_BT Clear

Eilanden op het droge

De inpoldering van Flevoland heeft twee historische Zuiderzeedorpen tot eilanden op het droge gemaakt: Urk en Schokland.

ginkiestocht over het pittoreske urk

Een bezoekje aan het voormalige eiland Urk en het beklimmen van de Urker vuurtoren moet je echt eens gedaan hebben. Al vanaf 1617 heeft het meer dan duizend jaar oude Urk een vuurtoren. Hij biedt een magnifiek uitzicht over water en dorp. Bij helder weer zie je zelfs drie provincies: Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Weer terug op de grond zwerf je door de pittoreske oude dorpskern met de kleine, smalle huisjes in een doolhof van steegjes; “ginkies” zeggen de Urkers. Wil je de oude verhalen en legendes van dit vissersdorp horen? Doe dan een zogenoemde ‘Ginkiestocht’.

Wist je dat je op de Urker vuurtoren bij helder weer de drie provincies Flevoland, NoordVHolland en Friesland kunt zien?


Archeologische vondsten

Bij UNESCO Werelderfgoed Schokland zijn veel prachtige vondsten uit de prehistorie gedaan. Naast aardewerk en werktuigen werden skeletten, ploegsporen en zelfs huisplattegronden in de ondergrond aangetroffen. In 1984 zag een heel bijzondere bodemvondst het daglicht; menselijke voetafdrukken van ruim 4000 jaar oud. Deze mysterieuze overblijfselen zijn allemaal te bewonderen in Museum Schokland. Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland


alle monumenten open

Kom op 9 en 11 september tijdens de Open Monumentendag de Flevolandse monumenten bewonderen.

unesco werelderfgoed schokland

Het voormalige eiland Schokland staat symbool voor de strijd van Nederland tegen het water. Al in de prehistorie werden de eerste bewoners door het water verdreven. Later vochten de middeleeuwse boeren en de vissers vanaf hun terpen tegen de stormvloeden en overstromingen. Het eiland is in de negentiende eeuw (1859) ontruimd door Willem III. Schokland is nu een eiland op het droge dat trots boven het polderlandschap uitstijgt. Niet voor niets kreeg deze plek als het eerste Nederlandse monument de status van Unesco Werelderfgoed mee. Het eiland telt negen rijksmonumenten; genoeg te verkennen dus!

Meer informatie over Erfgoed in Flevoland vind je op
ookflevoland.nl/erfgoed

_BT Clear