Iedereen mag gezien worden

Wij geloven dat iedereen gezien mag worden, dat is ook waar de naam Zideris (‘zie daar eens’) voor staat. Het is voor ons essentieel dat onze cliënten zich thuis voelen in hun woning, naar werk of dagbesteding kunnen en leuke dingen kunnen ondernemen in hun vrije tijd.  

‘De boel weer op orde’

Er zijn momenten in het leven dat er net even wat meer hulp nodig is. Bijvoorbeeld om zelfstandig te gaan wonen, om de financiën op orde te krijgen of bij de opvoeding van de kinderen. Ben vertelt zijn verhaal. “Mijn financiën waren totaal niet op orde. Ambulant medewerker Hilda heeft mij hierbij geholpen. We hebben samen gekeken naar wat ik nodig had om de boel weer een beetje op orde te krijgen. Ze gaf me nét dat beetje ondersteuning dat ik nodig had. Ik vond het erg prettig dat ze niet over me oordeelde, maar me adviezen gaf en keek naar oplossingen. Nu heb ik mijn financiën weer in de hand.”

Over Zideris

Zideris is een kleinschalige organisatie met een eigen gezicht. Wij bieden professionele begeleiding en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. U kunt bij ons in de provincies Gelderland en Utrecht terecht voor: wonen, werk en dagbesteding, ambulante begeleiding, (para)medische zorg en specifieke ondersteuning.

Kijk voor meer informatie over Zideris en alle mogelijkheden op www.zideris.nl.

Dirk werkt bij Matthieu van Saté & More: “Het is leuker en gezelliger als Dirk er is”

Samenleven en samenwerken

Onze moderne maatschappij bestaat uit mensen met verschillende achtergronden, overtuigingen en kwaliteiten. Wij leven samen en steeds vaker werken wij ook samen. “En dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking”, vertelt Corien Besamusca, projectleider maatschappelijke ondersteuning van Abrona. “Dat wij samenleven en samenwerken, biedt voordelen voor iedereen. Zeker binnen de wijken in Zeist ontstaan mooie initiatieven en bijzondere contacten.”

Een van die initiatieven is ‘Bij Johannes’, het atelier, winkel en lunchcafé waar mensen werken met een verstandelijke beperking. “Wie wil en kan, leert hier vaardigheden en doet hier ervaring op waarmee hij of zij uiteindelijk weer ergens anders aan de slag kan”, legt persoonlijk ondersteuner Christina Noordegraaf uit. “Neem bijvoorbeeld Dirk Dittmar. Hij werkt hier in het lunchcafé en heeft diverse trainingen gevolgd in snijtechnieken, hygiëne en andere horecavaardigheden. En dat gaat prima. Het gaat zelfs zo goed dat hij nu ook een dag in de week werkt bij Saté & More, een Indisch restaurant in het centrum van Zeist.”

Complimentjes

“Hier in het lunchcafé doe ik heel veel”, vertelt Dirk. “Maar bij Saté & More heb ik nog meer taken. Ik doe samen met de eigenaar Matthieu de boodschappen op de markt, haal soms alleen de bestellingen op, maak de keuken en de winkel schoon en ik doe, samen met Matthieu, alle voorbereidingen zodat hij ’s avonds de maaltijden kan maken.” Dirk werkt pas een paar maanden bij het restaurant. “Onlangs had ik mijn evaluatiegesprek. Matthieu was heel tevreden. Hij geeft mij ook vaak complimentjes. En ik heb het er heel erg naar mijn zin. Ik ben echt trots dat ik daar werk.”

“En ik ben blij dat Dirk bij mij werkt”, stelt Matthieu van Heije. “Hij is enorm gemotiveerd, heel betrokken en hij werkt nauwkeurig. Als hij binnenkomt, wil hij gelijk aan de slag. Hij hoort er al echt bij. Sterker nog, laatst was hij een week op vakantie. Nou, dan wordt hij hier gemist. En niet alleen omdat hij zo hard werkt, maar ook omdat ik van zijn enthousiasme zelf ook energie krijg. Het is gewoon leuker en gezelliger als Dirk er is.”

Iedereen toegang tot kunst en cultuur

Het cultuurcentrum in onze gemeente, KunstenHuis De Bilt-Zeist, beseft dat het belang van cultuurparticipatie en -educatie versterkt kan worden door samenwerking met andere sectoren als welzijn en zorg. Het cultuurcentrum streeft ernaar dat iedereen in de gemeente zich op een creatieve manier kan ontwikkelen en dat mensen in kwetsbare situaties ook toegang hebben tot kunst en cultuur. In samenwerking met diverse partners zijn in het afgelopen jaar verschillende maatschappelijke projecten opgestart.

Schildercursussen voor sociaal kwetsbaren

In september 2016 startte het KunstenHuis samen met organisatie Kwintes een pilot-cursus voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Tijdens de lessen oefenen de deelnemers verschillende rollen die nodig zijn bij het participeren in de maatschappij. Net als bij kunst maken komt daarbij niet alleen creativiteit kijken, maar ook doorzettingsvermogen en het lef om iets nieuws te proberen. Een ander project is Schilderen Plus, een cursus die zich richt op ouderen met geheugenproblemen. Deze groep mist als gevolg van de ziekte het overzicht en de snelheid om een reguliere cursus bij te benen. Daphne Ritzen: “Als docent zie ik hoe belangrijk deze projecten voor cursisten zijn, hoe gedreven zij aan het werk gaan en hoe trots zij durven te zijn op het resultaat. De projecten zijn, als cross-over tussen kunst en zorg, een nieuwe aanvulling op het reguliere kunstaanbod.”

Herinneren door muziek

Muziekschool De Bilt-Zeist maakte samen met bewoners van woonzorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide de voorstelling Sound Souvenirs. Verhalen van bewoners vormden het vertrekpunt van de voorstelling waarin door middel van beelden, interviews, verhalen en muziek herinneringen van ouderen weer tot leven kwamen. Naast dit project is de muziekschool regelmatig actief in instellingen in de regio.

We∞Match: statushouders gaan de planken op

Onder het motto ‘taal is soms lastig, maar theater is universeel’ is de theaterafdeling in samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties en gemeente De Bilt gestart met het project We∞Match. Doel is om door middel van rollenspellen statushouders in gemeente De Bilt te helpen bij het integreren, het zich thuis voelen in De Bilt en het vinden van een baan. Irene Jongbloets: ‘Als iedereen doet waar zijn kracht, expertise, ervaring en passie ligt, kunnen we samen het beste aanbod creëren.’

KunstenHuis De Bilt-Zeist
[email protected]
www.kunstenhuis.nl
ZORG & ONDERSTEUNING IN ZEIST
_BT Clear