Vrijwilligers in alle soorten en maten

Vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Namens Welzijn Capelle zijn zo’n 150 vrijwilligers actief. Zo zijn er buurtbemiddelaars of maatjes bij vluchtelingenwelzijn. En in de wijken ondersteunen helpende handen de sociaal wijkteams bij activiteiten. Op gebied van vrijwilligerswerk is er dus voor ieder wat wils.

_BT Clear

Aan de slag bij wijkwinkels en administratiecafés

De vier wijkwinkels en administratiecafés zijn er voor wijkbewoners die vragen hebben over bijvoorbeeld huur, uitkering of belasting. Anja van der Starre, vrijwilligerscoördinator: ‘Bij het administratiecafé komen bijvoorbeeld mensen die door omstandigheden hun post niet meer openmaken en daardoor in de problemen komen. Vrijwilligers geven een zetje in de goede richting door samen de administratie te ordenen.’ De wijkwinkels en administratiecafés in Capelle worden onderdeel van een ‘Huis van de Wijk’: een wijkgebouw met meerdere faciliteiten. Schenkel en in Schollevaar hebben al een Huis van de Wijk.

Vrijwilligers gezocht

De vrijwilligersteams in de Huizen van de Wijk zoeken uitbreiding. Het werk is geschikt voor mensen die handig zijn in administratieve en financiële zaken en de juiste instanties weten te vinden. De vrijwilliger helpt bij formulieren invullen en legt brieven uit. ‘Maar’, vult Anja aan, ‘mensen moeten vooral empathisch, vriendelijk en doortastend zijn.’ Interesse? Kijk op CapelleDoet.nl.

Mantelzorgen doe je niet alleen

Mantelzorgers zorgen voor mensen in hun omgeving, zoals echtgenoten, familie of buren. Dat is best zwaar. Servicepunt Mantelzorg van Welzijn Capelle ís er voor hen. Alastair Roolvink, consulent mantelzorg, vertelt.

‘Het Servicepunt Mantelzorg biedt mantelzorgers een luisterend oor. Ook organiseren we bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor mantelzorgers van mensen met Parkinson of dementie. En we koppelen maatjes aan mantelzorgers’, legt ze uit. ‘Deze vrijwilligers zijn hard nodig; zij springen een paar uur in de week voor de mantelzorger in, zodat die kan opladen. Tijdens schilderles, of iets anders leuks. Door ontspanning is het zorgen beter vol te houden. En de cliënt heeft een gezellige tijd met de vrijwilliger. 

Iedereen kan zich aanmelden als vrijwilliger via CapelleDoet.nl. We vragen wel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).’

VIP en seniorenvoorlichters
Foto: Jan de Groot

VIP en seniorenvoorlichting

Het VIP is er voor allerlei vragen van Capellenaren. Yvonne van der Schelling, coördinator Vrijwillige Inzet: ‘We helpen bij vragen over vrijwilligerswerk en vacatures, maar we geven ook informatie. Vooral over voorzieningen, mantelzorgondersteuning, preventieve huisbezoeken en de OpStapBus. Verder ondersteunt het VIP de vrijwillige seniorenvoorlichters. Zij geven de ouderen informatie over Capelle en schakelen desgewenst hulpverlening in.’

OpStapBus: uitkomst voor ouderen

Burgemeester Oskam werd vriend van de OpStapBus Foto: Frank de Roo

De enthousiaste vrijwilligers van de OpStapBus verzorgen uitstapjes voor ouderen. Via het VIP kunnen 55-plussers zich opgeven. De vrijwilligers regelen alles. Ouderen worden thuis opgehaald en na afloop thuisgebracht. Deelnemers betalen een kleine bijdrage per uitje. Kijk op www.opstapbuscapelle.nl voor het complete programma. Vrienden worden kan door de donateurskaart in te vullen, verkrijgbaar in de bus en bij het VIP.

Verhaal van vrijwilliger Dolores

‘Ik ben 25 jaar maatschappelijk werker geweest. Ik had een druk leven en vond thuiszitten niets. Nu werk ik twee dagdelen per week in de wijkwinkel van Oostgaarde. Veel wijkbewoners die aankloppen spreken onvoldoende Nederlands. Ik bel voor hen met instanties, vraag uitkeringen of kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen aan en vul formulieren in. Maar mensen komen ook weleens langs voor een praatje. Het grootste geschenk van dit werk? Hun dankbaarheid. En dat ik er even uit ben. Als je met pensioen bent of niet werkt, wat is dan twee uurtjes per week om je belangeloos in te zetten?’

Verhaal van vrijwilligers Hans en Sonja

Hans Vermaat is behalve mantelzorgmaatje ook seniorenvoorlichter. ‘Alle Capellenaren van 71+ krijgen bezoek van een seniorenvoorlichter. Wij geven informatie over bijvoorbeeld welzijn, zorg, sport en activiteiten in Capelle. Als het nodig is, verwijzen we mensen door.’ Eerst werkte Hans met zijn handen, nu met zijn hoofd, wat hij een mooie ontwikkeling vindt. Vrijwilligerswerk is een aanrader, zegt hij: ‘Het maakt je bewust dat we elkaar allemaal nodig hebben. Het geeft echt verdieping.’

Sonja Wiskie is zorgmaatje voor twee dames van 72 en 92 jaar. ‘Als zorgmaatje werk je echt samen met je cliënt, je stemt samen af wat nodig is. Ik doe voor één mevrouw bijvoorbeeld boodschappen, maar het belangrijkste is een luisterend oor. Als mensen eenzaam zijn of een depressie hebben en je ziet ze opknappen door je aandacht, is dat zó leuk.’ Sonja vindt het fijn om op deze manier iets voor een ander te betekenen. ‘Hoe meer vrijwilligers, hoe minder eenzaamheid!’

_BT Clear

Welzijn Capelle altijd in de buurt

_BT Clear

_BT Clear