INFORMATIEKRANT GEMERT-BAKEL

Taal staat, bijna letterlijk, aan de wieg van een gezonde ontwikkeling van kinderen. In Gemert-Bakel investeren we op tal van fronten in taal, zodat kinderen gelijke kansen hebben in het onderwijs.

_BT Clear

Boekjes voorlezen maakt baby’s slimmer

Voorlezen zorgt voor een bredere woordenschat. Juist daardoor is leren lezen en begrijpen wat je leest makkelijker en leuker. Reden genoeg om vroeg te beginnen dus. BoekStart-coaches bezoeken wekelijks het consultatiebureau om voorlezen aan baby’s te bevorderen.

BoekStart-coach Angelique Biemans vertelt over het belang van voorlezen, ook aan hele jonge kinderen. “Baby’s waarvan de ouders al vroeg beginnen met voorlezen, kennen meer woorden en hebben een betere concentratie. Voordelen waar je baby een leven lang plezier van heeft. Daarbij is het ook heel gezellig! Maar”, legt Angelique uit, “niet iedereen weet dat of kan zélf goed lezen.”

Iedereen kan voorlezen

De coaches gaan in gesprek met ouders, laten geschikte boekjes zien en lezen en spelen samen met de kinderen van 0 tot 4 jaar met de boekjes. De BoekStart-coach: “Niet elk kind groeit op in een gezin waar praten en lezen vanzelfsprekend zijn. Terwijl dat heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Toch kunnen ook ouders die zelf minder goed kunnen lezen hun kind voorlezen. Denk aan prentenboeken waar je samen over kunt praten. En voor ouders met een andere moedertaal is voorlezen in die taal juist heel belangrijk. Bibliotheek De Lage Beemden heeft een collectie Poolse, Arabische en Turkse BoekStart-boekjes.”

Taalactiviteiten

Kersverse ouders ontvangen via de gemeente een brief van de bibliotheek, waarmee ze hun kindje gratis kunnen inschrijven. Dan krijgen ze ook een BoekStart-koffertje met daarin boekjes en voorleestips. Angelique somt een aantal activiteiten op, die de bibliotheek organiseert voor jonge kinderen: “Helemaal nieuw is de BabyBieb waar baby’s samen met hun ouders ‘speellezen’. Volgend jaar start ook de PeuterBieb voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar. Daarnaast kennen we de KleuterBieb, waar kinderen van 4 tot 6 en hun (groot)ouders wordt voorgelezen.” Ook voor oudere kinderen zijn er tal van activiteiten. Voor alle kinderen tot 18 jaar is een abonnement van de bieb gratis.

Voor meer informatie over BoekStart en de taalactiviteiten kijk op www.bibliotheeklagebeemden.nl.

Kinderen verdienen gelijke kansen

Daarom is er voor alle peuters voor- en vroegschoolse educatie. Een mond vol moeilijke woorden, die samengevat betekenen dat elke peuter goed voorbereid naar de basisschool kan. Oók als een kind achterloopt in zijn of haar ontwikkeling.

Saskia van Lieshout is directeur van Ziezo Kinderopvang, een van de organisaties die voor- en vroegschoolse educatie (VVE) aanbiedt. Zij vertelt: “Voor elke peuter is het advies om twee dagdelen te komen. Door speelse en uitdagende activiteiten stimuleren we de brede ontwikkeling van elk kind. Dan moet je denken aan ontwikkeling op het gebied van taal, rekenen, motorische vaardigheden en sociaal-emotionele groei.”

Extra ondersteuning

Soms heeft een kind extra ondersteuning nodig op een van de ontwikkelingsgebieden. Dan vergoedt de gemeente twee extra ochtenden met een zogenoemde vve-indicatie. “Dat zijn belangrijke uren”, benadrukt Van Lieshout, “want een kind krijgt dan meer tijd om zich ontwikkelingen eigen te maken. Door meer herhaling of in een ander tempo.” Het doel is om bij deze kinderen de achterstand zo klein mogelijk te maken of helemaal in te lopen. In sommige gevallen speelt iets anders en kan een andere organisatie meer passende hulp bieden. “Altijd”, zegt een bevlogen directeur, “staat het kind voorop. Alle kinderen verdienen een gelijke kans op goed onderwijs.”

_BT Clear

_BT Clear

Taalles voor tien nationaliteiten

Kinderen die nog maar korte tijd in ons land zijn, krijgen NT2-onderwijs. Ofwel Nederlands als tweede taal. In Gemert-Bakel gebeurt dat gewoon op de eigen basisschool. Volgens de NT2-docenten een pré, “want taal leer je het beste door deze veel te horen en spreken. En dat is makkelijker als je vriendjes maakt in de buurt.”

Esther van der Burgt en Marian Nijkamp zijn de twee NT2-docenten die, al reizend door de gemeente, het NT2-onderwijs verzorgen. “Ook zorgt onderwijs dicht bij huis ervoor dat het kringetje om kinderen heen groter wordt. We hebben contact met de scholen en de leerkrachten en zien hun inzet. Kinderen doen ook sneller mee met een sportclub of ander initiatief”, weet Esther van der Burgt. “Allemaal van grote waarde om het Nederlands onder de knie te krijgen. Maar vooral mooi om te zien hoe een kind zijn of haar plekje in Gemert-Bakel vindt.”

Op maat

Marian Nijkamp vult aan: “We begeleiden kinderen met zo’n tien nationaliteiten, op verschillende scholen door heel de gemeente. Dat betekent dat we onze aandacht moeten verdelen. Maar, benadrukt Marian, “voor elk kind is er onderwijs op maat met als doel om een leerling zoveel mogelijk in de eigen groep mee te laten doen.” De actieve taalontwikkeling, dus Nederlands praten, duurt vaak even, maar dan is een kind vaak zelf verbaasd over wat het heeft geleerd. “En wij soms ook”, lacht Esther, “als ze de deur uitgaan en ‘houdoe’ roepen.”

NT2-docenten Esther en Marian zoeken nog vrijwilligers: “Wij moeten onze tijd verdelen over al onze leerlingen. Als een kind net instroomt, is extra aandacht soms handig. Een vrijwilliger kan ons in die eerste periode helpen door de leerling wegwijs te maken.” Wil je je inzetten binnen het NT2-onderwijs? Kijk op de website van LEVgroep voor de vrijwilligersvacature.

_BT Clear