Naar de basisschool

In de gemeente Meerssen hebben we zeven basisscholen: Franciscus en De Bundeling in Bunde, Onderste Boven in Geulle, De Lindegaerd in Rothem, De Triangel in Ulestraten en De Gansbeek en Op ’t Hwagveld in Meerssen. De laatste twee fuseren met ingang van volgend schooljaar in de nieuwe fusieschool Wereldster. Op www.meerssen.nl/gemeentewijzer vindt u de contactgegevens van de basisscholen.

Openbare basisschool De Bundeling

Astrid Claessens (directeur): “De Bundeling is de enige openbare basisschool in de gemeente Meerssen. Onze school is voor iedereen toegankelijk, ongeacht levensbeschouwing. De Bundeling is een relatief kleine school. Iedereen kent elkaar. Dat voelt veilig en vertrouwd. Een enthousiast team verzorgt een ervarings- en ontwikkelingsgericht lesprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar.”

Vijf vingers zijn er nodig…

“Onze visie is op één hand te tellen. We werken dagelijks vanuit vijf principes. Deze zorgen voor een positief pedagogisch schoolklimaat waarin iedereen - kind én leerkracht - gestimuleerd wordt om het maximale uit zichzelf te halen:
Ik mag er zijn.
Ik leer door te doen.
Ik kan het, ik groei.
Wat heb ik nodig?
Leven is een kunst!”

OBS De Bundeling
Lindenlaan 75
6241 BB Bunde
Telefoon 043-3646991 www.obsdebundeling.nl



Naar het Voortgezet Onderwijs


In de gemeente Meerssen is er één school voor voortgezet onderwijs: het Stella Maris College aan de Parallelweg in Meerssen. Momenteel biedt deze school alleen HAVO en VWO aan. Vanaf het schooljaar 2018-2019 komt daar VMBO bij. Omdat er straks meer leerlingen naar de school komen, wordt een gedeelte van het bestaande gebouw uitgebreid met een tweede verdieping.

Gepersonaliseerd Leren
Het Stella Maris College is in het schooljaar 2016-2017 gestart met een nieuwe onderwijsmethode: Gepersonaliseerd Leren (GPL). Directeur Carlos Veraart vertelt: “Met deze unieke, bijzondere manier van leren heeft het Stella Maris College een primeur in Zuid-Limburg. In Nederland en zelfs internationaal is er nog maar een handjevol middelbare scholen dat er zó resoluut voor kiest om de leerling aan het stuur te zetten van het eigen leerproces.

Met GPL halen leerlingen het beste uit zichzelf en leren ze verantwoordelijkheid te nemen om hun eigen leerproces vorm te geven. Wát je leert, staat vast. Hoe, waar en wanneer je leert, bepaal je steeds meer zelf. Deze bijzondere manier van leren helpt je om flinke stappen te zetten, in het tempo en naar het niveau dat bij jou past. Binnen een strakke structuur worden leerlingen begeleid door een persoonlijke coach en docenten. We gaan uit van leerdoelen. Van hun coach leren leerlingen hoe ze deze vertalen naar werkdoelen. Vervolgens maakt iedere leerling een weekplanning met concrete activiteiten. Eén keer per week reflecteert elke leerling samen met de coach op de weekplanning en worden afspraken gemaakt over de voortgang. Het welbevinden van de leerling wordt besproken, maar ook kritisch nadenken over het eigen leerproces wordt gestimuleerd.

Binnen GPL werken we met kleine basisgroepen van ongeveer 16 leerlingen en een coach. De coach houdt in de gaten hoe het met iedereen en de groep gaat en geeft aan wat er van iedereen verwacht wordt. Het groepsproces wordt nauwgezet gevolgd. Zo leren leerlingen niet alleen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen (leer)gedrag, maar ook samen verantwoordelijkheid te nemen voor de sfeer en de samenwerking in de groep. Vaardigheden die ze zowel in het vervolgonderwijs als in de maatschappij goed kunnen gebruiken. Om het schoolgebouw geschikt te maken voor Gepersonaliseerd Leren, zullen de komende jaren interne aanpassingen aan het gebouw gedaan worden. Er zullen minder traditionele schoollokalen overblijven en meer open ruimten.”

Contactgegevens
Stella Maris College
Meerssen-Valkenburg
Postbus 81
6230 AB Meerssen
telefoon 043- 3586100
e-mail [email protected]
www.stellamariscollege.nl

 

Opgroeien in Meerssen doe je niet alleen. Dat doe je samen!

Opgroeien in Meerssen: over wie hebben we het dan eigenlijk?

Zomaar een tiener aan het woord: “Hi, Ik heb niets te doen, kom net uit school en huiswerk is niet mijn ding. Mijn matties zijn nog onderweg van junta of skoro*, dus ik app maar even om te zien wie actief is. Ja oso* is zwaar, mijn ma zit me op me nek over boodschappen, ze heeft niet eens doekoe*. Ze zeurt maar door. Alsof het mijn schuld is dat mijn pa loesoe* is. Ik ga vast naar buiten, kom de boys wel tegen ergens. Ping doet mijn app “hey we zijn MOP bunde” daarna kappertje, wie is down?  Even snel jonko* en dan misschien balletje trappen. Heb je al wifi hier…kom we gaan appie*,  geef mij die zak met chips, wie heeft assie*? Straattaal*

Maak ook kennis met enkele professionals die deel uitmaken van de werkgroep Respectvol Samenwerken in Meerssen.

Vóór de voordeur:
de straatcoach

“Mijn naam is Addie Redmeijer. Sinds 1 mei ben ik 10 uur per week straatcoach vanuit de gemeente Meerssen. Daarnaast ben ik vanuit Trajekt werkzaam als jongerenopbouwwerker in Maastricht. Jongeren en buurtopbouwwerk zijn mijn passie. Mijn opleiding Project- & Diversiteitsmanagement en mijn ervaring binnen het sociaal werk, helpen mij enorm.” Meerssen kent ook een JOGG-regisseur (Jongeren op Gezond Gewicht). De JOGG-regisseur maakt verbindingen tussen scholen, verenigingen en overal daar waar jongeren samen komen. Het doel is om jongeren een gezonde en sportieve leefstijl te bieden. De JOGG-regisseur en de straatcoach zetten zich samen in voor de jeugd van Meerssen.

Achter de voordeur:
de jeugdcoach

Als de straatcoaches (of andere zorgprofessionals) een probleem signaleren, komt de jeugdcoach in beeld. Martin Honée: “Ik richt me op jongeren, hun gezin en hun omgeving. Dit doe ik altijd met een brede blik op het grotere geheel, waarbij met name ook veiligheid een belangrijk aandachtspunt is. Dat betekent hands-on zorg, dicht bij mensen, zodat er altijd snel een passend aanbod is.”

Vragen of ideeën?

Stuur een mailtje naar:
- [email protected]
- [email protected]

Of loop eens binnen bij Stichting Trajekt, of bezoek de Meerssense ontmoetingsplekken (MOPs). ▪



Respectvol samenwerken: jeugd en buurt

Voor jongeren is het belangrijk dat ze een eigen plek hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Vaak is dat buiten. Daardoor kan overlast ontstaan. De gemeente heeft zich daarom de vraag gesteld welke plekken het meest geschikt zijn en hoe we dit verder vorm kunnen geven. Antwoord: we doen dit samen met de mensen in de directe omgeving.

Vernieuwde aanpak

De gemeente Meerssen is in het voorjaar van 2016 gestart met de vernieuwde aanpak Respectvol Samenwerken Jeugd en Buurt. Jongeren, ouders, buurtbewoners, buurtnetwerken en betrokken instanties werken hierin samen. De werkgroep Respectvol Samenwerken bestaat uit beleidsmedewerkers van de gemeente, het gemeentelijk sociaal team, de jeugdcoach, vertegenwoordigers van welzijnsinstelling Trajekt en de politie. Afhankelijk van de uitdaging schuiven andere partijen aan. De wethouder stemt indien nodig af met de burgemeester (handhaving openbare orde). Door het actief opzoeken van jeugdigen en andere betrokkenen brengt de werkgroep mensen met elkaar in contact. Op deze manier kan de werkgroep vroegtijdig problemen signaleren en aanpakken. Bij zware problematiek maakt de gemeente samen met alle betrokken partijen een plan van aanpak om de juiste maatregelen te treffen.

Meer weten?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief Respectvol Samenwerken. Stuur hiervoor een mailtje naar [email protected]. Met vragen kunt u terecht bij het gemeentelijke Klant Contact Centrum. Bel telefoon 14043, of stuur een mailtje naar [email protected]

VVE: een goede basis voor de schoolcarrière van uw kind


Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is bedoeld om kinderen op een speelse manier zo vroeg mogelijk hun (taal)achterstand te laten inhalen. Met voorschool bedoelen we een peuterspeelzaal of kinderopvang met een VVE-aanbod. Met vroegschool bedoelen we de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het consultatiebureau geeft aan of het wenselijk is dat uw kind gebruik maakt van VVE.

KDV Twiedel Diedel:
www.mik-kinderopvang.nl

Olleke Bolleke:
www.spelenderwijs.nl

’t Vliegje:
www.spelenderwijs.nl


Centrum voor Jeugd en Gezin 043

www.CJG043.nl is hét online informatie- en adviespunt op het gebied van opgroeien en opvoeden. Binnen CJG 043 werken professionals samen van Envida, GGD en Trajekt. (Aanstaande) ouders uit de gemeente Meerssen kunnen hier gratis en anoniem terecht met opvoedvragen.

Meer weten?

Like CJG 043 op Facebook (facebook.com/cjg043), ontvang tips en informatie, of lees de interviews met experts en ervaringsverhalen van andere ouders. ▪

_BT Clear