Samen wegwijs in Leiden

Wil je andere mensen ontmoeten? Heb je vragen over geld? Wil je werkervaring opdoen of vrijwilligerswerk doen? Wil je de Nederlandse taal leren? Heb je een mooi idee voor je buurt? Wil je hulp bij het maken van je huiswerk?

_BT Clear

In Leiden zijn drie partijen waar je met dit soort vragen en meer terecht kan: SOL, Incluzio en BuZz. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de sterke sociale basis in Leiden en helpen wij mensen die dat nodig hebben met allerlei soorten zaken. SOL ondersteunt met name kinderen, jongeren en ouders op het gebied van opgroeien en opvoeden. Incluzio is er voor mensen die andere mensen willen ontmoeten, activiteiten willen doen of vragen hebben over bijvoorbeeld mantelzorg. BuZz is er voor mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het meedoen in de maatschappij. Bijvoorbeeld op het gebied van geldzaken, de Nederlandse taal leren, gezondheid, zoektocht naar werkervaring, omgaan met computer, mobiel en internet en nieuwe mensen leren kennen.

Met passie en lef bouwt Richelle aan haar toekomst!

Je droom realiseren? Welke droom dan ook? Het lijkt niet voor iedereen weggelegd. Maar met een beetje passie en lef kom je verder dan je durft te dromen. Zoals Richelle, een jonge meid, 13 jaar oud. Ze kwam bij SOL in beeld, doordat het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) zich grote zorgen maakte over haar gedrag. Samen met SOL ging Richelle op zoek naar een zinvolle invulling van haar vrije tijd. Niet gemakkelijk in coronatijd! Een Jeugd- en Jongerenmakelaar van SOL wandelde wekelijks met haar en onderhield contact met het JGT. Inmiddels gaat het een stuk beter met Richelle! Ze gaat weer met vriendinnen op stap en heeft haar schoolwerk opgepakt. Richelle heeft zelfvertrouwen en komt voor zichzelf op. Meer meiden als Richelle zijn erbij gebaat om van elkaar te leren en voor zichzelf op te komen. Daarom zet SOL zich in voor talentontwikkeling en zinvolle dagbesteding, samen met andere (vrijwilligers) organisaties. Zo kunnen jongeren - net als Richelle - hun dromen waarmaken!
SOL is bereikbaar via www.solnetwerk.nl, [email protected].

Kostbare vrije uurtjes voor mantelzorger Rina van Dongen

Rina van Dongen is mantelzorger voor haar man Maarten. “Mijn man heeft dementie en ik ben na 60 jaar huwelijk mantelzorger geworden. Dit doe ik met liefde, maar mijn vrijheid is nu echt beperkter. Ik was dan ook op zoek naar tijd voor mezelf.” Mantelzorgcoach Anke Ida van Incluzio ging het gesprek aan met Rina en stelde voor om een buddy toe te voegen aan het weekschema van Maarten. Sinds een aantal maanden komt Praise daarom elke donderdagmiddag bij Maarten langs. “Met de komst van Praise heb ik elke week twee vrije uurtjes voor mezelf. Meestal ga ik gelijk op pad.”

Het belang van respijtzorg
Voor mantelzorgers is ‘tijd voor jezelf’ extra belangrijk om de zorg vol te kunnen houden. Er zijn allerlei soorten respijtzorg. Van een buddy aan huis tot dagopvang of logeeropvang. Ook samen op vakantie behoort tot de mogelijkheden. In Leiden heeft Incluzio net de respijtwijzer Leiden gelanceerd. Op deze website vinden mantelzorgers alle respijtmogelijkheden in de regio.
Inlcuzio Leiden is bereikbaar via www.incluzioleiden.nl, telefoonnummer 088 2987914 en e-mail [email protected].

Iedereen heeft talent en doet mee!

Vaak komen mensen bij BuZz met één vraag en raken vervolgens op allerlei andere manieren betrokken en actief. Zo ook Danish (38) en Joke (56). Zij zijn allebei bij BuZz gekomen, omdat ze de Nederlandse taal graag willen leren. Danish spreekt de taal nog niet goed en Joke vindt lezen lastig. Na een eerste kennismaking en twee lessen kwamen we erachter dat Danish ook heel creatief is. Inmiddels geeft hij bij BuZz naailessen aan vrouwen die weer terug de arbeidsmarkt op willen en met de naailessen ervaring opdoen en van andere vrouwen leren. Joke bleek een echt gezelschapsmens en houdt na de Nederlandse les de Buurt Ontmoetingsplek open voor het spreekuur Papier en Geld. Ook gaat ze zelf naar de gezondheidsinloop bij BuZz om haar bloeddruk te laten meten. Ze heeft last van een te hoge bloeddruk, dus ze zorgt er samen met de BuZz medewerker voor dat ze haar gezondheid in de gaten houdt.

BuZz is bereikbaar via 06-57370433 (ook whatsapp) en [email protected]. Kijk op www.buzzleiden.nl voor de locatie bij jou in de wijk, je bent altijd welkom om binnen te lopen.

Van harte welkom

SOL, Incluzio en BuZz werken op verschillende manieren voor en met alle inwoners uit Leiden. Wij komen graag met alle inwoners van Leiden in contact. Daarom zijn we actief in de buurt. In een Buurt Ontmoetingsplek, via het JIP, op straat, in een Huis van de Buurt of via een huisbezoek. In de binnenstad van Leiden is iedereen van harte welkom bij onze gezamenlijke locatie in de Nieuwstraat 7. Loop eens binnen!

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear