WALHALLAb; HET WALHALLA VOOR JONGEREN DIE WAT WILLEN.

Stel je voor dat je allemaal coole dingen wil doen, maken of ontdekken die niet op school kunnen. Stel je voor dat je het helemaal niet naar je zin hebt op school, want waarom moet je nou leren? Stel je voor dat je gek bent van mode, muziek, techniek, 3D of gewoon iets anders en nergens kan je er echt mee aan de slag..

Daarom hebben een stelletje gekken WALHALLAb Nederland opgericht. Voor jongeren die een plek zoeken waar ze zichzelf kunnen zijn, dingen kunnen doen en leren van en met de coolste leraren die je je maar kan voorstellen. Bouw een vliegtuig met een piloot. Ontwerp jouw kamer met een echte vormgever. Componeer jouw muziek met adviezen van de beste producers ter wereld. Of ga gewoon lekker lol maken met leeftijdgenoten en gasten die zelf ook nog jong (van geest) zijn en jou alle kansen geven. WALHALLAb was een idee van Marco Mout. Na een lange carrière in de media wilde hij iets doen aan wat hij overal om zich heen zag: talenten van jongeren die nergens een kans kregen: ‘Ik snap het gewoon niet waarom jongeren zo weinig serieus worden genomen. Ze hebben talenten, vragen, ideeën en mogen te vaak alleen voor spek en bonen meedoen. Slaat nergens op. Eigenlijk verknallen we het als maatschappij, als we geen plek voor jongeren maken waar ze hun talenten kunnen ontdekken, testen, fouten maken, steunen en naar buiten brengen’.

Marco begon ooit in Zutphen in een monumentale toren uit 1328. Daar kon van alles. De eerste leerlingen kwamen al snel binnen en enkele werden landelijk en internationaal bekend. Vaak tot hun eigen verbazing omdat ze dachten helemaal geen talent te hebben. ‘Eigenlijk kan iedereen wel wat, alleen moet je op school precies doen wat je moet doen. Ik vond dat jammer’ zegt Mathijs, die als 16-jarige bij Marco een reusachtige Japanse Taikodrum bouwde, waarmee hij zelfs tot in Japan heeft opgetreden. ‘Ik wist niet dat ik het kon, maar nu wel. Ook mocht ik al vroeg mee naar projecten, zelfs in het buitenland. Iedereen nam mij serieus en ik heb erg veel lol gemaakt en veel geleerd’ aldus Mathijs, die nu studeert voor… leraar. Hij wil ook zijn leerlingen meer kansen geven bij een WALHALLAb.

Het ideetje van Marco groeide en groeide en steeds meer mensen gingen meewerken. Nu zijn er in diverse steden teams van zogenaamde Meesters en Jongeren bezig met de opbouw van WALHALLAb’s. Volgens Marco is het volkomen logisch dat jongeren meedoen, meebouwen en meedenken omdat het plekken van en voor hen zelf zijn.

Elk WALHALLAb ziet er enorm cool uit en iedereen draagt daar een steentje aan bij. Zelfs Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren onder de indruk van de resultaten van WALHALLAb en nodigden ze uit. In een WALHALLAb vind je werkruimtes (Lab’s) waar van alles kan; van mode tot metaaltechniek, van dronetechnology tot motorenbouw. Eigenlijk kan alles, als je maar de handen uit de mouwen wil steken en lef hebt om te doen wat op school vaak niet kan of mag. We houden ervan om onze gebouwen superchill in te richten met allerlei gave dingen. Als je binnenkomt moet je eigenlijk al lachen. Ook heel belangrijk is dat je je op je gemak kan voelen bij ons. Als je het thuis, op school of waar dan ook moeilijk hebt, zijn hier altijd mensen die luisteren, praten en je helpen. We letten niet op je achtergrond of je geschiedenis; we letten op wat je wil en wat je wil gaan doen om happy te zijn. Daar steunen we je bij. Of, zoals Fiona (17) het zei: ‘Als ik eerder van WALHALLAb had gehoord, had ik het een stuk minder moeilijk gehad. Nu kan ik hier echt mezelf zijn’. Bij ons leren en werken heeft ook tot gevolg dat je aan superopdrachten van topbedrijven kan meewerken, of dat zelf helemaal uitvoeren.

Vaak horen wij: ‘Ohja, zoiets als WALHALLAb hebben wij al in onze stad.’ Maar als mensen dan bij ons geweest zijn, zeggen ze direct dat WALHALLAb nergens mee te vergelijken is. Dat klopt. We hebben geen zin te doen wat anderen al doen. Wij zijn WALHALLAb en dat is anders. Als je nu denkt: ‘Wow, dat klinkt goed. Ik ben jongere (of oudere) en wil wel meewerken aan de komst van een WALHALLAb in mijn stad’, dan kan dat supermakkelijk. Laat gewoon van je horen. Makkelijker kan niet:

 

 

  

MEER INFORMATIE


D www.walhallab.nl
I walhallab_nl
T @walhallab_nl
F walhallab
E [email protected]

Klik en bekijk

Einde pagina

Klik op de onderstaande pijlen voor volgende/vorige.

Informatiekrant Zutphen
_BT Clear