Hoe breng je duurzaamheid tot leven? ‘Door een beweging op gang te brengen die bewust en duurzaam gedrag bevordert en de samenleving versterkt’: vertelt Rigo Stegeman van Good2Connect. Hij is sinds de start in 2012 betrokken bij Urban Farming 035, een Hilversums inwoners initiatief dat stedelijke moestuinen en andere groene ideeën met sociale betekenis initieert, faciliteert en verbindt.
Het doel is om Hilversum groener, gezonder en gezelliger te maken, Hilversummers met elkaar te verbinden en een inspirerende leefomgeving te creëren. En inmiddels is het de grootste groene familie van Hilversum, met 12 locaties en honderden tuinders. Je leert je buren kennen, bent lekker buiten en draagt bij aan een beter milieu. En niks zo lekker als voedsel uit je eigen moestuin!
‘UF035 is er voor, door en met bewoners en iedereen die aan een buurtmoestuin of ander groen idee met sociale betekenis wil bijdragen’; laat Monique, een van de vaste vrijwilligers weten. We werken ook met scholen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de gemeente samen. Voor bedrijven biedt het een gezonde kans om hun personeel, organisatie en imago te versterken. Zo plukte de Alliantie de vruchten van de positieve imagoboost dankzij de moestuin op Villa Industria. Samen met Ziekenhuis Tergooi bouwen we aan een gezonde bodem middels moestuinworkshops en NCOI gaf met haar groene vingers een groeispurt aan de Riebeecktuin.
Voor dit soort buurtinitiatieven is goede samenwerking en ondersteuning vanuit betrokken organisaties essentieel. Deze zogenoemde ‘makers van Hilversum’ hebben zich sinds kort verenigd in het Bewonersfonds Hilversum. Een fonds dat bewonersinitiatieven ondersteunt met geld, kennis, kunde en netwerk met als doel de leefbaarheid te verbeteren in de buurt, wijk of Hilversumbreed. Initiatieven kunnen betrekking hebben op cultuur, natuur, onderwijs, zorg, sport en recreatie.
Wil je zakelijk of privé meegroeien met UF035, heb je een goed idee voor de buurt of wil je ook ‘maker van Hilversum worden? Surf naar www.urbanfarming035.nl of https://www.facebook.com/bewonersfondsHilversum of neem contact op met Rigo Stegeman via [email protected]
Het kan iedereen gebeuren: je baan verliezen door een reorganisatie, een faillissement of om andere redenen. En lukt het dan nog om weer aan het werk te komen?
Het overkwam ook Sander. Na 22 jaar trouwe dienst raakte hij zijn baan kwijt. Daarbij kreeg hij een omscholingstraject tot beveiliger aangeboden. Met zijn diploma beveiliger op zak deed hij sollicitatie na sollicitatie. Maar helaas, hij was bepaald niet de enige kandidaat en alle banen gingen naar mensen met meer ervaring.
Uiteindelijk belandde Sander in de bijstand. Na een tijd bood de gemeente hem een re-integratietraject aan. Een onderdeel daarvan is het opdoen van recente werkervaring op een leer-werkplek. Sander ging aan de slag bij de afdeling Schoonmaak van Tomingroep. Hij werd persoonlijk begeleid en leerde de fijne kneepjes van het schoonmaakvak.
Dankzij zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen kwam hij in aanmerking voor een betaalde baan. En inmiddels werkt hij, na jaren thuiszitten, alweer een hele tijd in de schoonmaak op Schiphol. Sander is daar helemaal op zijn plek. ‘Met mijn schoonmaakoog bekijk ik of het goed schoon is’, zegt hij, ‘maar mijn veiligheidsdiploma heb ik natuurlijk ook. Dus als ik iets opvallends zie, meld ik het direct bij de beveiligers van Schiphol.’
Sander is niet de enige. Jaarlijks vinden tientallen mensen uit de bijstand een baan bij of via Tomingroep. Niet alleen in de schoonmaak, maar ook in de groenvoorziening, metaalbewerking, catering, montage, huishoudelijke hulp, kringloopwinkels en bij het klusbedrijf. De klanten van Tomingroep zijn onder de indruk van de kwaliteit van de diensten en producten. Met hun keuze voor Tomingroep krijgen ze een betrouwbare zakelijke partner èn realiseren ze hun doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Bovendien dragen ze bij aan de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in deze regio. Kortom: Tomingroep werkt!