In de gemeente Doetinchem

_BT Clear

Dyslexiezorg in de Achterhoek, voorbeeld voor Nederland

Gemeenten, onderwijs en zorgaanbieders hebben elkaar gevonden in de Achterhoek. Dankzij een unieke samenwerking kunnen alle kinderen met lichte tot zware leesproblemen en/of dyslexie profiteren.

Ernstige Dyslexie

In de Jeugdwet is vastgelegd dat kinderen met ernstige dyslexie recht hebben op behandeling, bekostigd door de gemeente. Van ernstige dyslexie is sprake wanneer kinderen na een periode van intensieve begeleiding op school (minimaal 2 x 6 maanden) geen vooruitgang boeken en tot de 10% slechts presterende kinderen op lezen blijven behoren. Deze kinderen hebben recht op een dyslexie onderzoek en behandeling gedurende een jaar door een gespecialiseerd dyslexiebehandelaar in de zorg. Ongeveer 4% van alle basisschoolleerlingen komen hiervoor in aanmerking. De behandeling vindt meestal plaats in groep 4 of 5 van de basisschool.

De samenwerkende partijen

Sociaal Domein Achterhoek (SDA), in opdracht van alle tien gemeenten in de Achterhoek, het onderwijs (150 basisscholen, verdeeld over 20 stichtingsbesturen en verenigd in vijf samenwerkingsverbanden) en drie Zorgaanbieders (Berkel-B, RID en IJsselgroep).

Uniek

SDA heeft drie zorgaanbieders gekozen om de opdracht uit te voeren voor een vast budget per jaar, waarvoor alle kinderen die dit nodig hebben, zorg kunnen ontvangen. Uniek aan de opdracht is dat de aanbieders een deel van het budget mogen besteden aan preventieve aktiviteiten. Zo kunnen scholen een scan van hun leesonderwijs of een consult over een onderwerp naar keuze ontvangen. Door deze unieke aanpak weten gemeenten, onderwijs en zorgaanbieders elkaar te vinden en worden samenwerkingsafspraken gemaakt die alle kinderen met lichte tot zware leesproblemen ten goede komen. De Achterhoek is met deze aanpak een voorbeeldregio voor de rest van Nederland geworden.

Meedoen!

Ieder mens wil graag meedoen in de maatschappij, maar dit is helaas geen vanzelfsprekendheid. Soms heeft iemand wat hulp nodig om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij, zich niet eenzaam te voelen, en gezien te worden. Gelukkig zijn er dan vrijwilligers die te hulp schieten zoals een maatje. Maatjes zijn van onmisbare waarde. Ze zorgen ervoor dat onze mensen weer grip op hun leven krijgen en weer deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Wij van IrisZorg in Doetinchem werken ook met maatjes. Als vrijwillig maatje kun je écht een verschil maken in het leven van onze cliënten. Vaak leven zij in een kleine wereld met weinig familie of vrienden. Eenzaamheid ligt op de loer. Als maatje kun je dit doorbreken, simpelweg door samen leuke dingen te ondernemen en er ‘te zijn’.

Wat doet een maatje?

Als maatje spreek je vaak één keer per week af met een cliënt. Wat jullie gaan doen, overleg je samen. Bijvoorbeeld, wandelen, puzzelen, koffie drinken etc. Sommige cliënten willen lid worden van een (sport)club of een wijkcentrum bezoeken, maar durven de eerste stap niet te zetten. Dan kun je als maatje daarbij steunen en ga je samen. Je kunt ook helpen bij het wegwijs maken op een laptop of met Nederlands leren. Kortom, mogelijkheden genoeg!

Wil jij maatje worden?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe maatjes, denk je dat het iets voor jou is? Meld je dan aan en dan nodigen wij jou uit voor een kennismakingsgesprek.

We leren jou graag kennen zodat we kunnen kijken welke cliënt het beste bij jou past. Wanneer we een goede match gevonden hebben, regelen we een eerste ontmoeting.

Wil je meer weten over maatje worden of andere vrijwilligersfuncties bij IrisZorg? Kijk dan op werkenbij.iriszorg.nl/vrijwilligers. Of stuur een mail naar [email protected]


Sociaal betrokken en samen groeien

‘Zomaar een zaterdag in november stap ik de kringloopwinkel in Zelhem binnen. Ondanks de kou voelt het binnen warm aan. Overal lopen mensen en is het personeel in de weer met het uitpakken van spullen, het schoonmaken van de winkel en het maken van een praatje met de klanten. Opvallend is dat er veel tijd en ruimte is voor een mooi gesprek met zowel de klant als met de medewerker. Bij navraag blijkt dat de HIVA (handel in van alles) een bedrijf is dat een onderdeel is van De Samengroei Zorg en Begeleiding en dat alle mensen die er werken dit werk doen als dagbesteding. De warmte waarmee de medewerkers worden benaderd en de wijze waarop ze elke keer worden gestimuleerd om nog een klusje op te pakken is hartverwarmend. Met een grote glimlach loop ik door de winkel en vul mijn mandje met allemaal spulletjes die ik wellicht niet nodig heb, maar ze graag koop om deze organisatie verder te helpen.’

Niet alleen spullen krijgen hier een tweede leven, maar de mensen die er rondlopen krijgen een tweede kans. Een kans om weer als mens te worden gezien, een kans om te laten zien dat ook zij talenten hebben en die mogen worden benut. Een kans om ergens bij te mogen horen, een kans om weer iets op te bouwen.

Bij HIVA Kringloopwinkel koop je dus niet alleen voordelig leuke dingen, je levert ook een bijdrage aan mens en milieu. Dat is goed voor onze maatschappij.

HIVA Kringloop en Ontruimingen
Industriepark 5A
7021 BK Zelhem

www.hivakringloop.nl
[email protected]
06 - 13 41 68 58

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear