Op weg naar duurzame energie
in heel Lelystad

Wat kunt u (nu al) doen om energie te besparen?

Op weg naar duurzame energie in heel Lelystad. Wat kunt u (nu al) doen om energie te besparen? In het klimaatakkoord is afgesproken dat elke sector in Nederland CO2 uitstoot moet verminderen, met als einddoel een CO2 neutraal Nederland in 2050. Een van die sectoren is de gebouwde omgeving: alle woningen en gebouwen. Die gebouwen gaan de komende jaren over van aardgas naar een duurzame energiebron. Zoals stroom van windenergie of zonnepanelen en warmte van geothermie.

We staan dus samen voor een flinke uitdaging. Eind 2021 wordt duidelijk welke wijken als eerste overgaan op een duurzame energiebron. En welke wijken er volgen. Zo krijgen inwoners en ondernemers duidelijkheid over wanneer hun woning, bedrijfsgebouw of andere gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Daarbij zijn er veel vragen. Zoals: ‘welke wijken gaan eerst over?’ en ‘wie betaalt het?’ Op deze vragen heeft de gemeenteraad een antwoord gegeven door in mei van dit jaar de Kadernota ‘op weg naar nieuwe energie‘ vast te stellen. Daarin is besloten dat we beginnen met wijken waar de CO2 uitstoot het grootst is en tegelijkertijd de hele stad de kans krijgt de woning (verder) te isoleren.

De volgorde is verdeeld in drie tijdsblokken

De volgorde van de Lelystadse wijken verdelen we in drie tijdsblokken. Tot 2030, tussen 2030 - 2040 en tot slot tussen 2040 - 2050. Begin 2022 kan elke inwoner van Lelystad op een kaart zien wanneer zijn of haar woning aan de beurt is en bepalen of het zinvol is om bijvoorbeeld hun CV-ketel nog te vervangen voor een nieuwe.

Met de bewoners van de wijken die tot 2030 aan de beurt zijn gaan we in gesprek over welke techniek het aardgas gaat vervangen. De gemeente komt met een zogenoemde voorkeurstechniek, maar als de wijk een beter alternatief heeft is dat ook mogelijk. Het blijft uiteindelijk uw woning en u beslist zelf hoe u van het aardgas afgaat. In 2050 moeten alle wijken zijn overgegaan. Bij het bepalen van de volgorde van de wijken wordt ook goed afgestemd wat er nog meer gebeurt in uw wijk, denk aan het vervangen van leidingen en het opnieuw bestraten van de wijk. We willen voorkomen dat wijken onnodig vaak of onnodig lang op de schop gaan.

Zijn uw radiatoren geschikt?

Is uw woning al goed geïsoleerd? Dan kunt u nadenken over radiatoren, vloer- of wandverwarming die op een lagere temperatuur kunnen werken. Dat heeft nu al voordelen, ook als u nu nog een goede HR-ketel heeft. Die werkt namelijk bij lage watertemperaturen op een hoger rendement en gebruikt dan minder gas. Radiatoren die op een lagere temperatuur werken geven meer comfort. Meer comfort, minder gasverbruik en beter voorbereid op de toekomst. De ideale combinatie! Ook belangrijk is uw gasfornuis aan vervanging toe of gaat u de keuken verbouwen, denk dan na over de aankoop van een elektrisch fornuis (bijvoorbeeld inductie). Daarmee komt de overstap naar een andere energiebron steeds dichterbij!

Wilt u meer informatie?

Wilt u weten wat u nu al kunt doen?
Kijk voor meer informatie op: www.lelystad.nl/duurzaamheid

Wat kunt u
(nu al) doen?

Wat kunt u nu al doen? Welke technische oplossing er ook gaat komen, het is belangrijk om het energiegebruik van de woning te verminderen. Na-isoleren en kierdichting zijn dé eerste stappen om uw woning voor te bereiden op de overgang naar een aardgasvrije samenleving. Hoewel veel woningeigenaren kiezen voor zonnepanelen is het met het oog op de toekomst slimmer eerst te investeren in isolatie van de woning en pas daarna na te denken over zonnepanelen.

Isoleren, isoleren, isoleren…

Veel woningen in Lelystad worden verwarmd met radiatoren die alleen goed werken bij een hoge watertemperatuur (minstens 70°C). Terwijl veel nieuwe technieken werken met een watertemperatuur van 35°C. Dat laatste geeft een prettig comfort als een woning goed geïsoleerd is. Daarom is isoleren van de woning dé eerste stap voordat u naar andere maatregelen kijkt. Dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en HR++ glas (of liever nog driedubbel glas) zijn verbeteringen aan de woning die én comfort opleveren en de woning meteen voorbereiden op de toekomst.

Vergeet de voordeur niet. U zult er van staan te kijken hoeveel warmte daardoor verloren gaat. Wordt de deur wat slechter, overweeg om deze te vervangen door een geïsoleerde deur. Isoleren verdient zich snel terug. Treft u twee of meer isolatiemaatregelen aan uw woning? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de landelijke subsidieregeling SEEH. Kijk voor meer informatie op: www.rvo.nl.

_BT Clear

Voordelen van een groene tuin

Planten en bloemen in de tuin brengen de natuur dichtbij en trekken vlinders en vogels aan. Het maakt ook dat regenwater beter wordt vastgehouden, dat de directe woonomgeving minder opwarmt en dat de luchtkwaliteit verbetert. In Lelystad is dan ook veel aandacht voor een groene stad. Lelystad heeft per inwoner het meeste groen in de directe woonomgeving van alle Nederlandse steden. Met recht de hoofdstad van de nieuwe natuur! Houdt u ook zo van die geurige bloemenborders, vol met vlinders, hommels en bijen? Onze tuinen ‘verstenen’ helaas in toenemende mate. Daarom is de gemeente Lelystad aangesloten bij Operatie Steenbreek. Operatie Steenbreek wil zoveel mogelijk stenen in de stad vervangen door groen en Lelystad wil haar inwoners enthousiast maken hun tuin te vergroenen. Dit kan op verschillende manieren. Kijk voor meer inspiratie en tips op: www.ivn.nl/steenbreek, www.facebook.com/operatiesteenbreek/ of www.huisjeboompjebeter.nl.

Waarom een groene tuin?

  • Brengt de natuur dichterbij
  • Biedt leven aan veel dieren
  • Een groene woonomgeving verhoogt de waarde van je huis
  • Zorgt voor minder omgevingsgeluid
  • Vermindert wateroverlast
  • Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear