_BT Clear

Een brede school is voor ieder kind! Het doel van een Brede school is om kinderen te helpen bij het ontdekken en ontplooien van hun talenten. Het aanbod is laagdrempel, leerzaam en divers, buiten schooltijden en dus óók tijdens de schoolvakanties. Op deze manier ontmoeten kinderen van verschillende scholen elkaar na schooltijd.

De Brede school Wormerland is een samen­werkingsverband tussen alle basisscholen, Scwo, kinderopvang Baloe, ZHC de Kraaien, Fluxus en de Muziekschool Waterland. Deze activiteiten zijn toegankelijk voor álle basisschoolleerlingen die wonen en/of op school zitten in de gemeente Wormerland. De coördinator, ­Saskia van Schaik, organiseert naschoolse ­activiteiten op diverse locaties.

De Brede school verzorgt niet alleen na schooltijd bezigheden, ook in alle schoolvakanties is er een leuk en gevarieerd aanbod. Zo zijn de Lente-, Herfst- en Winterspelen in Sporthal Wormer een echt begrip! Tussen de 100 en 150 kinderen komen in de korte vakanties genieten van 2 middagen vol met Sport, Theater en Creatief.

Benieuwd? Kijk voor het recente aanbod én meer informatie over de Brede school Wormerland op www.bredeschoolwormerland.nl.

Sinds 2013 bestaat de brede school in Oostzaan. De verschillende soorten activiteiten waar ­kinderen zich voor kunnen inschrijven zijn ­onder andere natuuractiviteiten (in samen­werking met het Zaans Natuur en Milieu centrum in De Vitaminebron), sportactiviteiten (in samenwerking sportverenigingen uit Oostzaan) en muziekles of expressieve activiteiten van Fluxus. Ook schaken, koken, yoga, EHBO, typles, freerunning, trompetles, zaalvoetbal nog veel meer, wordt aangeboden. De kosten voor de lessen zijn laag waardoor het voor een ieder toegankelijk is om mee te doen. Het programma wordt door de scholen naar de ouders gemaild, staat op www.bredeschooloostzaan.nl en geregeld verschijnt er een persberichtje in het Kompas.

Benieuwd? Dan kunt u terecht bij Mariska van Driest, brede school coördinator via [email protected] of bel/whatsapp naar telefoonnummer 06 - 28210415.

Schatzoeken

Meestal bestaat de schat uit een waterdicht doosje met daarin ruilspulletjes (goodies) die voor kleine kinderen erg leuk kunnen zijn. Overal in Nederland zijn schatten te vinden, waarvan meer dan honderd in de Haarlemmermeer (22.000 in heel Nederland).

Doosje met inhoud

Maar hoe vind je nu zo’n schat? De verstopper van zo’n doosje met inhoud maakt de locatie bekend op de website www.geocaching.com. Het is niet de bedoeling de exacte ligplaats van de schat te vertellen; deze moet u zelf vinden. Dat is juist de sport. Wel staat er vaak een hint bij.

Ruilen

Als u de schat ontdekt, kunt u de voorwerpen uit de doos ruilen met eigen spulletjes of iets toevoegen. Het is de bedoeling dat u uw naam schrijft in het logboekje dat ook in de waterdichte doos ligt. Daarna moet u de schat stiekem op precies dezelfde plek en manier terugleggen, zodat niemand ziet wat u doet en waar de schat ligt. Na afloop laat u op de Geocaching-website weten of het wel of niet gelukt is de schat te vinden.

Zoeken met uw smartphone

Inmiddels zijn er ook applicaties voor verschillende smartphones. Deze apps tonen kaarten met alle caches in de omgeving en kunt u meteen van start gaan. Denk bijvoorbeeld aan CacheSense (voor Android-toestellen, 6 euro), Geocaching van Groundspeak (8,99 euro) of het gratis Looking4Cache voor iPhone en iPad. Voor slechts een klein bedrag eindeloos plezier!

Meer info op: www.geocaching.com
Met dank aan Wikipedia