Kom gerust binnen! Iedereen is welkom in de hopwoningen

“Bij ons hangt zoveel mogelijk het touwtje uit de brievenbus, dat is wel zo makkelijk!” aldus een van de medewerkers in de “hopwoning” aan de  Breegraven 111. En dat werkt blijkbaar goed want met grote regelmaat komen buurtbewoners de woning binnen. Maar wat is eigenlijk een “hopwoning” en waarom zou je daar naar binnen willen?

Hopwoning Goeman Borgesiusstraat 7. Deel van het sociaal wijkteam Waterkwartier: Salim, Atie, Nicole en René • Fotograaf: Dick Westerveld

_BT Clear

Wat is een hopwoning?

Een hopwoning is een normale woning die tijdelijk (meestal een jaar lang) door het woonbedrijf beschikbaar is gesteld als centraal punt in de wijk waar bewoners met allerlei vragen en problemen terecht kunnen. Medewerkers van Perspectief Zutphen bieden je daar ondersteuning en bekijken samen met je hoe je een oplossing kunt vinden. Na ongeveer een jaar hoppen deze medewerkers naar een ander huis in de wijk, vandaar de naam hopwoning.

Met welke vragen kun je terecht?

Je wilt bijvoorbeeld graag vrijwilligerswerk doen, hoe pak je dat aan? Dan kun je terecht bij een medewerker die weet hoe je jouw talenten zinvol kunt inzetten voor anderen. Misschien ben je bang dat je schulden snel oplopen en wil je grip krijgen op je financiële situatie. Of je wordt zo langzamerhand wanhopig van het gedrag van je puberdochter en je maakt je zorgen. Maar ook als je vraag veel ingewikkelder is, staan er bij de hopwoning medewerkers klaar om je te ondersteunen. Een wijkbewoner: “Ik vind het soms moeilijk om te bellen met instanties, in de hopwoning kan ik zo naar binnen lopen, en helpen ze mij verder.”

Naast vragen over je persoonlijke situatie kun je ook terecht met vragen over de buurt. Misschien heb je last van het lawaai van hangjongeren, of erger je je aan zwerfvuil in de straat. In de hopwoning tref je altijd wel iemand die je op weg kan helpen.

En zelfs als je geen duidelijke vraag hebt ben je welkom in de hopwoning. Een bewo ner uit de wijk Warnsveld:  “Ik ben blij dat de hopwoning er is. Nu weet ik dat ik op deze plek altijd kan binnenlopen als het wat minder met mij gaat.”

Waarom een hopwoning?

Om meer zichtbaar te zijn, ontstond ooit het idee om als sociaal wijkteam in een buurt te gaan ‘wonen’. Zo zijn ze dichter bij bewoners en is het eenvoudiger om verbinding te maken. Daardoor is het voor buurtbewoners makkelijker om met vragen binnen te lopen. Inmiddels zijn er (hop)woningen in de wijken Waterkwartier, Noordveen, Warnsveld, Centrum en Zuidwijken.

Naast de sociaal werkers zijn vrijwilligers van de Vrijwilligerscentrale en medewerkers van Buurtservice en  buurtbemiddeling (allen van Perspectief) regelmatig aanwezig. Ook medewerkers van andere organisaties waar we mee samenwerken komen vaak binnen, zoals de wijkregisseur, de wijkagent, medewerkers van Centrum Jeugd en Gezin, Het Plein en woonbedrijf Ieder1.
 
Perspectief Zutphen voert voor de gemeente Zutphen taken uit op het gebied van zorg en welzijn. Voor onze ondersteuning hoef je niets te betalen. Een verwijzing door een instantie of de huisarts is niet nodig. Dus kom gerust eens binnen, je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie en locaties op www.perspectiefzutphen.nl/organisatie/locaties-in-de-wijk/

_BT Clear

_BT Clear