Samen zorgen we voor een veilig ‘thuis’

_BT Clear

Burgemeester Mieke Baltus: “Ik wil graag dat u veilig bent en zich veilig voelt in Lelystad. Daarom hebben we een Veiligheidsplan in Lelystad. Dit plan is samen met bewoners, politie, gemeente, justitie, ondernemers en zorginstellingen gemaakt. Een combinatie van het voorkomen van onveiligheid, voorlichting en een harde aanpak van daders, maakt Lelystad steeds veiliger. Een veilige stad maken we samen! Hieronder leest u wat u kunt doen om uw buurt veilig te houden. Helpt u ook mee?”

Burgernet: dat bent u!

Met Burgernet houden we samen onze buurt veilig! Burgernet is een unieke samenwerking tussen bewoners, gemeente en politie om de veiligheid in de buurt te vergroten. Burgernet werkt via een telefonisch netwerk van bewoners. “Burgernet wordt uiteraard niet alleen ingezet bij inbraken. Ook bij een overval, een vermissing of doorrijden na een ongeval, vragen wij via Burgernet of mensen in de buurt met ons meekijken.” Sinds kort worden ook meldingen van vermiste kinderen via Burgernet verspreid (en niet meer via Amber Alert). Meer weten of aanmelden? Kijk op: www.burgernet.nl.

WhatsApp Buurtpreventie

Een WhatsApp Buurtpreventiegroep is een andere manier om uw buurt veilig te houden. Dit is een groep WhatsApp, die door één of meerdere beheerders in uw buurt gemaakt is. Buurtbewoners die lid zijn van deze groep, kunnen elkaar snel op de hoogte brengen van verdachte situaties zoals een inbraak of vernielingen of als ze een verdacht persoon in de buurt zien. Op deze manier houden buurtbewoners hun eigen buurt veilig. Bij spoed wordt natuurlijk altijd als eerst 112 gebeld. In Lelystad zijn al 145 WhatsApp Buurtpreventiegroepen. Meldt u zich ook aan? Dat kan op: www.wabp.nl.

Digitale veiligheid

Ook digitaal willen we Lelystad zo veilig mogelijk houden. Digitale criminaliteit, of cybercrime, stijgt. Met cybercrime bedoelen we criminaliteit die online gebeurt. Voorbeelden zijn: internetoplichting, afpersing via e-mail en phishing. Met phishing sturen criminelen een e-mail en proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van u te krijgen. U kunt het criminelen een stuk lastiger maken. Kijk voor tips op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/online-veiligheid.

Ondermijning

Je gaat het pas zien als je het door hebt!

Wat is ondermijning?

Ondermijning is een criminele verbinding tussen de boven- en onderwereld. We noemen het ‘ondermijning’ omdat het ons land beschadigt: criminelen maken misbruik van bedrijven, organisaties en mogelijkheden. Mensen die zich met ondermijning bezighouden zijn bezig met criminele zaken. Ondermijning is overal. Ook in Lelystad. Voorbeelden zijn: een kapper of restaurant waar u nooit een klant naar binnen ziet gaan. Of een appartement met afgeplakte ramen. Of uw buurman die een uitkering heeft én een nieuwe, dure auto. Wij proberen samen met de politie met controles onze wijken veilig te houden. Hierbij kunnen we uw hulp goed gebruiken! Kijk voor tips op: www.lelystad.nl/ondermijning

Ziet u iets raars aan een huis of bedrijfspand of u denkt aan drugshandel? Meld dit dan! Dit kan op twee manieren:

  • Geef het door aan de politie via telefoonnummer 0900-8844.
  • Doe een melding bij Meld Misdaad Anoniem, via telefoonnummer 0800-7000 of via de website: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.
_BT Clear

Wat zit er in het Lelystadse restaval?

_BT Clear

De meeste inwoners scheiden hun afval en doen dat steeds beter. Toch zien we dat er in het restafval nog steeds veel materialen zitten die hier niet in thuishoren. Denk aan gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Dat is zonde en kost veel geld.

Gft en etensresten

Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etensresten. Denk aan klokhuizen, aardappelschillen, kippenbotjes maar ook etensresten die overblijven na een maaltijd. Net als tuinafval mag dit in de gft-bak. Toch blijkt dat er in de restafvalbak nog een derde aan gft en etensresten zit. Hier valt nog veel winst te behalen, want gft en etensresten zijn hele waardevolle grondstoffen. Zij vormen de basis voor groen gas en compost. Wist u trouwens dat luiers niet in de groene bak mogen? U gooit luiers weg bij het restafval.

Plastic, blik en drinkpakken

Helaas zit er in ons restafval nog ongeveer 20% plastic, blik en drinkpakken. Twijfelt u soms of iets in de plasticbak mag? Daar is een handig ezelsbruggetje voor. Stel uzelf 3 vragen: is het een verpakking, is het leeg en komt het uit de keuken of badkamer? Heeft u 3x met ja beantwoord? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken.

Papier en karton

We zijn goed in het scheiden van papier en karton. Toch gooien we af en toe nog weleens papier bij het restafval. Denk aan de kassabonnetjes waar een propje van is gemaakt of aan uw krabbels op een notitieblaadje. Het belangrijkste bij het scheiden van papier, is dat het schoon en droog moet zijn. Vuil papier, zoals zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval. Schoon en droog papier kunnen we tot wel zes keer hergebruiken.

Textiel

Jaarlijks leveren we 5 kilo textiel netjes gescheiden in, maar we gooien ook nog ongeveer 9 kilo textiel bij het restafval. Denk eens aan al die sokken en boxershorts met gaten, of witte shirts met zweetvlekken. Waar heeft u die in gegooid? Ook kapot en versleten textiel mag in de textielbak, als het maar schoon en droog is.

_BT Clear

Tips en tricks

  • Twijfelt u over een product? Check de afvalwijzer in de HVC app, nu met handige foto- en barcodescanner.
  • Verpak uw gft en etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje en voorkom stankoverlast en overlast van beestjes.
  • Zet een klein afvalbakje op het aanrecht of in een keukenkastje. Zo kunt u snel uw schillen en etensresten kwijt
  • Plasticbak of –zak snel vol? Vouw of druk lege drinkpakken en flesje plat en vouw de dop er weer op.
  • Maak in huis ergens een vaste plek voor al het oude en kapotte textiel. Zo kunt u het opsparen en hoeft u niet voor alleen een kapotte sok naar de textielbak.
  • Zet een doos of krat of een centrale plek in huis en verzamel heel eenvoudig al het oud papier en karton. Zo maakt u afval scheiden nog makkelijker.

Kijk ook eens op www.hvcgroep.nl/restafval

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear