Vanuit het hart: voor kinderen en jongeren

Jeugd- en jongerenwerk van Welzijn Capelle is voor iedereen van 0 tot 23 jaar. De jongerencoaches en kinderbuurtcoaches werken aan veilige wijken en een leuke vrijetijdsbesteding voor kinderen en jongeren. Ook coachen ze jeugd op weg naar volwassenheid. De leefwereld van kinderen en jongeren is het vertrekpunt. Buiten, op school, in CAPSLOC, ’t Pleintje en op social media: overal waar kinderen en jongeren komen, schenken de coaches aandacht aan Vreedzame Wijken, ontwikkeling van talent, leefbaarheid en coaching.

Opgroeien in een Vreedzame Wijk

_BT Clear

Overhandiging Wijkmanifest aan wethouder Ans Hartnagel
Foto: Frank de Roo

CAPSLOC, Pelikaanweg 3

In Talenthouse CAPSLOC vind je de SKVR Popschool, een divers workshopaanbod en de ruimte om, in samenwerking met professionals, culturele events te ontwikkelen en zelf tot uitvoering te brengen. Een zaalcapaciteit van 300 bezoekers, een café, een oefenruimte, een danszaal en een volledige opnamestudio bieden hiervoor alle ruimte. Ook kunnen jongeren terecht bij CAPSLOC tijdens het Beats, Rhymes & Life weekprogramma, voor vaste muzikale workshops en activiteiten. Lees er meer over op pagina 15.

Openingstijden
Jongeren kunnen van maandag tot en met zaterdag terecht. Loop eens binnen bij een activiteit, kom wat drinken in het café of bezoek een optreden! Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (en op afspraak) is de talentcoach aanwezig. Check de tijden op www.welzijncapelle.nu, www.facebook.com/capsloccapelle en www.capsloc.nl.

Verschillende wijken in Capelle aan den IJssel zijn uitgeroepen tot ‘Vreedzame Wijk’. Om te beginnen Schenkel, Oostgaarde en Schollevaar. De Vreedzame Wijk is een methodiek waarin kinderen leren meedenken en meebeslissen, en hoe ze hoe conflicten en meningsverschillen zelfstandig kunnen oplossen. In een Vreedzame Wijk spreken alle partijen die daar met kinderen werken, dezelfde taal. Ook de vrijwilligers in bijvoorbeeld de kinderclubs en buurtpreventieteams. Dat zorgt voor een veilig, laagdrempelig en toegankelijk klimaat.

De achterliggende gedachte? Kinderen leven vaak in gescheiden werelden (school, thuis, straat). Om kinderen goed op te laten groeien, is het belangrijk die werelden aan elkaar te knopen. Door op al die plekken min of meer dezelfde pedagogische aanpak te hanteren, dezelfde wijze van omgaan met conflicten, dezelfde begrippen te gebruiken en op dezelfde manier in te spelen op geleerde vaardigheden, begrijpen kinderen dat er overal ongeveer dezelfde verwachtingen zijn en dezelfde afspraken gelden.

De kinderbuurtcoaches betrekken organisaties en bewoners bij de Vreedzame Wijk. Een steentje bijdragen of meer weten?
Neem contact op met Nikki ten Zijthoff (Florabuurt), 06 - 571 59 968, [email protected], Isabelle van den Bergh (De Hoeken),
06 - 571 605 53, [email protected] of Marian Mol (Schollevaar), 06 - 301 65 127, [email protected].

Knop Op, Cornelis de Houtmanstraat 45

In deze Talenthouse-voorziening kunnen jongeren van 10 tot 23 jaar terecht voor ontspanning, ontmoeting en talentontwikkeling. Knop Op is buiten openingstijden te huur.

Openingstijden

  • Dinsdag en donderdag van 19.00 tot 21.00 uur, vrijdag van 16.00 tot 18.00 en soms tot 21.00 uur.

’t Pleintje, Bongerd 14

Talenthouse ’t Pleintje is de plek in Schenkel waar jongeren tussen de 16 en 23 jaar samen kunnen komen, workshops kunnen volgen, mee kunnen doen aan (sportieve) activiteiten, hun talenten kunnen ontwikkelen en zich uit kunnen leven op de Graffiti Wall en in de speciale muziekstudio.

Openingstijden

  • Inloop: dinsdag en donderdag van 19.00 tot 21.00 uur
  • Muziekstudio: dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur

Muziekstudio ’t Pleintje
Jongeren kunnen in de studio beats en vocals opnemen. Dit vormt een muzikale
opstap naar CAPSLOC en laat jongeren breed kennismaken met muziek.

_BT Clear

Welzijn Capelle altijd in de buurt

_BT Clear

_BT Clear