IN GESPREK MET ERIC BAAUW Havenmeester op Terschelling

_BT Clear

Sinds jaar en dag is Eric Baauw havenmeester bij de gemeentehaven van Terschelling. Een uitdagende baan waarbij hij iedere dag weer leert. Wanneer wij aan hem vragen wat de drukste en hectische dag van het jaar is, antwoordt hij lachend: “Dat is met stip op één de dag van de HT Race. Om in zo’n korte tijd zoveel schepen tegelijk van een plekje in de haven te voorzien, blijft een spannende klus.”

Het avontuur in de haven begon voor Eric in 1994. Hij vertelt: “Ik kwam in gesprek met Cor Swart, hoofd van Rijkswaterstaat Terschelling. Ik vertelde hem dat ik in de horeca werkte, maar dat ik op zoek was naar een andere baan.” Naar aanleiding van dat gesprek werd Eric opgebeld met de vraag of hij in de zomermaanden kon komen werken als assistent havenmeester. “Ik moest in eerste instantie ontzettend lachen. De enige affiniteit die ik met water had, was met het water van de spoelbak in de kroeg!”

Behoorlijk pittig

Enfin. Eric ging nam de uitnodiging aan en na een positief gesprek wilde hij het werk als havenmeester wel eens proberen. “Ik ben er sindsdien nooit meer weggeraakt”, blikt hij terug. “In de periode die volgde heb ik mijn vaarbewijzen gehaald en allerlei cursussen gevolgd. Maar in het begin was het behoorlijk pittig”, vertelt Eric. “Ik had destijds twee collega havenmeesters. Toen zij beiden ziek werden stond ik er ineens alleen voor. Gelukkig heb ik met veel hulp en ondersteuning van schippers uit de bruine zeilvaart en van collega’s van Rijkswaterstaat het vak kunnen leren.”

“De enige affiniteit die ik met water had, was met het water van de spoelbak in de kroeg!”

In 2006 is de haven overgegaan van Rijkswaterstaat naar de Gemeente Terschelling, Eric verhuisde mee. “In de werkzaamheden veranderde er weinig. Wel werd er nu ook liggeld geïnd, naast de toeristenbelasting die al werd opgehaald.” Het seizoen begint in maart en zo rond eind oktober wordt het weer rustiger. “Het hemelvaartweekend (inclusief de HT Roeirace), Pinksteren, Oerol en de Brandarisrace zijn wel de drukste periodes, dan is het een komen en gaan van schepen.” De wintermaanden zijn -buiten de Kerstvakantie om- een stuk rustiger dan de zomermaanden, dan houden de havenmeesters zich bezig met onderhoudsklussen. “De kerstdagen en Oud & Nieuw zijn een gezellige onderbreking van de stille wintermaanden. Dan ligt het hier weer vol met bruine vloot en particulieren”, zegt de havenmeester.

Structuur

De meest chaotische dag van het jaar is de dag van de HT Race. “Dan komen er in korte tijd 140 sloepen en 70 volgschepen op je af. Een zeer hectisch moment”, aldus Eric. “Het is fijn dat er sinds 2000 -met de komst van voorzitter Kees Jan en zijn gevolg uit Rotterdam- strengere regels en een betere structuur in zijn gekomen. Want in de jaren ’90 was het allemaal nog hectischer. Alles wat maar drijven kon en een motor had voer mee met de HT Race richting Terschelling, alleen al voor het feestje onderweg. De meeste schippers en opvarenden waren bij binnenkomst in de haven nauwelijks nog aanspreekbaar. De veiligheid kwam in het geding en dat wilden we absoluut niet hebben. Het is een prachtig evenement, maar veiligheid staat voorop.”

Eric vertelt dat de samenwerking met het oude bestuur, maar ook met het nieuwe bestuur -onder leiding van Dirk de Boer- zeer goed verloopt. “Een goede voorbereiding is het halve werk”, benadrukt Baauw. “Ongeveer een maand voorafgaand aan de HT Race komen diverse instanties samen in Harlingen, onder andere Rijkswaterstaat, de waterpolitie, KNRM en havendiensten. Met zijn allen spreken wij het complete draaiboek door van A tot Z.” De havenmeester vult aan: “Het is zo’n uniek evenement en ik heb ontzettend veel respect voor al die roeiers.”

Op de vraag of hij zelf wel eens heeft meegedaan antwoordt Eric lachend: “Zullen we die vraag maar even overslaan? Maar petje af voor iedereen die het wél doet! Een geweldige prestatie.” Van het evenement genieten doet de havenmeester pas wanneer alles in de haven op zijn plek ligt. “Als die puzzel is opgelost en alles is goed verlopen, dan ben ik tevreden.”

Inmiddels heeft Eric een enorme kennissenkring opgebouwd en dat is handig, want zo neemt hij bijvoorbeeld met een aantal schippers van de volgschepen al voor de roeirace contact op, om vast de ligplaats door te nemen. “Dat scheelt mij en mijn collega’s op de dag zelf flink wat werk.” Wat deze baan voor de havenmeester het leukst maakt is de omgang met mensen. “Soms moet je wat water bij de wijn doen, maar de regels zijn duidelijk en zolang iedereen zich daaraan houdt, is al het overige prima op te lossen.” De haven ligt vrijwel altijd vol met schepen van de bruine vloot, maar het komt soms ook voor dat de haven vol ligt met zeegaande charters. Ook wel Tall Ships genoemd. Zo wordt The Race of The Classics ieder jaar twee keer gehouden, van Nederland naar Engeland. “Vorig jaar kwamen de schepen vanwege de wind naar de Terschellinger haven. Een prachtig gezicht! Dat is toch wel de kers op de taart hoor”, blik Eric terug.

Betere tijden

De havenmeester gaat nog steeds met plezier naar zijn werk. Al zet de hele coronacrisis hem wel aan het denken. “Hoe moet het nu verder met de Bruine Vloot? Die vloot is erg belangrijk voor onze haven en momenteel ligt alles stil. Ook de evenementen gaan niet door. We zitten met een veerdienst die maar beperkt vaart en het is lastig voor alle ondernemers die zwaar getroffen worden. Laten we maar hopen op betere tijden, en dat we gauw de schepen en de toeristen weer kunnen ontvangen. Vroeger had ik vanuit de horeca een lijfspreuk: ‘altijd blijven lachen ook al ben je niet blij’. Maar dat is in deze tijd soms wel heel lastig”, besluit Eric.

_BT Clear
 

46e Harlingen-Terschelling - Sloeproeirace

_BT Clear