Mensen Maken de Buurt

Iedereen heeft wel ideeën over het verbeteren van de buurt en een leukere onderlinge sfeer. Met het loket ‘Mensen Maken de Buurt’ helpt de gemeente Lelystad inwoners met ideeën en initiatieven voor en door de buurt. Wilt u iets doen tegen eenzaamheid in uw buurt? Of heeft u een leuk idee om de buurt op te fleuren? Ook helpen we graag om uw buren beter te leren kennen, de buurt gezelliger te maken. Bij Mensen Maken de Buurt werken we samen met allerlei partners en organisaties in de wijk om uw initiatief of idee waar te maken. Grote en kleine ideeën, alle ideeën zijn welkom! Gemeente Lelystad, de ideeënmakelaar en de Buurtwerkers van Welzijn Lelystad trekken samen op om u zo goed mogelijk te helpen. Wij denken mee hoe u uw idee samen met mensen uit de buurt kan uitvoeren. Ideeën waarmaken zorgt voor een fijne buurt om in te wonen. Alle gebundelde kennis en ervaring van bewoners én professionals, maken het verschil. U hoeft geen uitgewerkt plan te hebben, ieder idee is welkom!

Meld uw idee aan

U kunt uw idee aanmelden op verschillende manieren:

  • U kunt mailen naar: [email protected] of [email protected]
  • U kunt bellen naar telefoonnummer 14 0320 en vragen naar de ideeënmakelaar of bewonersconsulent. Buurtwerk van Welzijn Lelystad kunt u bereiken via 0320-707159
  • U kunt langskomen bij een wijkcentrum en vragen naar het Buurtwerk.
  • Via een digitaal formulier op www.mensenmakendebuurt.nl*. *Op deze website vindt u ook meer informatie over Mensen Maken de Buurt.

Laat u inspireren

Veel mensen in de buurt gingen u al voor en hebben hun ideeën waargemaakt met hulp van Mensen Maken de Buurt.

LIEF EN LEEDSTRAAT

In opdracht van de gemeente Lelystad is Buurtwerk van Welzijn Lelystad samen met stichting Opzoomer begonnen met de voorbereidingen van Lief & Leedstraten.

In een lief & leedstraat besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo dragen buren bij aan het bestrijden van eenzaamheid en houden ze een oogje op elkaar. Dat laatste gebeurt ook op vrolijke momenten. Bijvoobeeld bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma. Zo ontstaan warme, zorgzame straten en iedereen kan meedoen.

Elke Lief & Leedstraat heeft een potje waar ieder jaar kleine attenties mee betaald kunnen worden. Bijvoorbeeld een bloemetje of chocolaatjes. Dit wordt beheerd door een zogenaamde gangmaker. In een wijk waar buren meer omzien naar elkaar, wordt de drempel om hulp te vragen of aan te bieden steeds lager. Bijvoorbeeld om te vragen of iemand een boodschap voor je wil doen. Iemand begeleiden naar het ziekenhuis of iets extra’s koken, buren zijn altijd voor handen en goed in praktische hulp.

Dit najaar starten we met een proef in Lelystad Haven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Buurtwerker Sietske van Eijk via het e-mailadres [email protected]

BIODIVERSITEIT LANGS HET BILDT

In de straat Het Bildt hebben bewoners van alles gedaan om de biodiversiteit in de wijk te verbeteren. Ze hebben bijvoorbeeld in het water een eendenkorf neergezet en op de kade wilde bloemen geplant. Ook hebben zij vogelhuisjes, een vleermuizenkast, en insectenhotels neergezet. Van alles om beestjes en insecten te verwelkomen. Dit is een project waarbij bewoners op dit moment drie velden onderhouden.

BOEKENKASTJE BUURTBIEB TJALK

In de wijk Tjalk in Lelystad heeft een bewoonster een buurtbieb gemaakt. Een initiatief om te zorgen voor meer verbinding met andere bewoners. Er wordt inmiddels druk gebruik gemaakt van de plaatselijke ‘bieb’. De bovenste plank is voor de volwassenen en de onderste plank staan kinderboeken. Deze worden goed gelezen! De plaatselijke bieb werd zelfs officieel geopend door wethouder Luc Baaten.

Hulp in de buurt

De Sociaal Wijkteams van Welzijn Lelystad helpen u verder

Heeft u een vraag over uw buurt, uzelf, of maakt u zich zorgen over een ander? Het Sociaal Wijkteam van Welzijn Lelystad is de plek waar u als inwoner terecht kunt met vragen op het gebied van ondersteuning, dagbesteding, leefbaarheid, veiligheid, cursusaanbod, activiteiten en ontmoeting. U kunt mailen, bellen of gewoon langkomen. Er zijn vier Sociaal wijkteams in Lelystad.

Wijkspreekuur met de agent, Centrada en de gemeente

Tijdens het wijkspreekuur zijn verschillende organisaties uit Lelystad aanwezig die zich inzetten voor leefbaarheid, veiligheid en Welzijn in de wijk. Denk daarbij aan de politie, woningcorporatie Centrada, Gemeente Lelystad en Welzijn Lelystad. De wijkspreekuren worden in de hele stad gehouden, bekijk op de kaart welke locatie voor u het dichtste bij is.

Voor vragen en ideeën

De medewerkers van het Sociaal wijkteam en het wijkspreekuur luisteren graag naar u en beantwoorden uw vraag. Zij kunnen u ook in contact brengen met de juiste persoon of instantie om u verder te helpen. Als blijkt dat u meer ondersteuning nodig hebt, bijvoorbeeld vanuit de Wmo, wordt u uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, gewoon bij u thuis.

Download hier de PDF voor een groter formaat.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear