© Archief JIM met toestemming van afgebeelde personen. Deze afbeelding heeft geen betrekking op een van de voorbeelden in dit verhaal.

‘Met je eigen wortels groei je het mooist’

Jouw Ingebrachte Mentor, kortweg JIM, vindt zijn weg binnen WIJ Groningen. Geen dure hulpverlener, maar iemand uit de eigen, vertrouwde omgeving van een jongere die hem of haar ondersteunt bij bepaalde problematiek. JIM werkt samen met een professional, maar de meerwaarde is juist dat deze persoon géén professional is, maar een bekende van u en uw kind.

Door de inzet van de JIM zijn dreigende uithuisplaatsingen of uitval van school voorkomen. Een JIM staat dicht bij ouder(s) en de jongere en heeft daarmee een veel persoonlijkere kijk op de situatie dan welke professional ook. JIM vergroot de zelfredzaamheid van jongeren en gezinnen. En dat is de belangrijkste missie van WIJ Groningen. Een tastbaar verhaal van een voorbeeld hoe WIJ Groningen samen met de jongere haar eigen JIM vond.

_BT Clear

OP RANDJE VAN AFGROND, MAAR OMA PAKTE HAAR HAND

Zij gleed steeds verder af richting de klauwen van een criminele bende die bekend is bij gemeente en politie. Een minderjarig meisje. Toch kon zij zich nog net vastklampen aan haar JIM, Jouw Ingebrachte Mentor, die voorkwam dat zij daadwerkelijk naar beneden zou kletteren...

“Het meisje stond totaal niet open voor reguliere hulp”, zegt de betrokken ambulant hulpverlener Voortgezet Onderwijs WIJ-team. “Zij sloeg het figuurlijk van zich af, was er niet vatbaar voor, terwijl de politie vanwege haar buitensporige activiteiten bij wijze van spreken op de stoep stond.” Ook op school ontstonden er problemen, waardoor een leerplichtambtenaar werd ingeschakeld.

Strohalm

De laatste strohalm was iemand in haar nabije omgeving. “Zie het als een wortel die haar verder helpt te groeien in positieve zin”, zegt de hulpverlener. Haar JIM werd oma. “Daar heeft zij van jongs af aan een goede band mee en zij kijkt tegen haar op.

Oma, die vroeger zelf in de hulpverlening werkte, weet haar te raken. Zeker met de positieve woorden die oma over haar uitsprak, ondanks haar negatieve uitspattingen van de laatste tijd.”

‘Nooit, meisje, nooit’

“Oma vertelde haar dat zij haar kleindochter nooit zou laten vallen, wat er ook gebeurt. ‘Nooit, meisje, nooit’, zei oma. Dat emotioneerde haar. Zij zei niets, maar liet haar tranen de vrije loop. Samen hebben we de verantwoordelijkheden verdeeld. Daardoor zit ik nu meer in een monitorende dan uitvoerende rol in deze zaak. Dat is wel een verandering, een positieve verandering. Haar JIM, oma, is er altijd, ik slechts tijdelijk.

Op het moment dat ik het idee heb dat zij op het rechte pad komt, dat haar veiligheid gewaarborgd is, dankzij de sturing van oma, kan ik het weer loslaten”, aldus de hulpverlener.

Meerwaarde

Ook de leerplichtambtenaar is voorzichtig enthousiast. “Eerst verzuimde zij nogal eens, maar sinds haar JIM in beeld is nam dit direct af. Een mooie ontwikkeling”, zegt de leerplichtambtenaar die blij is met de samenwerking met de JIM. “We vullen elkaar aan, zien elkaar regelmatig en houden elkaar op de hoogte. Ik zie zeker een meerwaarde in de JIM in dit soort gevallen.”

_BT Clear

Bovenstaand verhaal is slechts een van de vele voorbeelden waar WIJ Groningen een oplossing in de vorm van een Jouw Ingebrachte Mentor zoekt. Het kunnen ook puber-overstijgende zaken zijn waar u mee te maken heeft en waarin uzelf en uw kind geen uitweg meer vinden. Andere voorbeelden kunnen zijn; verslavingsproblematiek, veelvuldig spijbelen, of geen contact meer tussen ouder(s) en hun kind(eren). Wellicht spelen er andere problemen en vragen, loop dan gerust bij één van de vele WIJ-locaties die de stad rijk is, binnen.

Wij gaan graag met u en uw kind in gesprek om samen te kijken wie jullie het beste kan helpen. Dat kan een buurvrouw zijn, een oom, een tante, opa of oma of wie dan ook in uw eigen omgeving. Zij kunnen mogelijk die JIM zijn die van betekenis is en het verschil kan maken voor u en uw gezin. Wij gaan daaropvolgend in gesprek met de JIM en als deze bereid is om te helpen, dan start WIJ het traject.

Wij zetten de JIM in positie en monitoren het plan. WIJ Groningen ondersteunt JIM op een manier die voor iedereen werkt. Het doel is dat jullie als gezin langere tijd samen verder kunnen. Wanneer een situatie is verbeterd of stabiel is, neemt de WIJ weer afscheid. De JIM blijft.

*De personages in dit verhaal zijn veranderd i.v.m. de privacy

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear