Jeroen Pool, Aernoud Olde en Chiel van Eendenburg, foto Margôt Brakel.

HilverZon: burgercoöperatie met een missie

_BT Clear

Duurzaam in 2030

HilverZon is een Hilversumse burgercoöperatie met een missie en dat is niet de minste. “Samen met zo veel mogelijk actieve inwoners werken we toe naar een duurzaam Hilversum in 2030”, legt Jeroen Pool van HilverZon uit. Pool richtte in 2015 samen met Chiel van Eendenburg, Aernoud Olde en Gijs van de Laar de coöperatie op. HilverZon werkt nauw samen met lokale partners, zoals de gemeente, scholen, VvE’s, vastgoedeigenaren, onder-nemersverenigingen en de wijken.

Zonnepanelen voor iedereen

Sinds de oprichting in 2015 is HilverZon actief bezig Hilversum zo duurzaam mogelijk te maken. Dat kan onder meer door de opwekking van energie via zonnepanelen. Omdat er allerlei omstandigheden zijn waardoor huiseigenaren of huurders geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen installeren, zet HilverZon zich in voor collectieve energiewinning.

Collectie energiewinning op de Bethlehemkerk, foto Margôt Brakel.

Zonnepanelen worden gezamenlijk ingekocht en op het dak van een collectief gebouw, zoals een sporthal of een kerk, geplaatst.

Afname van de energie is mogelijk voor iedereen die binnen de zogenaamde postcoderoos woont. Dit is de postcode waar het gebouw zich bevindt én alle postcodes die hier direct aan grenzen. “De Bethlehemkerk was ons eerste project”, vertelt Pool enthousiast. “De zonnepanelen op dit dak waren heel snel allemaal verkocht. Momenteel zijn we druk met de verkoop van zonnepanelen op het Rotor Media-gebouw van vastgoedbeheerder Hanegraaf aan de Arendstraat. We hebben hier 526 panelen in de aanbieding waarvoor een groot aantal bewoners zich heeft ingeschreven. Binnenkort beginnen we wellicht met de installatie.”

Voordelen

Wat zijn nu de grootste voordelen van zonne-energie? Pool is er duidelijk in. “Naast de ideologische waarde, dus het verduurzamen van de woning, is het ook financieel erg aantrekkelijk. De hele energiebelasting wordt kwijtgescholden in de eerste schijf waardoor mensen nog maar weinig betalen voor hun stroom. De terugverdientijd van de zonnepanelen ligt op circa tien jaar. Daarna wacht een groot financieel voordeel omdat de panelen zo’n 25 jaar mee gaan.” Een rekensommetje: één zonnepaneel levert per jaar ongeveer 250 kilowattuur. Een gemiddeld huishouden in een eengezinswoning verbruikt per jaar 3.500 kilowattuur. Dit betekent dat er veertien zonnepanelen nodig zijn voor eigen verbruik. Een zonnepaneel kost circa 325 euro.

Zonnepanelen in collectieve opwekprojecten worden door allerlei inwoners afgenomen. “Sommige mensen hebben al panelen, maar te weinig dakruimte om dit uit te breiden en kiezen bij ons voor aanvullende panelen. Er zijn woningeigenaren die binnen hun VvE tegen problemen aanlopen, maar wel van zonnepanelen gebruik willen maken.” En dan is er nog een groep voor wie de postcode-roosprojecten uitermate geschikt is: huurders. Zij denken ten onrechte dat ze voor het gebruik van zonne-energie toestemming van de verhuurder moeten vragen. Pool: “Je gaat zelf over je energierekening, dus mag je zelf bepalen of je meedoet aan een collectief opwekproject via HilverZon.”

Speerpunten voor 2017

HilverZon doet meer dan voorlichting geven over zonnepanelen en collectieve opwekprojecten. Zo wil de coöperatie het gebruik van elektrisch vervoer komend jaar stimuleren. Een ander speerpunt betreft de scholen in Hilversum. HilverZon wil met meer scholen het gesprek over verduurzaming aangaan. Pool: “We kunnen bijvoorbeeld hun daken gebruiken voor energieopwekking, maar we bieden ook energiescans aan. Juist op scholen is er veel slapend gebruik van apparaten. En natuurlijk is educatie een belangrijk punt. De nieuwe generatie moet je meenemen bij dit onderwerp, want het gaat straks om hun wereld.” Tenslotte werft HilverZon energieambassadeurs die duurzaamheid in hun wijk op de kaart willen zetten.

Hoe bevalt zo’n paneel van een collectief opwekkingsproject?

Hilversummer Ivo Booijink kocht vier zonnepanelen op de Bethlehemkerk. Samen met de zes panelen die hij al op zijn eigen woning heeft liggen, kan hij nu volledig in zijn eigen stroom voorzien. Booijink koos om meerdere redenen voor deelname aan het collectieve opwekkingsproject. “Ik wilde zonnepanelen omdat ik het belangrijk vind dat mijn kinderen niet een onleefbare aarde met klimaatproblemen krijgen. Daarnaast levert mijn geld op deze manier meer op dan dat het op een spaarrekening staat tegen 1% rente. Op mijn eigen dak had ik geen ruimte meer. Ik had meteen een goed gevoel bij HilverZon. Ze doen aan ontzorgen en nemen je veel werk, zoals juridische contracten, uit handen. Deelname aan een collectief opwekkingsproject kan ik echt iedereen aanraden. Tenslotte is het bezitten van zonnepanelen vooral ook heel leuk. Op een zonnige dag denk ik er soms aan dat al onze apparaten draaien op de tien zonnepanelen.”

Contact

Telefoon: 06-19 21 22 88 |
Mail: [email protected]
Online: www.hilverzon.nu

_BT Clear