VERBINDER IN CULTUUR

Als ik me richt tot een nieuw gezelschap om iets over Muzehof te vertellen, dan vraag ik: ken je Muzehof Centrum voor de Kunsten al en wat denk je daar dan bij? Vaak krijg ik als antwoord: “Daar worden toch muziek- en danslessen gegeven?”

“Dat klopt”, bevestigt directeur Lisette Lagerweij. "Op de Muzehof-locatie aan de Coehoornsingel gebeurt veel op het gebied van muziek en dans, maar ook circus en theater is er te vinden. Voor allerlei leeftijdsgroepen zijn activiteiten te doen, gegeven door de docenten van het Muzecollectief en MoreMoveZ en andere zelfstandige cultuurondernemers, zoals van de Verhalenwerkplaats. Van Muziek Op Schoot tot ensembles voor amateurmusici van 60+, van dans voor kleuters tot een talentenklas voor jongeren met extra ambitie."

Lagerweij vervolgt: “Muzehof is ook actief buiten onze locatie en werkt samen met veel partners en cultuuraanbieders, maar ook met het Jeugdfonds Sport en Cultuur en Stichting Leergeld. Alle activiteiten zijn (financieel) toegankelijk voor alle kinderen. We zijn te vinden op scholen en in de wijk, voor jong en oud(er)", vertelt Lagerweij. "Zo stimuleert onze cultuur- en buurtsportcoach het bewegen van de basisschoolkinderen. Ook wordt er samengewerkt met de kinderopvang en komen kinderen zo in aanraking met bijvoorbeeld circusacts.”

Waarom doet Muzehof dat allemaal? Omdat Muzehof zich inzet voor de pracht en kracht van cultuur! Zeker in deze (Corona)tijd is het extra van belang dat je lekker blijft bewegen, samen musiceert - of het nou live of via beeld gaat - en jezelf en elkaar uitdaagt. Kortom dat je goed zorgt voor zowel je lichaam, als voor je geest.

Afgelopen twee jaar waren er tijdens de meivakantie allerlei activiteiten te doen op de Muzehof, tijdens de driedaagse Dans/TheaterExpress. Speciaal voor kinderen van het AZC, statushouders en andere kinderen uit gezinnen die niet zo snel op vakantie gaan. Lagerweij vertelt verder: "Dit jaar ging dat natuurlijk niet. Wel hebben we voor deze doelgroep iets leuks bedacht, namelijk de ‘cultuur- en sporttas’, onder het mom: ‘Ontdek je eigen talent thuis’. De tas zat vol met ‘offline’ sportieve en culturele activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De kinderen konden hiermee aan de slag zonder beeldscherm of internet te gebruiken."  Muzehof probeert met zijn activiteiten en projecten kunst en cultuur toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Lagerweij besluit: "Om muziekonderwijs weer structureel op de scholen te krijgen, dankzij het project ‘Méér Muziek in de Klas’, tot mensen met dementie mee te laten dansen vanuit hun vertrouwde locatie of stoel, zoals op de ‘Bovenkamer’; een plek waar mensen met beginnende dementie en mantelzorgers elkaar ontmoeten."

 

MEER INFORMATIE


Krijg je al de kriebels om (weer eens) wat te doen met muziek, dans, toneel, circus, schilderen, film of literatuur? Of heb je ondersteuning of advies nodig? Kijk op www.muzehof.nl, mail naar: [email protected] of bel 0575-515350.

Klik en bekijk

 


 

‘Ik leer mijn hersenletsel accepteren
door het REC van Siza ’

Drie keer kreeg Hans Brouwer een herseninfarct. Bij de derde was het echt foute boel. Hij raakte linkszijdig verlamd en kwam in een rolstoel terecht. Maar de sportieve Hans werkte keihard aan zijn fysieke herstel. Het lukte hem uit de rolstoel te komen, verbaal was hij in orde en er leek beperkte schade door het herseninfarct.

Maar toen hij zijn baan bij de Belastingdienst weer wilde oppakken, merkte Hans dat het niet ging. Hij kon de hoeveelheid werk niet aan en zich concentreren lukte amper. Dankzij een regeling kon hij met vervroegd pensioen. Ondertussen merkten Hans en zijn vrouw dat hij veranderd was. Zijn concentratie was slecht, hij had een korter lontje, was emotioneler. Pas toen hij bij toeval een artikeltje over het Regionaal Expertise Centrum (REC) las en een inloopochtend van dit REC bezocht, kwam hij erachter dat hij hersenletsel had opgelopen door het infarct.

WARM BAD

‘Op die inloopochtend viel het kwartje, ik herkende veel symptomen. Gelukkig kwam ik in aanmerking voor behandeling.’ Die behandeling bleek een warm bad. In de praatgroep hoeft hij niks uit te leggen. Iedereen snapt direct waar hij het over heeft. Hij zit in een appgroepje met lotgenoten en maakt grapjes. ‘Maar we gooien geen emoties in die appgroep, daar is de app niet voor.’ Hans is enthousiast over het programma ‘Jouw Omgeving’, dat hij op de iPad gebruikt. Daar zit alles in. Hij leert omgaan met veranderingen, krijgt grip op zijn energie, houdt een dagboek bij. ‘Ik rapporteer digitaal en dat wordt echt goed gelezen door de behandelaars, ik word uitstekend geholpen door ze. Jouw Omgeving is makkelijk geschreven en ook makkelijk in het gebruik.’

HANS 1.0

Inmiddels treedt Hans als ervaringsdeskundige op voor het REC van Siza. En praat hij met de gemeente. Hij merkt hoe weinig bekend niet aangeboren hersenletsel nog steeds is. ‘Jammer, want ik gun het iedereen om goede hulp te krijgen. Accepteren is een moeilijk werkwoord, maar dankzij de mensen van het REC werk ik daaraan. Ik wil toch weer zoveel mogelijk Hans 1.0 worden.’

MEER INFORMATIE


In september opent een Regionaal Expertisecentrum in de regio Zutphen. Neem voor aanmelding, informatie en advies contact op met SizaEntree (088-3779199) of via [email protected]. Meer informatie over de Hersenz behandeling vindt u op www.hersenz.nl

Klik en bekijk

_BT Clear


Einde pagina

Klik op de onderstaande pijlen voor volgende/vorige.

Informatiekrant Zutphen
_BT Clear