Van vrijwilliger naar coördinator: Interview met Nicole Ramakers van ontmoetingspunt De Ketel in Meerssen

In Meerssen is sinds december 2013 De Ketel gevestigd. Een sociaal buurtcentrum met als doel mensen uit hun sociaal isolement te halen. Nicole Ramakers is vanaf het eerste uur bij De Ketel betrokken. Ze begon als vrijwilliger en heeft er inmiddels een baan als coördinator.

Ontstaan

Buurtnetwerk Meerssen wilde een aantal jaren geleden graag een plek waar mensen uit de buurt elkaar konden ontmoeten. Dat werd De Ketel. Nicole, een alleenstaande moeder, zat toen in de bijstand. De Ketel zocht vrijwilligers. De consulent van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland heeft ervoor gezorgd dat Nicole een werkplek kreeg bij De Ketel.

Sociale aspect

Het succes van De Ketel komt door de samenwerking tussen Woonvorm Radar Meerssen, medewerkers van Trajekt en de vele vrijwilligers. Maar Nicole is zelf ook een succes. “Het is geweldig om te zien hoe blij mensen worden als ze bij De Ketel langskomen!” Dit heeft zeker goed uitgepakt.

Afgelegd traject

Vanuit de bijstand heeft Nicole drie groeibanen gehad via Podium 24 (was Phoenix). Deze organisatie helpt mensen zonder werk met het zoeken naar een baan. “Hierdoor ben ik met een grote groep mensen in contact gekomen.” Ook van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland heeft Nicole veel begeleiding gehad: “Hier heeft men ervoor gezorgd dat ik bij De Ketel aan de slag kon. Als ik ergens mee zat, kon ik daar altijd terecht. Ongeacht het onderwerp.”

Totale aanpak

Nicole geeft aan dat ze de aanpak van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland als bijzonder prettig heeft ervaren. “Het een wisselwerking. Ik heb in mezelf geïnvesteerd en dat heeft zich terugbetaald. Het is belangrijk dat je laat zien dat je er iets voor wilt doen.” De motivatie en gedrevenheid van Nicole hebben ervoor gezorgd dat Sociale Zaken haar bij De Ketel geplaatst heeft.

De toekomst

De toekomst ziet er voor Nicole rooskleurig uit. “Ik moest van ver komen. Ik blijf leren, mezelf ontwikkelen en bouw werkervaring op. Het geeft ontzettend veel voldoening dat ik mensen kan helpen. Ik had op geen betere plek terecht kunnen komen.”

Contactgegevens

Sociale Zaken Maastricht Heuvelland
Bel telefoon 14043 en kies ‘Maastricht’ (op werkdagen van 8.00-17.00 uur).
Of kijk op www.socialezaken-mh.nl.

Buurtcentrum De Ketel
Pastoor Dominicus Hexstraat 70
6231 HG Meerssen

Openingstijden:
maandag tot vrijdag van 10.30-16.30 uur
telefoon 043-3110330
www.de-ketel.net

BundeNUsamen

Ook stichting BundeNUSamen wil mensen samenbrengen en inwoners helpen om mee te doen aan de samenleving. Iedereen is elke maandag en donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur welkom in Ut Zaelke in Bunde. Loop gerust binnen!

BundeNUsamen
Ut Zaelke
Mgr. Theunissenplantsoen 20
6241 EA Bunde
Telefoon 06-30149001
e-mail [email protected]

Heeft u weinig inkomen? Gemeente Meerssen helpt!


Soms kunt u een financieel steuntje in de rug gebruiken. Als inwoner van de gemeente Meerssen staat u er dan gelukkig niet alleen voor. Heeft u een uitkering of een minimuminkomen? Dan kunt u gebruik maken van verschillende regelingen. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u terecht bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. Bel telefoon 14043 en kies ‘Maastricht’ (op werkdagen van 8.00-17.00 uur). Of kijk op www.socialezaken-mh.nl

Indienen van aanvragen kan met DigiD ▪




Financieel steuntje in de rug uitgelicht


De BeneFits Servicepas
Als inwoner van de gemeente Meerssen kunt u de BeneFits Servicepas aanvragen. Hiermee krijgt u korting op:
• Producten en diensten van 250 aangesloten bedrijven in Limburg
• Pretparktickets, hotelovernachtingen en diverse Limburgse en nationale uitstapjes
• Zorg, ondersteuning en diensten aan huis
• CZ-zorgverzekering
Aanmelden?
U kunt een informatiefolder met aanmeldformulier ophalen bij de gemeente Meerssen of online via www.bene-fits.nl

Vragen?
Bel tijdens kantooruren telefoon 046-2040628, of stuur een mailtje naar [email protected]

Indienen van aanvragen kan met DigiD ▪

Vrijwilligers aan het werk bij Trajekt

Clemens Degenaar (vrijwillig docent) vertelt: “Nieuwe Nederlanders met status die al langer in Meerssen wonen en dikwijls ook werken, hebben behoefte aan Nederlands taalonderwijs. Zij hebben vaak al een redelijke kennis van onze taal, maar zijn op zoek naar verbetering en willen oefenen in groepsverband. Stichting Trajekt en de gemeente Meerssen willen graag aan deze behoefte voldoen.” Zo’n vijf jaar geleden is hieraan invulling gegeven door een beroep te doen op vrijwillige docenten, die deze taak met een gericht programma op zich hebben genomen.

“In het lesprogramma worden bijvoorbeeld maatschappelijk relevante zaken uit onze samenleving behandeld. Daarnaast komt grammatica aan bod en wordt een artikel uit een tijdschrift of krant besproken.

De cursus is vrijblijvend, waardoor het leerlingenaantal varieert. Dat wordt soms als negatief ervaren. Bovendien veranderen in een leerjaar vaak de levensomstandigheden van de cursisten, bijvoorbeeld door het vinden van werk, gezondheid of verhuizing.” Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden bij Rob Leseur van stichting Trajekt: [email protected]

Enkele leerlingen aan het woord:

Jehan (Jordanië): “Ik vind vooral de gezelligheid leuk. Voor mij is de behandeling van kleine vraagstukken met maatschappelijk raakvlak persoonlijke winst.” Valentina (Estland): “In vergelijking met vroeger durf ik in gezelschap nu veel makkelijker het woord te nemen.”

Naast Trajekt biedt ook Vluchtelingenwerk hulp en ondersteuning aan mensen die hun eigen land zijn ontvlucht. Vrijwilligers adviseren en helpen vluchtelingen met papierwerk, juridische ondersteuning en begeleiden hen tevens bij het settelen in de nieuwe woonplaats.

Vluchtelingenwerk Meerssen
Pastoor Dominicus Hexstraat 70
6231 HG Meerssen
Telefoon 06-23763698

_BT Clear