_BT Clear

Albert bloeit op dankzij maatje Sjors

Albert (55) heeft autisme en houdt ervan om op stap te gaan, maar alleen vindt hij dat lastig. Gelukkig heeft hij in Sjors (27) sinds twee jaar een maatje via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Ze gaan nu geregeld samen op stap en Albert is sociaal flink opgebloeid.

Albert is blij dat hij een maatje heeft via Handjehelpen. “Ik heb altijd veel ideeën, maar vind het moeilijk om er alleen op uit te gaan. Daarom zocht ik iemand om dat samen mee te doen. Sjors is goed gezelschap en makkelijk in de omgang. Hij inspireert me en met hem kom ik op plekken waar ik normaal niet kom. Door mijn contact met Sjors ben ik opgebloeid, ik pak steeds meer zelf op en heb meer sociale contacten.”

Mooie gesprekken

Vrijwilliger Sjors studeert antropologie en is van nature geïnteresseerd in mensen: “Toch vond ik de eerste afspraak best spannend. Ik had geen ervaring met vrijwilligerswerk en wist weinig van autisme. Maar Albert en ik hebben gezamenlijke interesses en het ijs was snel gebroken. We hebben veel plezier samen en ik begrijp Albert steeds beter. Hij is open en kan goed over zijn beperking praten. Hij laat mij zien dat het stereotype beeld van autisme niet klopt. Wij hebben mooie gesprekken en ik leer veel van hem.”

HANDJEHELPEN

De vrijwilligers van Handjehelpen zetten zich in voor kinderen en volwassenen met een beperking, chronische ziekte of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Wil jij ook helpen? Meld je aan via www.handjehelpen.nl

Mantelzorger: 

je bent het, je wordt het of je hebt er zelf één nodig

Ik, mantelzorger? 

Je bent mantelzorger als je vanuit een persoonlijke band belangeloos voor iemand (familie, partner, kind, vriend(in), buur) zorgt en waarbij die zorg meer dan gebruikelijke zorg is. Lichamelijke verzorging, praktische regelzaken, begeleiding en emotionele steun: het is allemaal mantelzorg.   
 
Het geven van mantelzorg is meestal vanzelfsprekend. Vaak is er geen keuze. Een kind blijkt een handicap te hebben, een ouder krijgt dementie, een partner heeft een chronische ziekte of een vriend blijkt ongeneeslijk ziek. Het kan iedereen overkomen. Iemand helpen en voor een naaste zorgen is heel normaal en het kan veel voldoening geven. Zorgen voor een ander: je doet het gewoon.   

Hoe gaat het met jou?  

Voor iemand zorgen kent pieken en dalen. Vaak gaat het goed; soms is het best ingewikkeld om alle verschillende zaken te combineren. Gezin, werk, sociale contacten, je eigen bezigheden én de zorg kunnen veel van je vragen. Misschien zelfs té veel. Het is goed om jezelf de vraag te stellen: hoe gaat het eigenlijk met mij en wat heb ik zelf nodig? Bij Steunpunt Mantelzorg helpen we je graag om alles op een rijtje te zetten.   
  
‘De dag was vaak te kort voor alles wat ik moest doen. Ik voelde me zo opgejaagd. Met de consulent van Steunpunt Mantelzorg heb ik gekeken hoe het anders kon. Ik heb nu meer hulp en niet alles komt meer alleen op mijn schouders neer. Dat geeft rust.’  

Waar kun je terecht?  

Als mantelzorger sta je er niet alleen voor. Steunpunt Mantelzorg is er voor alle mantelzorgers in gemeente De Bilt. Je kunt bij ons terecht voor:  

  • informatie & advies, 
  • een luisterend oor,  
  • informatieve online mantelzorgcafés, cursussen en lezingen,   
  • contact met andere mantelzorgers,   
  • praktische hulp en individuele ondersteuning door één van onze consulenten.

Een afspraak voor een persoonlijk gesprek kan altijd bij ons op kantoor of thuis. Neem daarvoor contact met ons op. Dat kan per mail, telefonisch of met whatsapp.

Meer weten? 

Op www.mensdebilt.nl/steunpunt-mantelzorg vind je informatie over Steunpunt Mantelzorg De Bilt. Schrijf je in als mantelzorger en blijf op de hoogte! Of bel met 030 - 72 71 556 of 06 - 13 07 11 29

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear