Informatiekrant RES Fruitdelta Rivierenland 2022

_BT Clear

Henk Pronk,
bestuurslid van Ondernemers Coöperatie Tiel (oct)
Fotograaf Raphaël Drent

_BT Clear

Samen delen, lagere energiekosten
Energie opwekken op bedrijfsdaken

TIEL- Er is weinig ruimte in ons land. Dat merken we ook in onze regio. Tegelijk staan er op de bedrijventerreinen in Culemborg, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel veel bedrijven met grote daken. Hoe mooi zou het zijn als op al die daken energie uit zon en/of wind opgewekt wordt. Bedrijven dragen zo niet alleen bij aan de verduurzaming, het levert ook financiële voordelen. We spraken hierover met Henk Pronk, bestuurslid van Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT). In het bestuur is duurzaamheid en innovatie zijn aandachtsgebied.

Ondernemers Coöperatie Tiel streeft naar een duurzaam en innovatief ondernemersklimaat in Tiel en omgeving. Om er voor te zorgen dat de economie en welvaart in de omgeving in stand blijft en verbetert. Dit kan onder andere door een goed energiemanagement met eigen opgewekte energie.

“Met OCT als aanjager en ondersteuner liggen er op de daken van de Tielse bedrijventerreinen zo’n 30.000 zonnepanelen. Tel daar de andere bedrijventerreinen in de andere gemeenten bij op en je praat over nog grotere aantallen. Er is ruimte voor meer. Samen energie opwekken én gebruiken is de volgende stap”, vertelt Henk enthousiast.

Energienetwerken op bedrijventerreinen

“Een ontwikkeling is dat bedrijven samen een energienetwerk maken. De opgewekte energie verdelen de deelnemers onderling en de energie die overblijft wordt opgeslagen in een buurtbatterij.

Om het daarna zelf te gebruiken als er bijvoorbeeld even minder energie beschikbaar is. Om elektrische schepen of vrachtwagens op te laden als ze toch aan het laden of lossen zijn. Of door het om te zetten in waterstof waarop in de toekomst vrachtwagens mogelijk ook kunnen rijden. Samen delen, lagere energiekosten en er ook nog aan verdienen. Met andere ondernemerscoöperaties, universiteiten, gemeenten en financiële partners werken we samen om dit mogelijk te gaan maken.“

Beter, handiger en goedkoper

“Denk vooruit,” is het advies van Henk. “Het is belangrijk dat je als bedrijf beseft dat het beter, handiger en goedkoper kan. Maak een energieplan voor je bedrijf. Neem gerust contact op met de ondernemerscoöperatie in jouw vestigingsplaats of bel met je gemeente en vraag naar de adviseur duurzaamheid.”

Cijfers en weetjes bedrijfsdaken

  • In Rivierenland liggen zonnepanelen op onder andere (landbouw)bedrijven, scholen, zorginstellingen, dorpshuizen en gemeentehuizen.
  • De totale opbrengst van grote daken waarop meer dan 60 panelen liggen was in 2021 107 miljoen kWh. Een flinke stijging vergeleken met 2018. Toen was het 31 miljoen kWh.
  • 107 miljoen kWh is te vergelijken met het jaarverbruik van ruim 30.000 gezinnen. Als je dit op de grond wil opwekken dan heb je daar 100 voetbalvelden voor nodig.
  • Al deze zonnepanelen zorgen voor 51 miljoen kilo minder CO2-uitstoot. Dat is weer te vergelijken met de uitstoot van 15.000 auto’s.

De uitgespaarde zakelijke stroomkosten lagen vorig jaar nog op 7,5 miljoen euro en bedragen nu circa 20 miljoen per jaar. De terugverdientermijn was altijd zo rond de 7 jaar, maar met de huidige prijzen duikt de terugverdientermijn onder de vier jaar

Van zonnepanelen tot zonnefolie en kleine windturbines op daken

Er zijn volop ontwikkelingen om energie op te wekken op bedrijfsdaken. Er zijn tegenwoordig ook panelen die geschikt zijn voor daken die minder gunstig liggen ten opzichte van de zon. Of zonnefolie voor daken met minder draagkracht. Ook kleine windturbines die nauwelijks geluid maken kunnen op daken geplaatst worden. Allemaal mogelijkheden voor bedrijven om te verduurzamen.

_BT Clear
_BT Clear