In de gemeente Doetinchem

_BT Clear

Een jaar geleden is de Mantelzorgcentrale in Doetinchem ondergebracht bij Buurtplein

WAT DOET DE MANTELZORGCENTRALE?

Als een naaste ziek of hulpbehoevend wordt, dan is de zorg voor je moeder, de buurman, je kind, dat zusje of die goeie vriend vaak vanzelfsprekend. Mantelzorg is lang niet altijd een keuze, maar is iets waar je als vanzelf in betrokken kunt raken. Je bent dan ineens mantelzorger. Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden, ook onder kinderen en jongeren.

_BT Clear

Mantelzorgers kunnen voor zaken komen te staan, waarbij ze graag hulp of advies krijgen. Bijvoorbeeld wanneer ze bij het verlenen van mantelzorg een probleem ervaren, dan kunnen wij als mantelzorgconsulenten zorgen voor ondersteuning, begeleiding of advies.

Het is natuurlijk beter om problemen voor te zijn. Bijvoorbeeld door te praten over de (gevolgen van de) ziekte en jouw eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Als er veel gebeurt en verandert, is het vaak fijn om een aantal dingen op een rijtje te krijgen. De Mantelzorgcentrale kan daarbij helpen of de mantelzorger verwijzen naar de juiste hulp en ondersteuning.

‘IK KAN WEL HULP OF ONDERSTEUNING GEBRUIKEN’

De Mantelzorgcentrale biedt begeleiding, advies en ondersteuning bij vragen over (mantel)zorg, bijvoorbeeld als het voor de mantelzorger lastig is om de eigen grenzen te bewaken. Of als de mantelzorger door de ziekte van een naaste het moeilijk vindt om te gaan met veranderingen.

MANTELZORGCAFÉ VOOR LOTGENOTEN

Mantelzorgers kunnen iedere eerste vrijdag van de maand van 10.00 tot 11.30 uur terecht bij het Mantelzorgcafé.

Hier ontmoeten de mantelzorgers lotgenoten en kunnen ze in een ontspannen sfeer ervaringen uitwisselen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg horen. Wie wil, kan gewoon binnenlopen om even stoom af te blazen, verhalen te delen en met de mantelzorgconsulenten praten. De mantelzorgconsulenten ontvangen elke bezoeker met een gratis kopje koffie of thee bij horecagelegenheid Vanouds, Grutstraat 43.

MANTELZORGWAARDERING 2022

Ook de gemeente Doetinchem is zich ervan bewust dat mantelzorg onmisbaar is in de samenleving. Als blijk van waardering aan de mantelzorgers, mochten inwoners van de gemeente Doetinchem die mantelzorg ontvangen vorige maand een mantelzorgwaardering aanvragen. Eén mantelzorger ontvangt een VVV-cadeaukaart ter waarde van € 50,-. Wanneer er meerdere mantelzorgers betrokken zijn, dan kon er nog een aanvraag worden gedaan (totaal twee). Zelf mochten de mantelzorgers ook de VVV-cadeaukaart aanvragen. ‘Wanneer het niet lukte om een aanmelding digitaal te doen, hebben wij geholpen met de aanvraag’, melden de mantelzorgconsulenten.

De uitreiking van de waardering is tot 31 december dit jaar. De eerste waarderingen zijn inmiddels al uitgereikt.

BIJ BUURTPLEIN KUN JE TERECHT VOOR:

GEZINSLEVEN EN/OF KINDEREN

 • Je krijgt een kind
 • Je kind gaat naar de middelbare school
 • Je kind wordt 18 jaar
 • Je gaat scheiden
 • Je partner is overleden

Financieel

 • Je krijgt minder inkomen
 • Je hebt een toename in je uitgaven

Wonen

 • Je gaat verhuizen
 • Je komt in Doetinchem wonen

Mantelzorg

 • Ondersteuning voor mantelzorgers
  Zorgvrijwilliger nodig?
  Zorgvrijwilliger worden?

Meer informatie?

Terborgseweg 21, 7001 GM
Doetinchem
+31314341919
www.buurtplein.nl
[email protected]

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear