_BT Clear

Met Jonge Mensen met Dementie in beweging en eropuit

Sinds 2018 organiseert King Arthur Groep een actief programma voor mensen met dementie op jonge leeftijd in de regio. Bij deze mensen is dementie geconstateerd op het moment dat zij nog midden in het leven staan, jongere kinderen hebben en nog volop aan het werk zijn. Dit heeft dan ook enorm veel impact op de persoon zelf en zijn hele gezin. Ineens staan ze daar, zonder werk, zonder toekomstperspectief, naast de maatschappij.

Door: Jan Baars, projectleider expertiseteam Jonge Mensen met Dementie

“Sinds ik hier aan meedoe, durf ik mijn hondje weer alleen uit te laten (man 61)”

Het programma is gebaseerd op de pijlers sport en beweging, actief samen eropuit en vooral tussen de vier muren vandaan. Op de woensdag sporten we bij sportvereniging de Halter en is er in de middag ruimte voor een eigen invulling op onze eigen locatie of gaan we nog even op pad. Iedere vrijdagmorgen halen we een groepje mensen op vanuit de Meern, Leidsche Rijn, Utrecht en Bilthoven en sluiten we aan bij het sportieve evenement ‘de derde helft’ van sportvereniging Hercules. Dit is een wekelijks gebeuren waarbij mensen uit de buurt laagdrempelig aan kunnen sluiten bij diverse sporten, zoals tennis, fitness, badminton, tafeltennis, wandelen en fietsen.

Door aan te sluiten met onze groep jongeren brengen we hen weer een stukje terug in de maatschappij, zij sporten immers samen met mensen uit de buurt. De lunch gebruiken we in de sportkantine en daarna gaan we op pad voor een mooie wandeling in een bos, op de heide of een landgoed. Bij heel slecht weer zoeken we samen een museum uit.

Sport verbindt, dat zien we terug in de middagwandeling. Ze zoeken elkaar op, praten over wat hen bezighoudt, of vragen steun bij de begeleiding. Wij ervaren dat deze jonge mensen meer zelfvertrouwen krijgen, voelen dat zij meer kunnen dan zij zelf dachten, er niet alleen voor staan en kunnen genieten. Daarnaast zien we ook vriendschappen ontstaan. Bovenal zijn het mensen met dezelfde wensen zoals jij en ik! Daar doen we het voor.

“Door deze ziekte heb ik deze lieve vriendin leren kennen (vrouw 58)”

Meer weten?

Neem contact op met [email protected] tel. 06-18412148

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Hulp bij een belangrijk gesprek

Astrid (52): “Door mijn chronische ziekte ga ik steeds verder achteruit en lukt niet alles zelf meer. Ik heb bijvoorbeeld moeite met het schoonmaken van het huis en het bezoeken van mijn familie. Binnenkort heb ik hier een gesprek over met iemand van de gemeente. Ik zie alleen best op tegen dit gesprek. Want wat als ik nu iets vergeet te vragen of te zeggen? Toen wees iemand mij op de onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE.“

Een goede voorbereiding

“Samen met cliëntondersteuner Simone heb ik het gesprek voorbereid. Zij hielp mij om de hulpvraag goed helder te krijgen. Ik heb nagedacht over de dingen die goed gaan en de dingen die steeds minder lukken. Wat kan ik zelf nog, eventueel met hulp van vrienden. En waar heb ik professionele zorg bij nodig.”

Persoonlijk advies

“Simone had ook aandacht voor andere dingen in het dagelijks leven. Zoals mijn woonsituatie en geldzaken. Want kom ik de trap nog goed op en af? En kan ik financieel goed rondkomen? Zij dacht echt met mij mee wat ik nodig heb en welke zorg het best bij mij past.”

Meegaan op gesprek

“Ter ondersteuning gaat Simone met mij mee naar het gesprek. Dat vind ik wel een fijn idee. Zij kan iets uitleggen als ik het even niet begrijp. Of mij helpen wat belangrijk is te vertellen. Met hulp van MEE ga ik vol vertrouwen het gesprek in.

MEE Utrecht, Gooi & Vecht

MEE biedt gratis onafhankelijke cliëntondersteuning voor iedereen in gemeente De Bilt. We denken mee bij alle zorgen en vragen in het dagelijks leven. Samen kijken we wat wèl kan en mogelijk is en vergroten de eigen kracht. Zodat je zelf goede keuzes kunt maken en de zorg krijgt die bij je past.

030 264 22 55 | [email protected] | www.mee-ugv.nl

Heb je een Wlz-indicatie? Bel of mail dan naar 030 264 22 22 | [email protected]

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear