(advertorial)

Het verzilveren van je kwaliteiten, hoe doe je dat?

De toekomst ligt niet voor ons, maar in ons

_BT Clear

Ontwikkelingen gaan steeds sneller en organisaties moeten loskomen van bestaande structuren en steeds meer flexibel worden. Dat vraagt niet alleen iets van organisaties, maar ook van mensen. Zeker in de publieke sector zijn er veel factoren die voor een snel veranderende werkomgeving kunnen zorgen. Loopbaan-situaties kunnen veranderen en toekomstperspectieven verschuiven. Dit vraagt een groot aanpassingsvermogen van medewerkers. Hoe zorg je nou dat je tot je recht blijft komen, inzichtelijk houdt wat je toegevoegde waarde is en of je nog wel op de juiste plek zit?

“Soms is het nodig om je eigen kwaliteiten te (her)ontdekken, misschien omdat je functie verandert, zelfs vervalt of gewoon omdat je een nieuwe uitdaging zoekt. Daarbij is het belangrijk dat je weet waar je kracht ligt en wat je drijfveren zijn. Daarvoor moet je jezelf een aantal vragen stellen: welke kwaliteiten bezit ik, hoe zet ik ze in? Wat belemmert mij om ze helemaal in te zetten en zit ik hier nog goed? Iedereen zou zich dit eens moeten afvragen, want als je zelf geen plan maakt, word je onderdeel van een andermans plan!”, aldus Lucienne ter Veen, Senior adviseur en Loopbaancoach bij Zeelenberg.

“Zit ik nog in de goede reis, of moet ik mijn bestemming eens aanpassen?”

“Je loopbaan is niet altijd een simpele reis”, voegt Karin Hoogteijling (Senior adviseur bij Zeelenberg) toe. “Soms weet je niet meer precies op welk station je je bevindt of waar je wilt uitstappen. Dat kan bijvoorbeeld door een (onverwachts) ontslag of ve randerende organisatiestructuur zijn. Bij Zeelenberg helpen we mensen en organisaties (door middel van onder andere loopbaancoaching) te ontdekken welke reis ze willen maken, bij het uitstippelen van de route en het bepalen van hun bestemming. Daarbij kijken we naar oplossingen waar zowel de organisatie als de medewerker blij van wordt.“

Doen wat werkt

“We beginnen eigenlijk altijd met een eigen kracht-programma”, vervolgt Karin. “Dat gaat om inzicht krijgen in jezelf. Waar zitten mijn krachten, valkuilen, wat zijn mijn belemmeringen, waar liggen mijn interesses. We gaan aan de slag met de onderdelen van het programma die voor hem of haar relevant zijn en vullen dit aan met wat er nog nodig is. Doen wat werkt, noemen we dat. We kijken echt naar de persoon en wat die persoon nodig heeft. Dat doen we met oprechte interesse, bevlogenheid en betrokkenheid. Een persoonlijke werkwijze waar ik trots op ben. We leveren maatwerk. Iedereen heeft andere kwaliteiten en krachten, geen pad is dus gelijk.”

Lucienne: “Ik zeg wel eens: ‘als je heel analytisch bent, dan zijn ze in een laboratorium heel blij met je, maar ga je in een strategisch MT zitten, dan worden ze waarschijnlijk helemaal gek van je en jijzelf denk ik ook’. Het is dus ook op zoek gaan naar waar je energie van krijgt, waar je tot je recht komt en hoe je met die dingen aan de slag gaat. Hoe verzilver je jouw kwaliteiten en hoe pak je dat aan.”

“Elk mens heeft potentieel en ik gun het iedereen om zijn potentieel te (her)ontdekken”

“Naast alle interne coachingssessies, organiseren wij ook workshops. Dat doen andere bureaus ook wel, maar wij kijken samen met de kandidaten aan welke onderwerpen er behoefte is. We hebben geen rigide programma, maar verrijken het traject van de kandidaat met allerlei activiteiten, zodat iemand aan alle kanten gefaciliteerd wordt om zijn potentieel te ontdekken. En dan maakt het niet uit of dat het halen van een certificaat, een sollicitatietraining, een cursus hoe schrijf je een ondernemingsplan of de mogelijkheid om werkervaring op te doen is.”

Mobiliteitsdienstverband

“Vaak wordt een loopbaantraject gecombineerd met een mobiliteitsdienstverband”, vertelt Karin. “Als een werkgever weet dat iemand niet meer mee kan in de nieuwe organisatie, kunnen wij het dienstverband overnemen, zodat de medewerker écht een nieuwe start kan maken. Dit biedt mensen de zekerheid van een dienstverband (met behoud van het arbeidsvoorwaardenpakket), professionele begeleiding naar ander werk en een omgeving van collega’s die allemaal een nieuw perspectief op de arbeidsmarkt zoeken. Dat werkt vaak veel motiverender, verbreedt je netwerk en biedt sparringpartners.”

“Eigenlijk zou iedereen eens een loopbaantraject moeten kunnen doorlopen”

“Eigenlijk zou iedereen eens een loopbaantraject moeten kunnen doorlopen, dat gun ik eigenlijk iedereen. Het geeft inzichten die veel kunnen brengen. Of je nou op je plek zit, je functie vervalt, of nieuwe uitdagingen zoekt”, sluit Karin af.

VNG Jaarcongres

Wil jij graag meer weten over de diensten van Zeelenberg en de mogelijkheden die we voor jou of jouw organisatie bieden? Wij vertellen je er graag meer over tijdens de VNG Jaarbeurs. We zijn te vinden op standnummer 110.

www.zeelenberg.nl

Lucienne ter Veen

Karin Hoogteijling

_BT Clear

_BT Clear