Ronald van Klooster met twee andere leden VvE Kolhornseweg, foto Margôt Brakel.
Met een dak op het zuiden is het pand aan de Kolhornseweg ideaal voor zonnepanelen. De VvE is akkoord gegaan met de aanschaf, foto Ronald van Klooster.

Duurzaamheid in eigen WIJK

_BT Clear

 

Een steentje bijdragen

‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Wie kent ‘m nog? Het Postbus 51-spotje dat begin jaren negentig veelvuldig te horen en zien was. Nu, 25 jaar later, is deze slogan nog steeds actueel. Want verduurzamen is niet alleen een taak van de gemeente, maar van álle Hilversummers. Niet je steentje bijdragen, is geen optie. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden om aan een beter milieu te werken. Kleine aanpassingen kunnen al een hoop schelen. Lampen niet onnodig laten branden, het aanbrengen van radiatorfolie, de was op een rek laten drogen, apparaten niet de hele dag stand-by laten staan; het zijn minimale handelingen die een hoop kunnen betekenen. Sterker nog, ze leveren zelfs geld op. Met deze aanpassingen ziet de energierekening er aan het eind van het jaar toch een stukje vriendelijker uit.

Collectief energie besparen

Stel: je wilt je woning verduurzamen. Een mooi streven, maar waar begin je? Om huiseigenaren een handje op weg te helpen, organiseert de gemeente Hilversum sinds 2014 collectieve energiebesparingsacties in samenwerking met Hoom, Hilversum Verbonden, HilverZon en verschillende bewonersinitiatieven. Inmiddels zijn al in verschillende Hilversumse wijken bewonersavonden gehouden waar woningbezitters meer informatie over verduurzaming krijgen én kunnen intekenen op energiebesparingsmaatregelen. Denk hierbij aan isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Per avond ligt er een aanbod van drie bedrijven die deze maatregelen kunnen uitvoeren. Tekenen er meer dan vijftien huiseigenaren in, dan geldt een wijkkorting. Samen doen, is dus ook nog eens heel voordelig! Bij voldoende interesse in duurzaam wonen, wordt in sommige gevallen zelfs een buurtteam opgericht. Inmiddels zijn er al drie teams: Meentkracht, HeiKRACHT en Seinkracht. Zij fungeren als duurzaamheidsambassadeurs in de wijk.

Duurzaam Bouwloket geeft advies

Hilversummers die duurzame aanpassingen aan hun woning willen doen, kunnen sinds begin dit jaar terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Dit is een landelijk initiatief en inmiddels al in meer dan honderd gemeenten beschikbaar. Particulieren en onder-nemers krijgen hier antwoord op al hun vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Ook is hier het laatste nieuws op duurzaamheidsgebied te vinden. Het Duurzaam Bouwloket geeft woningbezitters onafhankelijk advies over duurzame aanpassingen in huis, bijvoorbeeld over energie- en waterbesparing, zuinige huishoudelijke apparaten, zonnepanelen en een gezond klimaat binnenshuis. Daarnaast biedt het Duurzaam Bouwloket meer informatie over de verschillende vormen van leningen en subsidies. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl.

Duurzame aanpassingen financieren

Woningbezitters die duurzame aanpassingen willen doen, kunnen tegen een gunstige rente gebruik maken van de gemeentelijke duurzaamheidslening. Dit geld moet dan wel worden gebruikt voor energiezuinige aanpassingen aan de woning. De duurzaamheidslening is in Hilversum een groot succes. Omdat het een revolverend fonds betreft, waar middelen uit vloeien, maar ook weer binnen komen, kan het gebeuren dat er niet genoeg geld voor aanvragers beschikbaar is. Dat is op dit moment het geval. Het is daarom belangrijk dat aanvragen voor een duurzaamheidslening op tijd worden gedaan. Als het fonds tijdelijk is uitgeput, zoals nu, kunnen woningbezitters uitwijken naar landelijke regelingen. Zo zijn er:

  • De energiebespaarlening van Ikinvesteerslim.nl
  • De investeringssubsidie Duurzame Energie voor bewoners en ondernemers www.mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde-particulieren-2016.
  • De subsidieregeling Energiebesparing Eigen huis www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis
  • Woningbezitters die zonnepanelen laten installeren, kunnen rekenen op een btw-teruggaaf.

Een overzicht van alle financiële regelingen vindt u op www.duurzaambouwloket.nl

Een duurzame VvE

Een duurzame VvE is te vinden aan de Kolhornseweg in Hilversum. De achttien woningeigenaren besloten dit najaar unaniem om over te gaan tot de aanschaf van 144 zonnepanelen. De panelen worden nog voor het einde van dit jaar op het dak van het appartementengebouw geïnstalleerd. Ronald van Klooster, bestuurslid van de VvE en initiatiefnemer van de aankoop, legt uit hoe de bewoners tot dit besluit zijn gekomen. “Als VvE hebben we behoorlijk wat reserves in de kas. Die kunnen we op de bank laten staan, maar ook investeren in ons pand door zonnepanelen neer te leggen. Omdat ons gebouw pal op het zuiden ligt, hebben we er een ideaal dak voor. Het installeren van zonnepanelen heeft veel verschillende voordelen: we zijn duurzaam bezig, de waarde van onze appartementen stijgt en natuurlijk zijn we nagenoeg geen geld kwijt aan stroomverbruik.” Na twee bewonersavonden, die werden begeleid door HilverZon, ging de VvE akkoord met de aanschaf. De panelen zorgen straks voor 2000 kwh per appartement per jaar.

_BT Clear