Oercultuur

Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. Je kan hier zo 5000 jaar terug in de (oer)tijd. Waan je in de tijd van ijstijden, mammoeten en hunebedden. De Oerprovincie van Nederland komt pas echt tot leven als je de verhalen kent.

_BT Clear

Hunebedden

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. Saai? Echt niet! Je moet het verhaal erachter alleen even kennen. Hunebedden zijn mysterieuze grafkamers en we hebben er maar liefst 52. Ze zijn 5000 jaar geleden gebouwd door het trechterbekervolk (de eerste boeren in Drenthe); met zwerfstenen tot wel 20.000 kilo.

Maar hoe komen die stenen hier eigenlijk? Ze stammen uit de IJstijd en zijn door de enorme kracht van het stromende ijs meegekomen. De rivierstromen onder het ijs zorgden voor heuvels (ruggen) in het landschap. Weet je meteen waar de naam Hondsrug vandaan komt.

Méér weten over de hunebedbouwers? Bezoek het Hunebedcentrum in Borger. Ook leuk voor kinderen. Kun je meteen het grootste hunebed van Drenthe bewonderen, deze ligt namelijk naast het Hunebedcentrum.

drenthe.nl/hunebedden

Wist je dat…

  • Hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? Hunebedden dienden als grafkamers. De doden kregen grafgiften mee, zoals sieraden, bijlen, speerpunten en aardwerken potten met eten en drinken.
  • Zulke grote stenen? Dat kan niet door mensen zijn gebouwd! V roeger dacht men dan ook dat hunebedden door reuzen (huynen) waren gemaakt. Daar komt de naam hunebed vandaan.
  • Hunebedden zijn wél gebouwd door het Trechterbekervolk. En zij waren juist helemaal niet zo groot, maximaal 1,65 meter. Ze konden dan ook rechtop in een hunebed staan.
  • De zwerfkeien waren in het verleden niet zichtbaar. Ze waren bedekt met zand en graszoden. Je zag alleen een langwerpige heuvel en de toppen van de dekstenen.
_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear