_BT Clear

Zorg op afstand

Beeldbellen met de verpleegkundige

In 2020 is 1 op de 7 Houtenaren 65 jaar of ouder. Tegelijkertijd willen mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Thuistechnologie kan hen daarbij goed ondersteunen. Zorgorganisatie Zorgspectrum experimenteert er al volop mee.

Thuistechnologie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen zich veiliger voelen in hun huis. Denk aan een videofoon waarmee je kunt zien wie er aanbelt. Maar denk ook aan een bel-beeldverbinding tussen cliënt en arts of verpleegkundige. Zo’n verbinding biedt veel voordelen. Nu nog moeten mensen voor elk contact met een zorgverlener op een afgesproken moment ergens zijn. Voor ouderen en mensen met een chronische aandoening is dat vaak een hele opgave. Met een goede bel-beeldverbinding zijn dat soort afspraken minder nodig: je hoort én ziet elkaar, zonder dat je je huis uit hoeft.

Verwacht wordt dat de ontwikkelingen op het gebied van zorg op afstand de komende jaren snel gaan. Zorgspectrum werkt daarbij nauw samen met de gemeente, welzijnsorganisatie ‘van Houten&co’ en woningcorporatie Viveste.

_BT Clear
 

Advertorial

 
 
_BT Clear

Langer thuis wonen met techniek in huis

_BT Clear

De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Maar soms gebeurt er iets waardoor dat lastig wordt. Onder de noemer Slim Wonen willen Viveste, ‘van Houten&co’ en Zorgspectrum alle inwoners van Houten ondersteunen om langer thuis wonen mogelijk te maken. Hun advies: neem nu al maatregelen zodat u ook straks veilig en comfortabel kunt wonen.

Een universele afstandsbediening om de lichten te bedienen en gordijnen open en dicht te doen. Een lichtsensor voor badkamer of toilet. Of een stok om het bovenlichtje te sluiten zonder dat u op het keukentrapje hoeft te klimmen. Het zijn voorbeelden van hulpmiddelen die gewoon het leven in huis een stuk makkelijker maken. Zeker als de gezondheid te wensen overlaat.

Op tijd voorbereiden

Volgens beleidsadviseur Paulien Geraerts van Zorgspectrum staan de meeste mensen er niet bij stil dat hun thuissituatie ineens totaal kan veranderen. ‘Begrijpelijk, want als je fit bent, heb je geen hulpmiddelen nodig. Wij zeggen: als je weet dat je oud wilt worden in je eigen huis, bereid je dan tijdig voor. Met eenvoudige, goedkope hulpmiddelen uit de doe-het-zelfzaak kom je al een heel eind. En stel dat je op den duur een slaapkamer op de begane grond wilt hebben. Dan is het verstandig om daar al voor te zorgen als je die nog niet echt nodig hebt. Want als je iets overkomt, komt er zoveel op je af dat je geen weloverwogen besluiten kunt nemen.’

Woningcheck

Wie wil weten wat er met het oog op de toekomst in huis moet veranderen, hoeft niet zelf op onderzoek te gaan, zegt Paulien. ‘Mensen kunnen een vrijwilliger van ‘van Houten&co’ uitnodigen voor een gratis woningcheck. Die vrijwilliger loopt dan met een checklist in de hand een rondje door het huis en stelt dan een rapportje met adviezen op. Voor die woningcheck is veel belangstelling: al ruim honderd Houtenaren hebben er gebruik van gemaakt.’

Wilt u een gratis en vrijblijvende woningcheck aanvragen? Maak dan een afspraak met een vrijwilliger van ‘van Houten&co’, telefoon (030) 700 15 00, e-mail [email protected]

_BT Clear

Informatiekrant Houten met elkaar | gemeente Houten

_BT Clear