Een klein klusje in huis of tuin, samen boodschappen doen of een ritje naar het ziekenhuis. Soms lukt het niet om dit alleen te doen. Inwoners van Heerewaarden die op niemand terug kunnen vallen voor een beetje hulp kunnen terecht bij de vrijwilligers van Burenhulp. Samen met de hulpvrager wordt gekeken naar wat er mogelijk is. Als dat nodig is wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld het gebiedsteam van de gemeente Maasdriel, Stichting Welzijn Bommelerwaard of de Dorpsraad.
In 2014 werd het initiatief opgestart door de toenmalige dominee Gepke Kerssen, samen met een aantal inwoners van Heerewaarden. Vandaag de dag zijn Annie van Zanten, Lies Kamerbeek en Els en Bert Bekker de drijvende kracht achter Burenhulp. “Wij zijn er echt voor de kortdurende hulp”, vertelt Els. “Soms zit er achter de hulpvraag een groter verhaal, dan helpen we mensen op gang tot er een structurele oplossing is via een instantie. Het is fijn dat we kunnen helpen bij het snel signaleren van behoefte aan meer dan alleen een beetje hulp.”
Waar de Dorpsraad zich vooral inzet voor het collectief richt Burenhulp zich op het individu. “Als iemand bij ons komt, proberen we altijd te helpen”, vertelt Lies. “Mensen moeten soms toch een flinke drempel over voordat ze om hulp vragen.” Kwetsbaar is het wel, een kleine organisatie in een klein dorp. Zoals Annie aangeeft: “Valt een ‘specialist’ weg, dan valt er een gat in de hulp die we kunnen bieden. We zijn nu bijvoorbeeld op zoek naar een handige klusjesman of -vrouw. Als iemand zich geroepen voelt horen we dat graag!’’
Het principe van Krachtige Kernen -inwoners die samen met de gemeente voor een goede leefbaarheid in hun dorp zorgen- wordt in Heerewaarden goed in de praktijk gebracht. “Krachtige Kernen is een heel mooi begrip. Maar we moeten wel beseffen dat die kracht mede door de kleinschaligheid van de dorpen flink fluctueert”, zegt Lies. Els vult aan: “Er is gelukkig veel welwillendheid, mensen helpen graag.” Daarnaast heeft het dorp veel sociale netwerken die elkaar overlappen. De vrijwilligers van de Bezoekclub gaan op de koffie bij ouderen. De Eetclub zorgt voor een gezellige gezamenlijke maaltijd en het dorp heeft een heuse Weggeefwinkel. Dat wat een kern een Krachtig Kern maakt zit diep verweven in het DNA van Heerewaarden.
Wilt u in uw dorp ook een Burenhulp opstarten? De organisatie van Burenhulp Heerewaarden deelt graag hun bevindingen en tips met u. Bel gerust met 06-11839722 om een van de vrijwilligers te spreken. Wilt u Burenhulp Heerewaarden versterken als vrijwilliger? U bent van harte welkom!
Hoe ervaart u de leefbaarheid in uw dorp? Bent u tevreden of is er ruimte voor verbetering? Om te peilen hoe inwoners het leven en wonen in hun dorp ervaren is de gemeente de dorpentour gestart. Een aantal dorpen is al bezocht. Ammerzoden staat in september op de agenda. Vooruitlopend op dit bezoek stellen we drie inwoners van Ammerzoden de vraag ‘Hoe bevalt het wonen in Ammerzoden en is er ruimte voor verbetering?’
Rieneke Huisman (62) woont sinds 29 jaar met veel plezier in Ammerzoden. “We komen oorspronkelijk uit Stompwijk, dat ligt in de buurt van Zoetermeer. Toen we hier kwamen wonen kenden we niemand, maar in de loop van de jaren zijn we hier helemaal ingeburgerd. Als ik thuis kom en het bordje Ammerzoden zie staan maakt mijn hart een sprongetje.” Rieneke werkt en heeft samen met haar man een druk sociaal leven. “Ik maak eigenlijk niet echt gebruik van de activiteiten die in Ammerzoden aangeboden worden, daar heb ik het nog veel te druk voor. Er is best veel te doen, maar volgens mij is het wel lastig om het allemaal zelf uit te zoeken.” Op de vraag wat er verbeterd kan worden in Ammerzoden heeft Rieneke een duidelijk antwoord: “Bouwen voor 65-plussers! Ammerzoden heeft een tekort aan appartementen voor senioren die wat te besteden hebben. Dat zou echt een verbetering zijn voor Ammerzoden.“
An van Wordragen (85) werd geboren in Haarsteeg. Na haar trouwdag, 57 jaar geleden, verruilde ze haar geboorteplaats voor die van haar kersverse man. “Toen ik hier kwam wonen wilde ik heel graag ‘Ammerooise’ worden, en dat is gelukt”, lacht ze. “Mijn man is jaren geleden overleden en ik woon nog zelfstandig omringd door fijne buren. Ik zit nooit stil en alles wat ik zelf kan doen doe ik ook. Gelukkig zijn mijn buren jonger dan ik en kunnen ze me helpen als dat nodig is. Als het regent komt een buurman me een halfje bruin brengen en ik hoef ook niet door de regen als ik naar koorrepetitie ga, dan komt iemand me ophalen.”
Een vriendin van mevrouw Van Wordragen woont in een aanleunwoning in Ammerzoden en is omringd door senioren. “Ze vertelde dat er een woning vrij was gekomen en dat ze hoopte dat daar een jong iemand kwam wonen. Nu is iedereen die daar woont oud, als je in geval van nood even iemand nodig hebt is er niemand die je kan helpen. Het zou fijn zijn als daar wat meer rekening mee gehouden werd.” Het geeft mevrouw Van Wordragen rust dat zij wanneer het nodig is een beroep kan doen op haar directe omgeving.
Wino van Rijswijk (16) is fanatiek fietscrosser. Hij is heel wat uurtjes te vinden op de fietscrossbaan aan de Hoge Weiden. “Ik vind het wonen in Ammerzoden fijn, ik zit in Den Bosch op school maar ik vind het veel te druk om daar te wonen. Er is op zich genoeg te doen in Ammerzoden, ik mis alleen het uitgaan voor de jeugd hier. Het zou leuk zijn als daar iets voor georganiseerd wordt. Nu zitten we in het weekend meestal bij vrienden thuis.” Hij heeft nog wel iets dat aangepakt kan worden door de gemeente; de crossbaan. “Die moet eigenlijk helemaal vernieuwd worden, ik hoorde op de fietscrossclub dat daar al gesprekken met de gemeente over gevoerd worden. Natuurlijk ben ik als dat gevraagd wordt bereid de handen uit de mouwen te steken om te helpen. Fijn als er straks weer een mooie baan ligt!”