Als je oog hebt voor revolutionaire, moderne stedenbouw en architectuur, is Flevoland een waar avontuur. Bepaalde delen van steden en dorpen zijn tentoonstellingen op zich en bieden een explosie van architectonische hoogstandjes. Veel gerenommeerde architecten en kunstenaars hebben namelijk hun stempel gedrukt op de inrichting van deze provincie. 

_BT Clear

Platte-Daken-Dorp Van Rietveld

De avantgardistische kunststroming De Stijl is van grote invloed geweest op de Nederlandse kunst en architectuur. Het ‘platte-daken-dorp’ Nagele in de Noordoostpolder is één van de producten voortgekomen uit deze kunststroming. Onder andere Gerrit Rietveld en Mien Ruys hebben hier de vrije hand gekregen om hun plannen te verwezenlijken. Nergens in Nederland is een zuiverder voorbeeld van hun ideeën te vinden. Een bezoek aan de permanente tentoonstelling van museum Nagele geeft je een beeld van de unieke plaats van dit dorp in de Nederlandse architectuurgeschiedenis.Voor architectuurliefhebbers dus zeker een bezoek waard. Ring 25, 8308 AL Nagele

Kijk voor meer architectuur van Flevoland op de overzichtskaart op pagina 16—17 of op ookflevoland.nl/architectuur

Gedurfde stedenbouw in almere

In nog geen 40 jaar tijd verrees de stad Almere met inmiddels bijna 200.000 inwoners. Sinds haar ontstaan in 1976 is er in deze ‘New Town’ in hoog tempo gebouwd. Er is in Nederland dan ook geen completere ‘collectie’ van recente bouwstijlen te vinden. Onder andere Rem Koolhaas, William Alsop, Christian de Portzamparc en Kazuyo Sejima, architecten die internationaal opereren, hebben bijgedragen aan de staalkaart van de hedendaagse architectuur. Bouwwerken als het Urban Entertainment Centrum, de Kunstlinie en de Citadel, maar ook allerlei woningbouwcomplexen laten zien dat Almere de voorloper is op het thema ‘mensen maken de stad’. Als je hier rondloopt zul je denken: “Ongelofelijk! Fantastisch! Dit is groots, dit is gedurfd.” Om dat te ontdekken, hoef je helemaal niets te weten van architectuur. Het gevoel ontstaat vanzelf als je je onderdompelt in de stad.

_BT Clear