En ze zijn moeilijk op te lossen. De gevolgen van psychische problemen zijn groot. Niet alleen voor u, maar ook voor uw familie en vrienden. Er zijn verschillende soorten problemen met psychische klachten.

Stress

Stress is een ander woord voor spanning of druk. Stress hoort bij het leven. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we goed opletten. Spanning is niet altijd slecht. Na een korte tijd van spanning moet het lichaam goed tot rust komen. Als dat niet lukt, blijft de stress bestaan.

Langdurige stress is niet gezond. Het kan allerlei klachten geven: u wordt snel moe, u slaapt slecht, u bent somber en snel boos, u vergeet veel zaken of u heeft moeite met gewone dingen. Als u lange tijd veel stress heeft, kunt u zelfs overspannen raken.

Als u dit herkent, heeft u misschien last van stress. U bent niet de enige. Stress komt vaak voor! Ga naar uw huisarts en praat over de stress. U kunt ook hulp vragen aan het sociaal wijkteam. Wij kijken samen met u waar de stress vandaan komt. En we zoeken een manier om dit op te lossen.

Verslaving

Mensen raken verslaafd aan drank of drugs. Maar u kunt ook verslaafd raken aan een gewoonte. Zoals gokken, gamen, televisie kijken of internetseks. Verslaving kan tot grote problemen leiden. U kunt problemen krijgen met geld of uw baan kwijtraken. Of uw partner kan u verlaten.

Heeft u een verslaving? Dan heeft u hulp nodig. Een verslaving gaat bijna nooit vanzelf over. Het sociaal wijkteam helpt u om uw leven weer op orde te krijgen. Als het nodig is schakelen we speciale hulp in.

Dementie

Dementie is een ziekte die we steeds vaker zien. Dat komt omdat mensen steeds ouder worden. Wat is dementie? Mensen met deze ziekte halen dingen door elkaar en vergeten veel. Het gaat langzaam slechter met ze. Er gaan steeds meer dingen uit het geheugen verloren.

Het sociaal wijkteam helpt u vanaf het begin van de dementie. Het sociaal wijkteam kijkt naar wat u zelf kunt en wat anderen kunnen betekenen. Het sociaal wijkteam biedt ook hulp aan uw partner, aan uw familie en aan uw vrienden.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Is dat erg? Dat verschilt per persoon. Sommige mensen hebben niet veel vrienden en voelen zich daar fijn bij. Maar voor andere mensen is dat juist niet fijn en voelen zich eenzaam. Dat kan overigens ook terwijl u veel vrienden heeft en veel mensen ziet.

Als u zich eenzaam voelt, heeft dat soms een duidelijke reden. Uw partner is overleden of heeft u niet genoeg geld om leuke dingen te doen. Maar het kan ook dat u niet weet waarom u zich zo voelt. Voelt u zich eenzaam? Neem dan contact op met het sociaal wijkteam.

Somber en depressief

Iedereen is wel eens somber. U bent snel moe, u slaapt slecht en u bent snel boos. Als u lang somber blijft, noemen we dat ‘depressiviteit’. Als u depressief bent voelt u zich leeg en droevig. U kunt depressief zijn terwijl u gewoon naar uw werk gaat en de gewone dingen blijft doen.

Als het sombere gevoel niet vanzelf weg gaat, moet u er iets aan doen! Een goed gesprek kan vaak helpen. Praat er over met anderen, de huisarts of u kunt contact opnemen met het sociaal wijkteam. We zoeken samen met u naar de beste hulp.

Als u thuis te maken heeft met geweld.

Ruzie in een gezin is vervelend. Als daar ook geweld bij komt, is het extra erg.
Er zijn veel soorten geweld.

Lichamelijk geweld

Mensen kunnen elkaar slaan en elkaar fysiek schade toe brengen. Dat heet ‘lichamelijk’ geweld.

Geestelijk geweld

Er zijn ook soorten geweld die je minder snel ziet of merkt. Dit noemen we ‘geestelijk’ geweld. Bijvoorbeeld als iemand steeds zegt wat jij moet doen, als iemand jou steeds controleert, of als je niet serieus wordt genomen.

Seksueel geweld

Bij seksueel geweld word je gedwongen tot seksueel contact: van een ongewilde aanraking tot daadwerkelijke seksuele handelingen.

Huiselijk geweld

Gebruikt iemand bij u thuis geweld tegen u of tegen iemand anders? Geweld in het gezin kan voorkomen tussen ouders, tussen ouders en hun kinderen, of tussen broers of zussen. Het geweld thuis kan lichamelijk, geestelijk of seksueel zijn.

Overlast en pesten

Wordt u gepest? Soms worden mensen gepest door anderen. Dat zorgt voor onveilige situaties. Ook op internet wordt veel gepest (cyberpesten). Het is belangrijk om het pesten te bespreken. Doe dit op tijd!

Misbruik en uitbuiting

‘Misbruik’ betekent dat iemand gebruik van u maakt terwijl u dat zelf niet wilt. Bijvoorbeeld als u moet doen wat iemand anders zegt of als er sprake is van chantage. Heeft u te maken met misbruik of uitbuiting? Houd dat niet voor uzelf. Vertel het aan iemand anders!

Veilig Thuis

Heeft u te maken met geweld? Dan kunt u ook bellen met Veilig Thuis. Zij geven informatie en advies over geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.
Het telefoonnummer van Veilig Thuis is altijd bereikbaar. U hoeft Veilig Thuis niet te vertellen wie u bent!

Het telefoonnummer van Veilig Thuis is 0800 2000. U kunt ook op de website van Veilig Thuis kijken: veiligthuis.nl

Is er direct gevaar door geweld of overlast? Bel dan altijd 112 en vraag naar de politie

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear