Adviesraad Sociaal Domein Meerssen komt op voor alle inwoners

De leden van de Adviesraad Sociaal Domein Meerssen houden nauwlettend in de gaten wat er speelt op het gebied van ondersteuning, werk en jeugd. In de contacten met de gemeente behartigen zij de belangen van jong en oud.

Wat doet de Adviesraad?

“We willen zoveel mogelijk signalen opvangen over zaken waar mensen tegenaan lopen” vertelt voorzitter André Knols. “We borduren hiermee voort op het voormalige Wmo-Platform. Nu kijken we naar het hele sociale domein: de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet.”

Wie vertegenwoordigt de Adviesraad?

“Alle inwoners van de gemeente Meerssen. Elk lid heeft een andere achtergrond en affiniteit met de onderwerpen die aan bod komen” vertelt André. “Zo zet ik graag mijn kennis en ervaring in als oud-specialist ouderenzorg.”

Welke signalen krijgt de Adviesraad?

“Bijvoorbeeld dat het nodig is om stoepen vrij te maken van reclame-obstakels en dat oversteekplaatsen duidelijk zichtbaar moeten zijn. Ook is er gewezen op de noodzaak van een openbaar gehandicaptentoilet.”

De voorzitter benadrukt dat de Adviesraad geen individuele klachten behandelt. “We horen graag wat er gebeurt en waar inwoners tegenaan lopen, maar we zijn geen klachtenbureau. Vangen wij signalen op, dan verwijzen wij naar het Sociaal Team en evalueren we dit tijdens ons maandelijks overleg.”

Hoe werkt de Adviesraad samen met de gemeente?

De signalen die de Adviesraad opvangt, worden anoniem bij de gemeente aangekaart. “We zitten geregeld samen met de verantwoordelijke wethouder en beleidsambtenaren.” Deze samenwerking verloopt goed en leidt tot verbeteringen. Zo is de gemeente de Adviesraad tegemoet gekomen bij het mantelzorgcompliment en heeft de Adviesraad geadviseerd over het armoedebeleid. “We hebben ook contact met bijvoorbeeld de buurtnetwerken, de seniorenverenigingen en de GOM (Gehandicapte Organisatie Meerssen)” vertelt de voorzitter.

Hoe deelt u kennis en ervaring?

“De Adviesraad is verdeeld in vier werkgroepen. De werkgroepen Wmo 2015, Jeugdzorg, Informele Zorg en Participatiewet. Zij verdiepen zich in de materie, voeren overleg met de betrokken beleidsambtenaar en onderhouden het contact met belanghebbenden. De voltallige Adviesraad komt acht keer per jaar samen. Ook is er overleg met de andere gemeenten in het Heuvelland. Een goede gelegenheid om kennis en ervaringen te delen. De gemeente Meerssen steekt er positief bovenuit met hun actief beleid gericht op hangjongeren.”

Wat betekent de Adviesraad voor de inwoners?

Loopt u ergens tegenaan bij de aanvraag of uitvoering van de Wmo, Jeugdwet of Participatiewet? Neem gerust contact op met: • André Knols (voorzitter): telefoon: 043-3642783 / 06-29068362
• Arthur Kleisterlee (vice-voorzitter): telefoon: 06-33034863. E-mail: [email protected]

Meer informatie over de Adviesraad Sociaal Domein Meerssen en werkgroepen vindt u op www.meerssen.nl (rubriek zorg & welzijn) ▪

Het Sociaal Team helpt u op weg

Even voorstellen

Wij zijn het Sociaal Team van de gemeente Meerssen: een groep professionals met veel ervaring in de jeugdhulp en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wij zijn er om u te ondersteunen met deskundig advies, begeleiding of maatvoorzieningen.”

Waar moet ik zijn?

Soms is het onduidelijk waar u precies moet zijn met uw hulpvraag over wonen, zorg, jeugdhulp of ouderenzorg. Bij de huisarts? De wijkverpleging? De leerkracht? Het consultatiebureau? U kiest in principe zelf de plek die voor u het beste voelt. Maar ook het Sociaal Team van de gemeente Meerssen kan u verder helpen. Wij kijken samen met u wat uw vraag is, welke behoefte u heeft en wat passende oplossingen zijn.

Aan de slag

Het Sociaal Team bekijkt altijd eerst wat u zelf kunt doen. Of wat u kunt doen met hulp van uw omgeving. Vervolgens bespreken we samen wat verder nodig is. Kunt u gebruikmaken van algemene voorzieningen? Of is maatwerk nodig?

Contact met het Sociaal Team

De medewerkers van het Sociaal Team werken altijd op afspraak. Bel telefoon 14043 (op werkdagen van 8.30-12.00 uur). Of stuur een mailtje naar [email protected].

Vragen over de Participatiewet

Heeft u vragen over werk en inkomen/zorg en inkomen (Participatiewet)? Neem dan contact op met Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. Bel telefoon 14043 en kies ‘Maastricht’ (op werkdagen van 8.00-17.00 uur).▪

Onafhankelijke cliëntondersteuning


Wellicht vindt u het fijn als tijdens uw gesprek met het Sociaal Team iemand uit uw directe omgeving aanwezig is, bijvoorbeeld uw partner, een vriend of mantelzorger. U kunt ook gebruik maken van de onafhankelijk cliëntondersteuning van MEE Zuid Limburg. Deze service is gratis.

Bel hiervoor telefoon 088-0102222 (op werkdagen van 8.30-17.00 uur). Senioren kunnen voor deze vorm van ondersteuning ook terecht bij seniorenvereniging KBO Limburg. Informatie: www.kbolimburg.nl. Of bel telefoon 0475-381740. ▪

_BT Clear